Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Mons. Puljić: Pokojni su nam trajna opomena u ovom nemirnom i nesigurnom vremenu

01.11.2011. 23:00
Mons. Puljić: Pokojni su nam trajna opomena u ovom nemirnom i nesigurnom vremenu


Isus se obraća onima koji žive u patnji i koji su proživjeli po nekoliko velikih petaka. Njegov govor namijenjen je radnicima koji za svoj pošteni rad ne primaju zasluženu plaću, kao i majkama koje su nadživjele svoje sinove i spominju ih se danas u boli. Ovo je govor i roditeljima koji imaju svoju djecu, ali su željni njihove ljubavi i pažnje, istaknuo je nadbiskup Puljić


U povodu blagdana Svih svetih jučer poslijepodne na Gradskom groblju Zadar kod kapele Gospe od Sedam žalosti nadbiskup zadarski mons. Želimir Puljić u zajedništvu s brojnim svećenicima je predvodio Službu riječi udijelivši pritom blagoslov i odrješenje za sve pokojne.
– Kao što je rođenje preludij životne dionice, tako je svetkovina Svih svetih i spomendan svih vjernih mrtvih finale svečanog oratorija onih koji su za nebo predodređeni, poručio je mnoštvu vjernika na početku propovijedi mons. Puljić.
U tom smislu liturgija nam danas otvara knjigu Otkrivenja u kojoj “Ivan vidi veliko mnoštvo što ga nitko ne mogaše izbrojiti, iz svakog naroda, plemena, puka i jezika. Stoje pred prijestoljem i pred Jaganjcem, odjeveni u bijele haljine, s palmama u rukama”.
Mjesto gdje se grad mrtvih povezuje s gradom živih
– Što vidite i čujete vi koji se došli danas na ovo groblje upaliti svijeće svojim dragim pokojnima? Što poručuju liturgijski tekstovi koje smo pročitali, kao i svetkovina Svih svetih i Dušni dan koje danas i sutra obilježavamo? Na ove upite vjerojatno ćeš odgovoriti kako vidiš mnoštvo grobova i križeva, bijelih krizantema i upaljenih svijeća; te kako čuješ Isusa gdje okupljenom mnoštvu tumači i razlaže stavke novih propisa i zakona, tumačio je nadbiskup Puljić dodajući kako je tu i osnovno pitanje: komu je Isus namijenio ovaj govor blaženstava?
– Isusov govor, koji smo upravo čuli, nije upućen onima koji se osjećaju zadovoljnima, niti onima koji uživaju sreću ovoga svijeta. Još manje je to govor onima koji misle kako će njihova sreća i bogatstvo trajati na ovoj zemlji “po sve vijeke vjekova”. Ne, Isus ne govori njima, jer zna, neće ga razumjeti, nadbiskupove su poruke na gradskom groblju gdje se, kaže, povezuju grad mrtvih s gradom živih.
– Isus se obraća onima koji žive u patnji i koji su proživjeli po nekoliko velikih petaka. Njegov govor upravljen je radnicima koji za svoj pošteni rad ne primaju zasluženu plaću, kao i majkama koje su nadživjele svoje sinove i spominju ih se danas u boli. Ovo je govor i roditeljima koji imaju svoju djecu, ali su željni njihove ljubavi i pažnje. Jer, ostali su napušteni i zaboravljeni, navodi propovjednik.
– Isusov je govor upućen i onima koji trpe nepravdu, a nemaju sredstava boriti se za pravdu. Ovo je govor običnim obiteljima koje se trude uz ne male žrtve služiti Bogu rađajući i odgajajući djecu u vjeri i poštenju. Ovo je govor mladićima i djevojkama koji se trude sačuvati bistrinu pameti pred opasnom maglom trave, droge i alkohola, kao i čistoću srca pred zavodljivostima modernog erotiziranog svijeta. Isus takvima govori: siromašnima, potlačenima, uvrijeđenima, čista srca, koji pate i trpe, govori zadarski nadbiskup Puljić.
I naše putovanje jednom će završiti
Svetkovina Svih svetih podsjeća na one koji su Isusov zakon prihvatili, usvojili i vršili; na ono mnoštvo koji su stigli pred prijestolje Jaganjca, odjeveni u bijele haljine, s palmama u rukama.
– Njih se danas spominjemo i njima se posebice molimo. I rado bismo se našli u njihovu društvu, umiješali se u zboru patrijarha, proroka, vijeće apostola, među brojne čete mučenika, u društvo djevica te se okupili u zajedništvu svetih, kazao je nadbiskup Puljić.
Danas slavimo svoju domovinu, nebeski grad Jeruzalem. Pokojnici, kojima ćemo položiti bijele krizanteme i zapaliti svijeće, nagovještaj su onog o čemu je Isus govorio kada je Kraljevstvo nebesko navješćivao. Oni su nam i trajna opomena u ovom nemirnom i nesigurnom vremenu.
– Nema, naime, ovdje trajnog prebivališta jer naše će putovanje jednom završiti. Putujemo u kuću Očevu. Bilo bi nam, istina, puno lakše kada bismo mogli čuti njihovo izvješće kako su stigli “tamo”. No, oni okrenuti čelom prema nebu drže se križa i poručuju: svi su događaji u ruci Gospodnjoj i jedino u svjetlu Isusove smrti i uskrsnuća mogu se shvatiti ljudska zbivanja rađanja i smrti, zaključio je nadbiskup Puljić.