U Čistoću po novi besplatni pak vrećica

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
cistoca_kante_1
Ivan JAMIČIĆ
Vreće se mogu besplatno dobiti u Gradskoj čistoći

Nakon što se prvi paket žutih vrećica potroši gdje i kada se može dobiti novi, zanima Zadrane koji su prethodno vrijeme vrijedno odvajali polimerni otpad.

Kako bi svi građani bili upoznati s funkcioniranjem ovoga pilot-projekta Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost uvedenoga prvo u Zadru pojašnjenja smo potražili u Čistoći.

U žute vrećice građani bi trebali stavljati uglavnom ambalažu od tzv. polimera, onu koja ne spada u sustav povratne ambalaže, poput boca. U žute vrećice se odvajaju ambalaže od jogurta i sličnih mliječnih napitaka, od raznorazne kozmetike ili deterdženata, plastične vrećice, boce od ulja i drugo, a sve je poimenice navedeno i na samim žutim vrećicama.

Te vrećice Čistoća građanima daje besplatno i one se mogu dobiti svakodnevno, čak i u popodnevnim satima na porti Čistoće. Portir ih rado ustupa s tim da u knjigu upiše ime građanina. Pa čak i bez toga, jer on već otprilike zna je li netko već bio, davno ili nedavno. Svatko dobije po jedan pak, a u njemu je 12 vrećica, što se smatra dostatnim za tri mjeseca, pa i više. Mnogi građani koji su se već naučili na ovakvo odvajanje kućnoga otpada, ističu da ne iznose te vrećice svakoga tjedna, jer to većini nije potrebno s obzirom da se ne napune tijekom jednoga tjedna, već je to optimalno svakoga drugoga tjedna.

A svako domaćinstvo je dobilo barem jednom, dva pa i više puta raspored po kojemu mogu znati kada će Čistoćin kamion doći po žute vrećice. Jer te se vrećice ne odlažu u kontejnere ili kante, nego pored njih. Usput, bila se u planu za dnevno skupljanje žutih vrećica potkrala jedna pogreška, jer je dio uz more na Brodarici od "đige" dalje na zapad i cijeli dio uz Ulicu Miroslava Krleže i Puta Dikla bio pripojen Dražanici i Puntamici umjesto Brodarici. Zbog toga vozači Čistoće obilaze taj dio grada i ponedjeljkom i utorkom.

Podsjetimo i da Zadrani sve više koriste žute vrećice i odvajaju otpad, što potvrđuju podaci iz Čistoće. Primjerice, u svibnju se mjesečno skupljalo 16,6 tona otpada od polimera, u lipnju čak 17,6 tona, a onda je tijekom ljeta to malo stagniralo, čak se i smanjilo, da bi s početkom jeseni količine takvoga otpada opet porasle.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno