Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Zadrani u potrazi za dobrom zabavom otišli do Milana

Autor: Krešimir Bukvić

01.11.2009. 23:00
Zadrani u potrazi za dobrom zabavom otišli do Milana

Foto: Krešimir BUKVIĆ



Restoran Pane & Vino, koji vodi Davor Grzunov, talijanski menadžer zadarskog porijekla, nalazi se na trgu Carrobbio, na kraju Via Torino, jedne od najprometnijih shopping-ulica Milana, dvadesetak minuta udaljenoj od centralnog gradskog trga Duomo
Talijanska modna prijestolnica Milano prošlog tjedna svoju je bogatu i raznovrsnu ugostiteljsku ponudu pojačala za restoran više. Riječ je o ugostiteljskom objektu Pane & Vino, vlasnika Lare i Roberta Calarco koji su njegovo vođenje povjerili Zadraninu Davoru Grzunovu, ugostiteljskom menadžeru koji već godinama živi u Italiji. Na svečano otvaranje uz brojne talijanske uzvanike došla je i brojna zadarska ekipa, sastavljena uglavnom od članova Davorove obitelji i prijatelje kojima nije bilo teško zeletjeti se tisuću kilometara sjevernije. Dobrog provoda te večeri nije manjkalo: od izvrsne spize, preko pića do odlične glazbe koju su puštali DJ-i najpoznatije talijanske radiopostaje “105” Dolls Combers i Sebastian. Nije manjkalo ni zanimljivih gostiju, u najvećem broju iz modnog svijeta s obzirom da Grzunov, osim što vodi restoran, radi i za najveći milanski catering koji pokriva sva važnija gradska događanja uključujući i tjedne mode. Zadnje dvije godine najčešće je angažiran za Gucci i Pradu, čijih se nekolicina direktora, također zabavljala na otvaranju.
Pane & Vino se nalazi na trgu Carrobbio, na kraju Via Torino, jedne od najprometnijih shopping ulica Milana, 20-ak minuta udaljenoj od centralnog gradskog trga Duomo. Savršena lokacija restorana svakako je jedan od aduta više, gdje se od samog početka tražio stolac više. Iako je svečano otvaranje bilo prošli tjedan, restoran je s radom započeo 10-ak dana prije. Gotovo svake večeri radi punim kapacitetom, čime je Davorova koncepcija poslovanja opravdala sva očekivanja. Njegova je ideja bila kuhinju restorana Pane & Vino bazirati na dvama pravcima: tradicionalnu milansku, koja broji raznorazne tjestenine i mesne odreske te inovativnu mediteransku kuhinju bogatu salatama i povrćem. Restoran počinje raditi već u 15 sati, dok većina ostalih milanskih restorana kuhinju otvara u 17 sati. Restoran je s cijenama pristupačan i prosječnom gostu, rezultat čega su svakodnevne gužve.
Restoran ima 100 mjesta, decentno je uređen, ravnih, modernih linija. Podijeljen na četiri etaže: vinski podrum, prizemlje i kat te potkrovlje, intimnijeg ugođaja. Svi nivoi povezani su kružnim stepenicama koje se nalaze u staroj antičkoj kuli, koja datira iz 30. godine pr. Kr. Tada je bila dio južne ograde tadašnjeg Mediolanuma, preteče Milana, napravljena po naredbi cara Augusta za obranu grada. Kula je danas zaštićeni spomenik kulture. U želji da iskoriste njenu ljepotu Davor i Roberto kulu su obložili staklenom stijenom, pružajući gostima mogućnost da uz užitak objedovanja uživaju i u starinama grada Milana. U ljepotama kule uživali su, dakako, i uzvanici na otvaranju kojima je te večeri poslužen impresivan meni: nekoliko slanih torta sa špinatom, sirom, povrćem i ribom, više vrsta sira, salama i pršuta, slane panettone punjene različitim nadjevima od dimnjenog filea sabljarke pa do kapara, pomidora i dimnjenog špeka, carpaccia od lososa, majoneze od đinđera i erbacipollina, rižota sa šampanjcem i dimnjenom mozzarellom, rižota s tikvom i gorgonzolom, tjestenine sa svježim pomidorima i bosiljkom, raznoraznih mignona, salata, bilo zelenih, bilo crvenih sa sirom, šipkom, pršutom i orasima, sacher torte, margarita torte, millefoglie s jagodama, tiramisua, sladoledne kreme od kestena i ljubičica… Otvaranje je iskorišteno i kako bi se prezentirala impresivna vinska karta što je bio zadatak kućnog sommeliera te nekoliko vrsta šampanjca koji su te večeri bili pogonsko gorivo većini uzvanika, koji su se dobro zabavljali i ostali gotovo do dva u noći.