Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Ovo mjesto nas podsjeća da smo samo putnici prolaznici

01.11.2010. 23:00
Ovo mjesto nas podsjeća da smo samo putnici prolaznici


Tmurna jesen i olovni oblaci podsjećaju nas na smrt. Živimo kao da smrt neće doći, a sve što živimo i radimo je smrtno, prolazno pod sjenom smrti
U povodu blagdana Svih svetih na Gradskom groblju Zadar kod kapele Gospe od Sedam žalosti, nadbiskup zadarski mons. Želimir Puljić u zajedništvu sa subraćom svećenicima predvodio je Službu riječi udijelivši pritom blagoslov i odrješenje za sve pokojne.
– Ovdje nas je dovelo naše srce i naša vjera. Ovo mjesto nas podsjeća da smo samo putnici prolaznici priključeni silnom mnoštvu spašenih. Božja je volja da budemo spašeni, a ne izgubljeni, poručio je zadarski nadbiskup Puljić na početku Službe riječi pozvavši nazočno mnoštvo vjernika da dok obilaze grobove pokojnika, moleći i razmišljajući o njima, i sebe gledaju u stvarnosti koju je predstavila Božja riječ – patnici smo, trpimo, ali u nama je nepokolebljiva nada za život jer je Krist umro za nas i sve nam dao.
Vjera je most po kojem Bog se spušta k nama da nam podari kraljevstvo nebesko, mir, radost, ljubav. Tko vjeruje u Isusovu smrt i uskrsnuće ima život vječni, vječnu Domovinu, naglasio je mons. Puljić.
U svojoj propovijedi osvrnuo se i na svakodnevnu zaboravnost smrti.
– Tmurna jesen i olovni oblaci podsjećaju nas na smrt. Živimo kao da smrt neće doći, a sve što živimo i radimo je smrtno, prolazno pod sjenom smrti. Zemaljski je život varljiv. Smrt kao da ne postoji u našim domovima, ona ju u bolnicama ili u domovima za stare i nemoćne. U urbanim sredinama se želi da obred sprovoda bude što brži i što kraći. Smrt je zapala u zaborav i kao da se nas ne tiče, govorio je propovjednik.
Smrt čovjeka može izazivati pitanja, čuđenje, gorčinu jer ne razumijemo. Međutim, naši pokojnici nisu nestali zauvijek već su promijenili oblik života. Ovo je dan kada se na istoj stazi tišine spajaju u vječnu Domovinu. Svetkovina Svih svetih vrlo je važna za naš put u vjeri, jer na blagdan Svih svetih razmišljamo o vjernicima koji su prije nas ovdje živjeli ljepotu i nadu evanđelja.
– Kršćanin koji shvati otajstvo otkupljenja i Kristovo otkupiteljsko djelo po križu i uskrsnuću može biti radostan i kad žalosti kucaju na vrata i dolaze patnje, zaključio je nadbiskup zadarski mons. Puljić.