Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Baka Olga, najstarija Ižanka, proslavila 100. rođendan

01.11.2013. 23:00
Baka Olga, najstarija Ižanka, proslavila 100. rođendan


Pitali smo baku Olgu koja je tajna njezine dugovječnosti, no nije nam dala direktan odgovor. Pričala je o svom Ižu, o svojim maslinama, o “počinku poslije obida” pa obilasku susjeda i rodbine pred večeru. Pričala je o životu u kojem se točno zna kad je za što vrijeme, i u kojem nema mjesta stresu i jurnjavi koja brine današnju populaciju


Olga Sutlović rođena je 30. listopada davne 1913. godine na otoku Ižu i  napunila je okruglih sto godina. Jubilarni rođendan baka Olga je proslavila u Domu Filipi u Vruljici zajedno s ostalih devetnaest korisnika i osobljem. Rodbina joj je za ovu prigodu pripremila dvije torte, no želja bake Olge bila je samo jedna – otići u svoj rodni Iž i obići masline. Iako na plećima nosi cijelo jedno stoljeće ova vitalna starica sve do prošle godine, kad je postala stanar Doma Filipi, živjela je u obiteljskoj kući na Ižu, bavila se poljoprivredom i maslinarstvom, ali ni ribarenje ovoj otočanki nije strano.
– Kako djece nije imala, a suprug joj je odavno preminuo, baka Olga je starost doživjela u obiteljskoj kući s bartom i njegovom obitelji. No godine su sustigle i njezina brata, a mlađi članovi obitelji žive u Zadru, tako da su je lani, 26. lipnja doveli k nama – rekla je vlasnica Doma Filipi koja se pobrinula za rođendanski party.
Pitali smo baku Olgu koja je tajna njezine dugovječnosti, no nije nam dala direktan odgovor. Pričala je o svom Ižu, o svojim maslinama, o “počinku poslije obida” pa obilasku susjeda i rodbine pred večeru. Pričala je o životu u kojem se točno zna kad je za što vrijeme, i u kojem nema mjesta stresu i jurnjavi koja brine današnju populaciju. Taj red ova vitalna starica sačuvala je i u domu. Kako smo doznali od osoblja, baka Olga svaki dan iziđe u dvorište ispred doma i počisti ga. Cijeli je život, kažu, bila vrlo pedantna, a što se prehrane tiče, i danas jede sve osim mesa “letećih” životinja. Mirno spava, a zdravlje, osim što ju malko muči sluh, besprijekorno je. Ni u stotoj ne pije baš nikakve lijekove.