Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Dobitna trojka – Tankerska plovidba, Turisthotel i Ilirija

01.11.2010. 23:00
Dobitna trojka – Tankerska plovidba, Turisthotel i Ilirija


Turisthotel je barem privremeno uvećao iznimno dobru lanjsku dobit, a učinila je to i Ilirija, dok je Tankerska plovidba u preobrađivanju i druge krizne godine u “pozitivi”, makar pomognutoj prodajom jednog broda, ali osnažena kupnjom četiri nova. Tri tvrtke čija izvješća danas donosimo ostat će svijetli dio lica ovdašnjeg gospodarstva u 2010. godini
Nakon prvih izvješća o poslovanju s područja Zadarske županije, a koje su Zagrebačkoj burzi dostavili Borik i Maraska, kao tvrtke tradicionalnije u gubicima, burzi su dostavljeni i izvještaji Turisthotela, Tankerske plovidbe i Ilirije koji ipak zrače s više optimizma kada je u pitanju poslovanje zadarskih “kapitalaca”.
Kazali smo kako je s 85,4 milijuna kuna prihoda u devet mjeseci, odnosno 34,4 u trećem kvartalu Maraska imala rast od 12 posto u prihodima, što je u ovim vremenima više nego dobro. No, na žalost, gubitak u poslovanju iznosio je ipak 3,1 milijun kuna, ali je to iznimno smanjenje gubitaka u odnosu na lanjsko isto razdoblje kada su gubici iznosili 5,4 milijuna. Štoviše, u trećem je kvartalu s rashodima od oko 34 milijuna zabilježena određena tekuća dobit.
Borik je devetomjesečno poslovanje završio s gubitkom od 5,2 milijuna kuna, što je rezultat prihoda od 78,9 milijuna, odnosno rashoda od 84,1 milijuna kuna.
Dobit Tankerske plovidbe dvostruko viša nego lani
Zadarska Tankerska plovidba u prvih je devet mjeseci ove godine poslovala s neto dobiti od 40,8 milijuna kuna, što je dvostruko više od dobiti iz istog prošlogodišnjeg razdoblja kada je iznosila 20,4 milijuna kuna, pokazuju podaci iz konsolidiranog nerevidiranog financijskog izvješća te tvrtke objavljenog na web stranicama Zagrebačke burze.
Ukupni prihodi Tankerske plovidbe u prvih devet ovogodišnjih mjeseci iznosili su 868,3 milijuna kuna i na godišnjoj razini povećani su za 25 posto.
Pritom su poslovni prihodi porasli za 26,3 posto, na 865,7 milijuna kuna, a prihodi od prodaje veći su za 18,2 posto i iznosili su 769,2 milijuna kuna.
Ukupni rashodi istovremeno su porasli za 23 posto, na 827,4 milijuna kuna, pri čemu su poslovni rashodi povećani za 24,8 posto, na 805,9 milijuna kuna.
U izvješću Tankerske plovidbe napominje se da je recesija dodatno produbila očekivani pad cijena vozarina, pa će društvo nastojati dodatno racionalizirati poslovanje.
Unatoč recesiji Tankerska plovidba namjerava zadržati postojeću razinu investicija u osnovnoj djelatnosti – brodarstvu pa bi do kraja 2012. godine trebala povećati flotu na 23 broda ukupne nosivosti veće od 1,7 milijuna metričkih tona, kaže se u izvješću.
Za površne poznavatelje prilika – briljantno. No, Tankerska plovidba brodi kroz krizu. Ona je naizgled manja od lanjske jer je lani samo vještina i divno čudo donijela Tankerskoj dobit, a ne gubitak. Ove je godine za to dijelom krivac prodaja jednog starijeg broda za 60 milijuna kuna. Izniman rast prihoda rezultat je čak četiri nova broda u floti, ali je rashod zbog toga i veći (brodovi su najskuplji u prvoj godini eksploatacije).
Dobit Turisthotela skočila više od 20 posto
Zadarska turističko-ugostiteljska tvrtka Turisthotel prvih je devet mjeseci i treće tromjesečje ove godine poslovala s dobiti višom od po 20 posto.
U prvih devet mjeseci ove godine dobit Turisthotela iznosila je 41,8 milijuna kuna, što je 20,8 posto viša dobit nego u istom razdoblju prošle godine, dok je u trećem tromjesečju ove godine dobit te tvrtke bila 46,8 milijuna kuna ili 22,5 posto viša nego u istom lanjskom tromjesečju. Pritom kažimo da je Turisthotel i lani bio rekorder dobiti.
Ukupni prihodi te tvrtke u devet mjeseci ove godine povećani su u odnosu na lani za 2,6 posto, na 147,4 milijuna kuna, uz istodobno smanjenje ukupnih rashoda za 3,5 posto, na 98 milijuna kuna.
Slično je bilo i u trećem tromjesečju ove godine – ukupni prihodi su povećani za gotovo 10 milijuna kuna ili za 11,2 posto, na 97,3 milijuna kuna, a ukupni rashodi smanjeni za gotovo tri milijuna kuna ili za 6,4 posto, na 42,1 milijun kuna.
Iz Turisthotela u popratnom komentaru ističu da su ove godine u devet mjeseci imali 620.029 turističkih noćenja ili 0,3 posto više nego lani te da su u strukturi noćenja strani gosti zastupljeni s 96 posto.
Napominju i da u prva tri kvartala ove godine nisu imali znatnijih investicija, osim što su ukupno uložili 2,6 milijuna kuna u građevinske radove i nabavu opreme, odnosno u rekonstrukciju dijela manjih ugostiteljskih objekata.
Naravno, kod turističkih kuća uvijek valja kazati da slijedi četvrti – potrošački kvartal koji će ove rezultate umanjiti.
Biogradska Ilirija ostaje vrh gospodarstva
Ilirija d.d. jedna je od značajnijih hotelskih tvrtki Zadarske županije, odnosno biogradskog područja u čijem su sastavu marina Kornati s 850 vezova, četiri hotela ukupnog kapaciteta tisuću kreveta (Ilirija, Adriatic i Kornati u Biogradu te hotel Villa Donat u Sv. Filip i Jakovu), turistička agencija te kamp Park Soline s tisuću kamping parcela.
Od privatizacije 2000. tvrtka je u vlasništvu Davora Tudorovića (povratnika iz Australije), čija tvrtka Arsenal Holdings iz Zadra drži 75,65 posto dionica Ilirije, a on osobno ima 4,8 posto dionica.
Uglavnom, ukupan prihod iznosio je u prvih devet mjeseci 84,9 milijuna u odnosu na lanjskih 83,4 milijuna. Rashodi su ipak rasli s 59,8 na 62,3 milijuna. Tako je dobit zadržana na 22,6 milijuna. Poanta poslovanja, odnosno dobiti je rezultat trećeg ključnog kvartala kada je zabilježena u visini od preko 17 milijuna kuna.
U prvih je devet mjeseci ostvarena dobit od zavidnih 22,6 milijuna kuna je smanjena za četiri posto u odnosu na lanjsku u istom razdoblju, ali u tvrtki ističu da je to rezultat povećane amortizacije kao nužne posljedice prethodno provedenih investicija. Osim toga kažimo da je lanjska dobit bila rekordna odnosno te je godine rasla 64 posto.
Umjesto zaključka
Pet prelistanih izvješća premalo je za zaključke o poslovanju ZD gospodarstva. Puno više ih na burzi neće ni biti izlistano. Naravno, a očekujemo jednog kapitalca i dobitaša, a to je OTP banka sa sjedištem u Zadru. Osim toga čeka nas i izvješće Tankerkomerca koji posljednjih godina krize ima značajne probleme. Izvješća koja smo ranije imali na uvidu putem ovog mehanizma, a odnose se na Marinu Kornat i Hotele Zadar nećemo primati jer više nisu u obveznim izvješćima burzi.
Jasno je jedino da je sezona bila – dobra, ma što o tome tvrdili jer su podaci dvaju od triju ovdašnjih turističkih kapitalaca, dakle Turisthotela i Ilirije više nego dobri. Štoviše i Borikovi za treći kvartal su izvrsni, ali će finalni rezultat riješiti dugovanja i vraćanja iz lošijih vremena.