Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Povratak u opasnu zonu

01.11.2011. 23:00
Povratak u opasnu zonu


Odsječeni Santini je trebao dati više prostora ostalim zadarskim ofenzivcima koji su potpuno zakazali, dapače izgledali su kao stari panjevi od kojih se odbijala svaka lopta što su gosti iz odlično razrađenih polukontri i kontri kažnjavali


Više nego dobrih prvih 12 kola Prve HNL nogometaši Zadra su prošle subote trebali potvrditi bod(ovima) protiv Slaven Belupa. Stoga je prava šteta što je izostao očekivani angažman Zebićevih igrača u ključnom dijelu jesenskog dijela prvenstva, jer s tim bodovima koje su Koprivničani odnijeli sa Stanova moglo se do zimske stanke spremiti nikad bolja bodovna zimnica. Naime, u preostala četiri kola Zadrane očekuju tri u nizu bodovno potencijalne utakmice, sljedećeg vikenda u Karlovcu te dvije domaće kontra Osijeka i Lučkog. Trener Zebić nakon utakmice istaknuo je da su igrači bili ispuhani te da je propuštena idealna prilika da se s pobjedom nad Slaven Belupom Zadar zacementira u gornjem dijelu ljestvice. Ovako su ostali u donjem što ih dovodi do njihove stare priče – teške borbe za prvoligaški život. Zašto igrači nisu bili ni blizu očekivane razine igre koju su gledatelji na Stanovima ove jeseni mogli viđati kontra najvećih naših klubova, Hajduka i Dinama teško je dokučiti. Koprivničani su u posljednjih 10 godina konstantno u samom vrhu hrvatskog nogometa, na Stanove su došli s pedigreom četvrte momčadi u državi, stoga neku nemotivaciju ili podcjenjivanje protivnika je smiješno i za spominjati. Je li Zadranima u primislima bilo eventualno raspadanje sustava u redovima gostiju koji su sredinom tjedna imali bolnu avanturu u Kupu ispadanjem od drugoligaša Vinogradara ili su smatrali da će “apotekari” sami “skinuti gaće” u “strašnim” za goste Stanovima gdje nisu ni jednog boda skupili ni Hajduk ni Dinamo.
Porozna obrana na Stanovima
Taktika Koprivničana bila je u potpunom neskladu s položajem ovih dvaju klubova na ljestvici. Četvrta momčad lige bi se trebala postaviti na terenu dominantnije s više lopte u posjedu, no mudri trener gostiju Roy Ferenčina je znao da onda domaćin ima veću mogućnost razviti svoju igru preko bokova koji traže svakom loptom najubojitijeg strijelca lige, Ivana Santinija. Zato je jednostavno začahurio Santinija s trojicom igrača plus još jednim koji je bio u blizini za svaki slučaj. Odsječeni Santini je trebao dati više prostora ostalim zadarskim ofenzivcima koji su potpuno zakazali dapače izgledali su kao stari panjevi od kojih se odbijala svaka lopta što su gosti iz odlično razrađenih polukontri i kontri kažnjavali. Umjesto da se na domaćem terenu marljivo skupljaju bodovi, Zadrani su drugi put ove sezone (Lokomotiva, 4. kolo, 0:3) dopustili gostu ne samo da uzme tri boda sa Stanova već i da popravi gol-razliku na jednom od težih gostovanja u cijeloj ligi. Slično je odigrala i Rijeka nedavno na Stanovima, no gosti u tom slučaju nisu uspjeli izolirati Santinija, ali se primilo čak četiri gola što je na domaćem terenu nedopustivo. U šest domaćih ogleda ove sezone Zebićevi su nogometaši primili čak 11 golova, a ako ćemo izuzeti dvije, one protiv Hajduka i Zagreba u kojima Ježina nije loptu vadio iz mreže, ispast će da su sve te golove inkasirali u samo četiri utakmice. Puno i previše za momčad koja ove sezone ima zadatak ostati u prvoligaškom društvu.
Žutica – kronična bolest
Drugi bitan trenutak koji je obilježio Zadrane u 13 dosad odigranih kola jesu javne opomene po kojima su uz Cibaliju rekorderi lige. Čak 39 žutih kartona i jedan crveni previše su za Zebićevu momčad koja poznato oskudijeva s kvalitetnim rješenjima na klupi, pa se nerijetko događa da svaka sljedeća utakmica znači da najmanje trojica standardnih neće moći nastupiti. I onda se dolazi do situacija kao što je to bio slučaj s gostovanjem u Vinkovcima pretprošlo kolo na kojem su Zadrani bili kao na izletu, bez Suraća, Banovića i Santinija i ozlijeđenog Mršića. Može se ta situacija s velikim brojem javnih opomena donekle opravdati velikom borbenošću koja je i donijela neke važne bodove ove sezone, recimo protiv Dinama, Hajduka, Zagreba, ali ima u tih 39 žutih kartona previše onih koji su zasluženi bez nekog pravog razloga. Navesti treba primjer kapetana Bilavera koji u završnici utakmice sa Slaven Belupom pri rezultatu 3:1 za goste, ulazi u totalno bespotrebnu verbalnu raspravu s gostujućim napadačem Tomislavom Bušićem. Zbog tog nepotrebnog gafa Bilavera nema u sljedećem kolu u Karlovcu uz Vasilja i Pezu koji su, također, skupili treći žuti, a Zebić nema baš neka adekvatna rješenja na klupi s kojima može nadomjestiti nekoga iz prvih 11. Dojam je da ima previše dječjih bolesti, previše opuštenosti u pripremi i odrađivanju utakmica, a podsjetimo će da je ova sezona krucijalna za preživljavanje mnogih klubova, pa tako i Zadra, na hrvatskom nogometnom suncu. Nakon ove sezone predviđeno je rezanje lige na 12 klubova, što znači da čak pet klubova ispada, a za Zadrane je ovo razdoblje finiša jesenskog dijela moglo poslužiti kao odskočna daska za bježanje od te opasne zone. Od realnih 12 ili 10 bodova iz četiri utakmice: Slaven Belupo, Karlovac u gostima, Osijek i Lučko doma već na prvoj prepreci se doživio šok što nije dobra vijest pred ta ostala tri u kojima će svaki bod donositi oštricu mača imperativa nad glavama Zebićevih igrača.


Ćurjurić: Nismo bili pravi




Nisu se prvotimci Zadra iskazali u subotu pred svojim navijačima. Podbacila je kompletna momčad. Nije štimalo ni na golu, ni u zadnjoj liniji, a ni u vezi i napadu. Ivan Ćurjurić odradio je drugu utakmicu u nizu od prve minute, no izostao je pravi učinak na koji nas je navikao prošle sezone.
– Primili smo dva glupa gola, mi smo pokušali uspostaviti ravnotežu tijekom utakmice. Mislili smo da smo uspjeli kada je Mršić izjednačio, no tada smo primili gol koji nismo trebali i Slaven je na kraju zasluženo uzeo bodove. Nismo bili pravi, igra je bila loša i s ovakvim nastupom sigurno nismo dali nadu našim navijačima za buduće utakmice. Na nama je da ih razuvjerimo boljim igrama i rezultatima.
Antonio Ježina je morao po loptu u svoju mrežu dvaput. Dovoljno da bodovi ne ostanu na Stanovima.
– Nismo dobro ušli u utakmicu. Dogovorili smo se jedno, no ispalo je suprotno. Taj prvi gol nas je presjekao i morali smo se odmah na početku suočiti s minusom. Drugi gol je bio prelomnica, nisam istrčavao, jer sam smatrao da će netko iz obrane skočiti na tu visoku loptu, međutim pala je na glavu Bušiću i nije se moglo ništa barem s moje strane napraviti – kazao je Ježina.