Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Za izbornu kampanju samo 14 dana

01.11.2011. 23:00
Za izbornu kampanju samo 14 dana


Danas počinje teći rok od 14 dana do kada stranke i nezavisne liste Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) moraju predati svoje kandidacijske liste


Predsjednik Republike Ivo Josipović u ponedjeljak 31. listopada raspisao je parlamentarne izbore za 4. prosinca ove godine. Nakon što ta odluka bude objavljena u Narodnim novinama, očekuje se da to bude danas, počet će teći rok od 14 dana do kada stranke i nezavisne liste Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) moraju predati svoje kandidacijske liste. DIP će pak, nakon zaprimanja, u roku od 48 sati sve valjane prihvatiti i potom ih javno objaviti u svim dnevnim novinama i na televiziji. Službena će predizborna kampanja započeti danom objave izbornih lista u medijima, i njeno će trajanje od samo 14 dana biti najkraće otkad je u Hrvatskoj 1990. uvedena parlamentarna demokracija.
Pravo sudjelovanja na predstojećim parlamentarnim izborima ima 116 registriranih političkih stranaka koliko ih je evidentirano u Registru političkih stranaka koji vodi Ministarstvo uprave.
Predsjednik Josipović raspisao je izbore na temelju odluke Sabora o samoraspuštanju od prošlog petka. Predsjednik po Ustavu izbore raspisuje u roku od 30 do 60 dana od dana raspuštanja Sabora. Iako mu Ustav daje pravo da sam odredi datum u tom razdoblju, u Hrvatskoj se udomaćila ustavna praksa po kojoj se točan datum izlaska na birališta određuje konsenzusom Vlade i predsjednika. Tako je bilo i sada, s tim što se ovaj puta predsjednik konzultirao i s predsjednicima svih parlamentarnih stranaka. Josipović će se danas u 19,30 sati porukom obratiti hrvatskoj javnosti, a u njoj će se osvrnuti na aktualnu situaciju u zemlji, te pozvati građane Hrvatske da izađu na izbore. Izbori u hrvatskim diplomatskim i konzularnim predstavništvima trajat će dva dana, započet će već u subotu 3. prosinca, i nastavit se dan kasnije. Na izborima će građani birati 140 zastupnika u deset izbornih jedinica (u svakoj po 14) razmjernim sustavom, te u jednoj posebnoj izbornoj jedinici osam zastupnika nacionalnih manjina (pet srpskih i pet iz takozvanih malih manjina), a u drugoj tri zastupnika građana koji imaju prebivalište u inozemstvu, takozvana dijaspora.