Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Basne krasne Zvonka Čuline

01.11.2010. 23:00
Basne krasne Zvonka Čuline


Kroz kreativni sat pisanja u ovom, djeci uvijek dragom žanru, mnogi su za njihov uzrast pokazali izuzetnu spretnost, nadarenost i znanje
U okviru Mjeseca hrvatske knjige, a u organizaciji Osnovne škole Benkovac i školske knjižnice, odnosno voditeljice knjižnice Anamarie Bačić i profesora/profesorica hrvatskog jezika ove škole, održan je susret s književnikom i umjetnikom Zvonkom Čulinom iz Pridrage koji je učenicima petih razreda ove škole prezentirao svoje novoobjavljene basne, a potom održao radionicu kreativnog pisanja u kojoj su talentirani učenici i učenice ovih razreda napisali po nekoliko istih.
Prvo je knjižničarka Anamaria Bačić učenike i učenice kratko upoznala s podacima iz životopisa ovog plodnog autora koji se kao spisatelj oprobao u mnogim književnim žanrovima, pa tako i ovakvim, djeci dragim i prijemljivim basnama.
Potom je sam autor rekao nekoliko riječi i o ilustratorici ovih knjiga, na promociji prisutnoj mu supruzi Karolini Kulier Čulini, a onda i pročitao nekoliko svojih basnopisnih uradaka.
Nastavak recitacija, odnosno interpretacija iz dviju objavljenih knjiga pod naslovima “Život-i-njarije” i “(Ne)vesele objave – bića, stvari i pojave”, s podnaslovom “Basne krasne, za sve kaste i uzraste ili pjesm(ic)e za nedorasle i odrasle”, te manuskripta “Život(h)inj(ic)e” ili “Od ponosa i sreće kad je život pjesma do žalopojki, stresa i kompleksa” pod poznatim basno-motom ovog autora “Da (nam) situacija bude jasna, a sudbina uvijek krasna, svakog dana – jedna basna!”, pripao je učenicima i učenicama, koji su svatko od njih dvadeset i petoro s oduševljenjem pročitali po jednu izabranu basnu.
U drugom dijelu ovog uspješnog i radosnog književnog druženja, Zvonko Čulina je djeci nadahnuto pričao i o ovoj književnoj vrsti, te su se i djeca rado okušala u ovoj disciplini, dajući si mašti za volju i pišući u rimovanim stihovima razne situacije iz životinjskog svijeta.
Kroz kreativni sat pisanja u ovom, djeci uvijek dragom žanru, mnogi su za njihov uzrast pokazali izuzetnu spretnost, nadarenost i znanje.
Vrijedi istaći da su u koordinaciji organizacije ovog hvalevrijednog i korisnog književnog susreta održanog u četvrtak, 28. listopada, uz već navedene glavne protagoniste, voditeljicu knjižnice i samog autora, sudjelovali i Gradska knjižnica Benkovac a kao pokrovitelji Grad Benkovac i Općina Novigrad uz medijsko promociju Radio Benkovac i Zadarskog lista.
Svi sudionici programa su se rastali izuzetno zadovoljni, posebno djeca, s željom da se ovakvi, ne samo književni, nego i drugačiji, možda likovni susreti opet uskoro dogode.
 


Zvonko Čulina


Pjesnik i slikar Zvonko Čulina je rođen 1956. godine u Pridragi kod Zadra gdje živi i umjetnički djeluje. Od 1984. do 2007. godine živio je i stvarao u Dortmundu (Njemačka). Završio je Pedagošku akademiju i Filozofski fakultet te jednu godinu postdiplomskog studija. Osim što slika i bavi se karikaturom i novinarstvom; piše pjesme, priče, basne, humoreske i aforizme te članke o umjetnosti i umjetničke kritike.
Do sada je (pored preko 100 izložbi slika i 80-ak recitala) objelodanio u petnaestak zajedničkih i devet samostalnih zbirki poezije te dvije knjige basni. Dobio je i mnoga priznanja.
Član je Društva hrvatskih književnika (DHK) Herceg-Bosne u Mostaru, Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU-a) u Zadru, a bio je i dugogodišnji član Udruženja njemačkih književnika (VS) te Saveznog udruženja likovnih umjetnika Njemačke (BBK).