Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Za invalide označeno samo 160 parkirališnih mjesta

01.11.2010. 23:00
Za invalide označeno samo 160 parkirališnih mjesta


Pa iako se među Zadranima senzibilitet pojačava, kada su u pitanju parkirališna mjesta za invalide, problem ne jenjava. Najočitiji primjer vidi se ispred trgovačkih centara gdje rijetko koji automobil parkiran na mjestu za invalide ima oznaku pristupačnosti, kaže Stanko Panić, napomenuvši da je izdano preko tisuću iskaznica znaka pristupačnosti, a označeno tek 160 parkirališnih mjesta za invalide
Udruga tjelesnih invalida Zadarske županije okuplja sve invalide s tjelesnim oštećenjem s područja županije, a trenutačno broji čak 725 članova, od kojih je ove godine registrirano 80 novih, a svi se, bez obzira što senzibilitet prema invalidnim osobama raste, susreću sa starim problemom – parkiranjem.
Izbor novog predsjednika
Kao razlog ovogodišnjem povećanju broja članova dopredsjednik Udruge Stanko Panić navodi veliki broj ljudi koji je upravo ove godine dobio rješenje o statusu osobe s tjelesnim oštećenjem i tako utvrdio svoje stanje te ostvario pravo da postane članom ove udruge. Poznato je i to da Panić već neko vrijeme sukladno Statutu zamjenjuje Ivana Anušića, donedavnog predsjednika, koji je podnio ostavku.
– Bivši predsjednik Udruge Ivan Anušić zbog lošeg zdravstvenog stanja podnio je ostavku na sve funkcije koje ima u Udruzi. Sukladno Statutu ja ga mijenjam sve do sljedeće redovne Skupštine, kad će se dati razrješenje i izvršiti izbor novog predsjednika, kaže Panić, pojasnivši kako će se, s obzirom da je Anušić za predsjednika izabran 2009. godine i da taj mandat ističe 2013. godine, na Skupštini, koja će se održati u travnju 2011. godine izabrati predsjednik koji će tu dužnost obnašati do isteka tekućeg mandata, odnosno travnja 2013. godine.
U svom dosadašnjem dugogodišnjem radu okupljajući invalidne osobe i druge građane Udruga je, pomažući im u rješavanju nastalih problema i ostvarivanju njihovih prava, organiziranjem različitih manifestacija vezanih uz problematiku invalidnih osoba, ostvarila i dobila niz priznanja.
Kako je naglasio Panić, u svoja najveća ostvarenja Udruga ubraja osnivanje i dugogodišnje vođenje Boravka za djecu i mladež s teškoćama u razvoju, koji je započeo s radom 1990. godine u prostorima u kojima se danas nalazi Dječji vrtić za djecu s teškoćama u razvoju “Latica”.
– U cilju pružanja daljnje pomoći djeci s teškoćama u razvoju Udruga je 2002. godine osnovala Fundaciju Dijete i MI, radi prikupljanja sredstava za izgradnju i opremanje novih prostora za Dječji vrtić ‘Latica’, kaže Panić, istaknuvši da su dugogodišnji rad Udruge, kao i brojne aktivnosti provedene za to vrijeme itekako doprinijeli povećanju senzibiliteta među građanima kada je riječ o odnosu prema invalidnim osobama.
Moguće je stoga zaključiti da su, za razliku od vremena od prije deset godina, Zadrani puno osjetljiviji i imaju puno više obzira u odnosu i stvaranju suživota s invalidnim osobama. To je, kako navodi Panić, objektivna situacija, iako će pojedini zbog svog osobnog lošeg iskustva možda reći drukčije.
Veći prostor
– Da su naše aktivnosti imale smisla, dokazuje i to što sve više različitih objekata i ustanova gradi odgovarajuće prilaze za invalide. Pa iako se među Zadranima senzibilitet pojačava, kada su u pitanju parkirališna mjesta za invalide, problem ne jenjava. Najočitiji primjer vidi se ispred trgovačkih centara gdje rijetko koji automobil parkiran na mjestu za invalide ima oznaku pristupačnosti, kaže Panić, napomenuvši da je pomalo apsurdno da je u Zadru, u kojemu je izdano preko tisuću iskaznica znaka pristupačnosti, označeno tek 160 parkirališnih mjesta za invalide.
Naglasio je također da su iznimno zadovoljni suradnjom koju ostvaruju s Gradom i Županijom, a što je očigledno iz sve više nagiba za invalide na nogostupima te njihovim izlascima na teren radi utvrđivanja situacije kad god je to moguće.
– Naše najveće nezadovoljstvo je zgrada IMPACT. Tamo je cijeli put prema školi i Studentskom domu ograđen. Tim više što u Domu živi studentica koja je invalid i koja mu s južne strane ne može prići pa mora kružiti oko cijelog ograđenog prostora. Na ovaj problem smo u medijima ukazivali u nekoliko navrata, ali još uvijek se nije ništa napravilo, kaže Panić, naglasivši da u Zadru još uvijek ima previše banaka koje nemaju prilaz prilagođen invalidima, a što je veliki problem.
Dopredsjednik je ovom prilikom spomenuo “Bonton”, priručnik koji je 2002. godine Hrvatski savez udruga tjelesnih invalida prvi put izdao, a do sada je tiskano šest izdanja. “Bonton” je javnosti predstavljen u 18 točaka nastalih u želji da se olakša svakodnevni život osoba s invaliditetom te da se ljude potakne na kontakte bez straha od problema koje imaju invalidne osobe. Uz to, u već 11 izdanja tiskan je i “Bontončić”, priručnik namijenjen djeci školske i predškolske dobi. Ovi se priručnici dijele članovima udruge koji ih kroz svoje različite aktivnosti dijele građanima.
Za iduće razdoblje Udruga je temeljem plana i programa rada za 2009.- 2013. godine zacrtala niz aktivnosti među kojima i osiguranje većeg prostora za rad Udruge. Kako ističe Panić, veći prostor bi im bio potreban za smještanje kompjuterske opreme te za provođenje radionica i druženje članova, a već neko vrijeme su u pregovorima s Gradom.
 


Točke “Bontona”


Prepoznate li potrebu za pružanjem pomoći osobi s invaliditetom, pitajte je kako joj najbolje možete pomoći.
Prigodom upoznavanja ne izbjegavajte rukovanje s osobom koja ima umjetnu ili amputiranu ruku. Rukujte se, primjerice, lijevom rukom ili dodirom, onako kako to najbolje odgovara osobi s invaliditetom.
Obraćajte se neposredno osobi s invaliditetom, a ne roditelju, partneru, pratitelju ili prevoditelju.
Ako s osobom u invalidskim kolicima razgovarate dulje vrijeme, nastojte sjesti kako biste se gledali u oči.
Usredotočite se na osobu koja ima neki poremećaj govora. Ako niste razumjeli što je rekla, zamolite je da ponovi. Nemojte glumiti da razumijete.
Govorite polako i direktno prema osobi oštećena sluha. Ne vičite, ne govorite joj u uho. Vaši izrazi lica i pokreti usana pomažu joj da vas razumije. Ako, ipak, niste sigurni da vas je razumjela, napišite poruku.
Pozdravljajući slijepu ili slabovidnu osobu kažite joj i svoje ime. Ako nudite pomoć u hodanju, ponudite joj da se nasloni na vašu ruku.
Čekajući u redu ustupite svoje mjesto ili se zauzmite za to da teško pokretna osoba odmah dođe na red.
Prigodom vožnje u javnim prijevoznim sredstvima ponudite svoje sjedalo osobama s invaliditetom. Pomozite im pri ulasku i izlasku iz autobusa, tramvaja, aviona…
Poštujte vozače s invaliditetom. Kada u prometu susretnete vozilo označeno “invalidskom oznakom”, povećajte razmak, smanjite brzinu vožnje i povećajte oprez. Ne parkirajte na mjesta označena “invalidskom oznakom”…




4Kotača


Istraživanje koje je u proljeće ove godine proveo portal 4Kotača pokazalo je da je od ispitanika koji ne posjeduju karticu za parkiranje za osobe s invaliditetom, njih više od četvrtine (27 posto) parkiralo na mjesto predviđeno za osobe s invaliditetom. Muškarci (28 posto) u nešto većoj mjeri imaju naviku parkirati na mjesto za osobe s invaliditetom, iako nemaju za to predviđenu karticu, nego žene (22 posto). Mladi ispitanici skloniji su parkiranju na mjesto za osobe s invaliditetom od starijih. Čak 32 posto ispitanika koji imaju 30 godina ili manje barem je jednom u životu parkiralo takvo mjesto. Takvih je najmanje među ispitanicima koji imaju više od 50 godina.