Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Prodaja brodova prikriva razmjere krize

01.11.2013. 23:00
Prodaja brodova prikriva razmjere krize


Najznačajnija tvrtka u Zadarskoj županiji, Tankerska plovidba, poslovala je prema izvješću kojeg dostavlja Zagrebačkoj burzi – pozitivno, odnosno s tekućom dobiti od 2,5 milijuna kuna! Pa bi nakon povijesnog gubitka lani, i krize već od zadnjeg kvartala 2008., prividno ispalo da je kriza prošla. Što, na žalost, nije istina.
Sami poslovni prihodi iznosili su u devet mjeseci 607 milijuna kuna, u odnosu na lanjskih 759 u istom razdoblju. Zadnje tromjesečje prihodi su bili 213 milijuna u odnosu na 167 u istom razdoblju lani. Pri tom su prihodi od prodaje, odnosno vlastite usluge iznosili sada 453,3 milijuna, lani 589,4 milijuna kuna. Odnosno u prethodnom kvartalu 134,7 milijuna, a lani 156,4 milijuna.
Razliku čine ostali prihodi.
Poslovni rashodi u devet mjeseci iznosili su 570,6 milijuna i značajno su smanjeni u odnosu na lanjske u istom razdoblju od 697 milijuna, a sam prethodni kvartal su rashodi bili 170 milijuna naspram 177,7 godinu prije. Značajno su smanjeni i troškovi osoblja i materijalni troškovi kao i amortizacija, što zbog smanjenja broja brodova, te smanjenja plaća i racionalizacije.
Konačno, račun dobiti i gubitka kaže kako su ukupni prihodi iznosili 608 milijuna, a rashodi 605 milijuna, odnosno iskazana je tekuća dobit od 2,5 milijuna kuna. Budi li to nadu da je kriza iza Tankerske plovidbe?
Na žalost ne, ili ne dostatno. U obrazloženju predsjednika uprave Marija Pavića kao značajni poslovni događaji u prethodnom razdoblju navode se među ostalim:
– Dana 7. svibnja 2013. godine Društvo je prodalo brod “Novigrad”, dana 15. srpnja 2013. godine brod “Diklo” te dana 22. kolovoza 2013. godine brod “Kornati”. Prodajom je ostvarilo ukupan dobitak u iznosu od 98.599.543 kune po odbitku knjigovodstvenog iznosa i povezanih rashoda prodaje. Bez toga bi Društvo bilježilo vrlo značajne gubitke.
U nastojanjima da konsolidira poslovanje, Društvo se okreće isključivo “core businessu”, odnosno brodarstvu, te su obustavljene sve investicije izvan osnovne djelatnosti. Društvo ima namjeru izaći iz tih djelatnosti ukoliko se pronađu kvalitetni investitori.
Posljednjih tjedana blagi rast vozarina na brodovima za suhe terete, te povremeno bolji ugovori na spot tržištu (jednokratni aranžmani), uz provedene racionalizacije materijalnih troškova i troška osoblja, uspijevaju povremeno održati balans prihoda i rashoda. Ipak izlaz iz krize, uz sva nastojanja svođenja troškova na razinu svjetske konkurencije, čekat će oporavak vozarina za aframax i suezmax tankere, odnosno okosnicu flote. Ova godina to neće donijeti, a hoće li 2014. nitko za sad ne može nedvosmisleno kazati.