Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Spasili mladog alpinista iz Slovenije i penjačicu iz Njemačke

01.11.2011. 23:00
Spasili mladog alpinista iz Slovenije i penjačicu iz Njemačke


Slovencu je teško ozlijeđena glava kada se na 400 metara visokoj litici Anića kuka, na jednoj polici u stijeni, na njega obrušio veliki kamen. Spasioci su ga brzom akcijom izvukli, a onda je po njega došao helikopter i prebacio ga u KBC Firule


Zadarski GSS-ovci ni proteklih dana nisu imali mira, a “udarni” je bio ponedjeljak kada su sudjelovali u teškoj i zahtjevnoj akciji spašavanja mladog Slovenca na Velebitu.
U stijeni Anića kuka dogodila se naime, teška alpinistička nesreća u kojoj je bio ozbiljno ozlijeđen 23-godišnji slovenski alpinist S.J. Dok se penjao Mosoraškim smjerom u 400 metara visokoj litici Anića kuka, na jednoj polici u stijeni na njega se obrušio veliki kamen. U nesreći je teško ozlijedio glavu unatoč tome što je imao zaštitnu kacigu na glavi.
Hrvatska gorska služba spašavanja dobila je dojavu o nesreći u 11.30 sati te je odmah uputila dežurnu ekipu HGSS-a iz Zadra kojoj se pridružilo i nekoliko pripadnika obližnjih stanica HGSS-a. Istovremeno je i helikopterska posada Hrvatskog ratnog zrakoplovstva sa svojim letačima – spasiocima, bila stavljena u pripravnost.
Brzo su stigli do ozlijeđenog alpinista kojem je pružena prva pomoć te je nosiljkom transportiran do podnožja stijene Anića kuka. S obzirom na ozbiljnost njegovih povreda glave, ali i sumnju u ozljede kralježnice pozvan je helikopter koji je teškim manevrom uspio sletjeti u uski kanjon Velike Paklenice. Unesrećeni mladić prebačen je u Split i predan liječničkom osoblju KBC-a Firule.
Prema informaciji iz zadarskog GSS-a u toj je akciji spašavanja sudjelovalo 15 pripadnika HGSS-a.
U Nacionalnom parku Paklenica, GSS-ovci su dan ranije, u nedjelju oko 17 sati, spasili i 39-godišnju Nijemicu koja je pala tijekom penjanja i ozlijedila skočni zglob. Spasioci GSS-a iz Zadra, njih šestorica i četvorica iz Šibenika do nje su brzo stigli i prenijeli je do podnožja Paklenice te ju prevezli do njezinog automobila, a cijela akcija spašavanja trajala je nepunih pola sata.