Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Ukinut harač, oštrije kazne za mlade umirovljenike

01.11.2010. 23:00
Ukinut harač, oštrije kazne za mlade umirovljenike


U ponedjeljak je ukinuta i viša stopa kriznog poreza, u narodu nazvanog harač. Niža stopa, od dva posto, ukinuta je 1. srpnja, a sada je ukinuta i četiripostotna stopa oporezivanja plaća i drugih primitaka iznad šest tisuća kuna
Ovogodišnji Dan mrtvih važan je datum za hrvatsko zakonodavstvo. Na snagu je stupio izmijenjeni Zakon o mirovinskom osiguranju. Njime je uvedeno prijelazno razdoblje koje će potrajati dva desetljeća za izjednačavanje dobi žena i muškaraca za odlazak u mirovinu, pa će 2030. i žene u mirovinu s navršenih 65 godina života. Manje od dva desetljeća će trajati uvođenje penalizacije za raniji odlazak u mirovinu. Pet godina ranije umirovljenje u odnosu na životnu dob kažnjavat će se umanjenjem mirovine od devet do 20 posto, ovisno o broju godina radnog staža. Najava izmjene propisa o prijevremenom umirovljenju, odnosno njegovo oštrije kažnjavanje, rezultiralo je time da je u prvih devet mjeseci prema podatcima HZMO-a u prijevremenu starosnu mirovinu otišlo 13.873 ljudi što je 63 posto više nego u 2009. godini. Vlada se inicijalno zalagala za radikalnija rješenja. Predložila je oštriju penalizaciju odlaska u prijevremenu mirovinu, a prijelazno razdoblje za izjedačavanje dobi žena i muškaraca trebalo je trajati deset godina. Nakon razgovora sa socijalnim partnerima ti su prijedlozi ublaženi.
U ponedjeljak je ukinuta i viša stopa kriznog poreza, u narodu nazvanog harač. Niža stopa, od dva posto, ukinuta je 1. srpnja, a sada je ukinuta i četiripostotna stopa oporezivanja plaća i drugih primitaka iznad šest tisuća kuna. Procjenjuje se da će se onima koji su plaćali višu stopu kriznog poreza prihodi povećati za u prosjeku 380 kuna mjesečno. Veće plaće i mirovine zbog ukidanje kriznog poreza dobit će 344.500 radnika i umirovljenika. Prema podatcima Ministarstva financija, kriznim porezom na plaće, mirovine i druge primitke prikupljeno je od kolovoza prošle godine kada je uveden 2,8 milijarde kuna. Njime je bilo obuhvaćeno 1,24 milijuna zaposlenih i umirovljenika.