Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Kako su poslovali Turisthotel, Ilirija i Tankerkomerc?!

01.11.2011. 23:00
Kako su poslovali Turisthotel, Ilirija i Tankerkomerc?!


Ako bismo sudili prema uspješnosti Turisthotela i Ilirije, ovo je definitivno bila najbolja turistička godina


U sezoni smo predaje periodičnih financijskih izvješća dioničkih društava s obvezom objavljivanja onih koji kotiraju na Zagrebačkoj burzi. Zadarskih je tvrtki u tom krugu vrlo malo – svega šest, ali s velikim značenjem za ukupno gospodarstvo. Za sada su izvješća za treći kvartal i kumulativno za devet mjeseci 2011. godine dostavili Turisthotel, Ilirija i Tankerkomerc.
Turisthotel – vrhunski
Turisthotel netom je primio nagradu kao najuspješnija velika tvrtka u Zadarskoj županiji – Zlatnu kunu HGK-Gospodarske komore Zadar, a sudeći prema dosadašnjem rezultatu, isto bi se moglo ponoviti i dogodine. Barem vaš novinar ne zna tko bi ih na tom mjestu mogao ugroziti s obzirom na to da Tankerska plovidba proživljava tešku godinu s krizom svjetskih naftnih brodara. No, naravno da treba uvažiti sezonalnost Turisthotelova poslovanja te očekivati da će se sadašnji rezultat u četvrtom kvartalu, kada tvrtka posluje s gubitkom, umanjiti.
Okosnica poslovanja Turisthotela je Turističko naselje “Zaton” s kapacitetom za cca 8.000 osoba, a i praonica rublja u Zadru, kapaciteta preko 10 tona u jednoj smjeni, također je uvelike sezonalna.
Do konca rujna 2011. ostvareno je ukupno 657.481 turističko noćenje, 6% više, u odnosu na isto razdoblje protekle godine.
U devetomjesečnom razdoblju ostvaren je ukupan prihod u iznosu od 155.679 tis. kuna, 5,6% veći od prošlogodišnjeg za isto razdoblje. Ukupni rashodi su viši za 2,7% od prošlogodišnjih, i iznose 100.720 tisuća kuna, pa je bruto dobiti iznosila od 54.958 tis. kuna, 11,2% više nego lani.
Ilirija – vrhunski
Ilirija iz Biograda treća je najveća ovdašnja turistička tvrtka, prema sadašnjem stanju stvari. Turisthotel, prethodno naveden, je prva. Kakav će biti budući raspored turističkih snaga ovisi o načinu na koji će upravljanje svojim kapacitetima na ovom području ustrojiti Falkensteiner, koji upravlja i suvlasnik je Borika, vlasnik Punta Skale, a ubuduće će upravljati i Crvenom lukom, kod dovršetka investicija.
Ilirija je temeljni gospodarski subjekt druge privredne sredine u Zadarskoj županiji – Biograda. Ima najcjelovitiji dijapazon usluge u turizmu jer pokriva hotelijerstvo, kamping i nautiku, uz ugostiteljstvo i popratne djelatnosti. U hotelijerstvu su u fizičkim pokazateljima bolji za 12 posto, a financijski i 15 posto. U kampu za 15 posto u oba elementa. Nautika im je rasla 10-ak posto. To je na razini tvrtke donijelo rast od 11 posto prilično ujednačeno u svim segmentima turističkog posla. Rekordna je to godina u povijesti, a ne u odnosu na, recimo, lani ili neku drug referentnu godinu. Oko 600.000 noćenja je oko 60 posto noćenja cijelog Biograda, a od organiziranih kapaciteta je to 75 posto. Dakako, to se prelilo i u rezultat.
 U devet mjeseci imali su prihod 94 umjesto 84,9 milijuna lani, a uz kontrolu rashoda, odnosno domaćinsko poslovanje, dobit je s lanjskih 22,6 milijuna dorasla do 26,8 milijuna, što znači da je 19 posto veća. Iako Ilirija predstavlja turističku, dakle sezonalnu tvrtku, njen rezultat do kraja godine neće biti toliko bitno umanjen jer zbog karaktera sastavnica tvrtke mogu računati na dio stabilnijeg prihoda od godišnjeg najma – plovila u marini.
 Tankerkomerc u preslagivanju
Tankerkomerc je od nekadašnjeg svrstavanja među oslonce ovdašnjeg gospodarstva, od početka krize i sam u dobokoj krizi. Sređivanja unutar grupacije s nizom tvrtki kćeri još traje s propašću dijela poslova i svojevremeno iskazivanim enormnim gubitkom. Stanje je od lani “knjigovodstveno” sređenije, ali problemi ni izdaleka nisu prošli. Sve to rezultira smanjenom aktivnosti što znači i prihodima tvrtke. Uglavnom tvrtka Tankerkomerc sa 71,4 milijuna prihoda lani u tri kvartala, sada je nakon devet mjeseci  na 48,5 milijuna, dok je sam treći kvartal sa 25 milijuna sad na 17. I rashod je sa 66,1 milijun sveden na 46 milijuna pa je iskazana periodična – dobit od 2,5 milijuna, koja, naravno, ne govori o likvidnosti tvrtke. Unutar tvrtke s nizom važnih poslovnih partnera traju pegovori oko rješavanja do sada najveće krize, a koje povremeno prati prosvjed dijela zaposlenih. Najave govore o sređivanju prilika moguće i kroz sam četvrti kvartal, odnosno do konca godine.