Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Spomen na bitku čuva njemački tenkonosac na dnu mora

01.11.2013. 23:00
Spomen na bitku čuva njemački tenkonosac na dnu mora


Danas, nedaleko od virskog svjetionika na morskom dnu leži potopljen njemački tenkonosac kao podsjetnik na dane kada se hrvatsko priobalje oslobađalo od nacističke okupacije. On je samo jedan komadić bogati povijesti, priča i događaja koje čuva podmorje zadarskog akvatorija


Listopad je 1944. godine. Savezničke snage stišću vojsku Wehrmacht sa zapada i istoka. Crvena armija zauzima Bugarsku i Rumunjsku te se javlja realna opasnost da njemački vojnici na Balkanu ostanu odsječeni. Donosi se odluku o povlačenju koja važi i za Njemačke snage u Dalmaciji. U trenutku kada partizani kontroliraju kopnene putove njima je izlaz preko mora. Sve opisano scenska je podloga za bitku kod otoka Vira u noći s 10. na 11. listopada 1944. godine između njemačkih i britanskih pomorskih snaga o kojoj je odlično predavanje održao ronilac i zaljubljenik u podvodnu arheologiju Jurica Vučetić na Morski utorak u Gradskoj knjižnici Zadar. Spomen na virsku bitku i pobjedu britanskih pomoraca danas čuva njemački tenkonosac koji je potopljen uz zapadnu obalu otoka na dubini od četrdeset metara.
Odluka njemačkog zapovjedništva bila je da se kopnene snage iz Dalmacije prebacuju preko Šibenika za Rijeku. U tu svrhu dan uči Virske bitke iz Rijeke, preko Raba, uz obalu otoka Vira prema Šibeniku je krenuo konvoj od pet brodova. U noći s 9. na 10. listopada doplovili su do Raba gdje su se skrivali danju jer je dnevna plovidba za njemačke brodove bila nemoguća misija u uvjetima kad su nebo nad Jadranom u potpunosti kontrolirali saveznički avioni. Nakon uspješno odrađene prve etape, krenulo se prema Zadru. U slično vrijeme kad Nijemci idu iz Rijeke, s Visa je krenuo konvoj britanskih brodova upravo s ciljem izviđanja akvatorija otoka Vira i presretanjem njemačkih brodova. Prvi cilj im je bio Molat gdje su od partizana dobivali informacije o kretanju brodova nacističke Njemačke. Igrom sudbine Britanci su već noć ranije izviđali virski akvatorij i tako izbjegli njemački pomorski napad na Molat upravo s ciljem da unište saveznike. Noć kasnije dogodila se virska bitka, kako je opisao događaje koji su joj prethodili Vučetić. U njoj je sudjelovalo devet brodova. Na britanskoj strani sudjelovala su četiri broda, jedna motorna topovnjača (MGB) i tri torpedna čamca (MTB). Niti jedan od britanskih brodova nije potopljen. Na njemačkoj strani je bilo pet brodova, odnosno tri desantna tenkonosca-minopolagača (MFP), jedan desantno jurišni čamac i motorni tanker Habicht. Spasio se samo desantno jurišni čamac. Tenkonosac je potopljen, motorni tanker s gorivom su zaplijenili partizani, a dva u noći bitke nasukana tenkonosca su kasnije razrezali radnici Brodospasa.
– U bitci je presudilo iskustvo britanskih mornara. Na obje strane na brodovima su služili mladići. Najstariji su bili zapovjednici koji su imali dvadeset i dvije godine. Međutim britanski mornari iza sebe su imali iskustvo borbe u pomorskim bitkama u Sjevernoj Africi. S druge strane posadu njemačkih brodova činili su Bavarci koji su prvi puta vidjeli more kad stupili u mornaricu, kaže Vučetić.
Iskusniji Britanci brzo su Nijemce natjerali u bijeg nasukavanjem i bježanjem na Viru gdje su upali u minsko polje koje su postavili ranije njemački vojnici. Kasnije su desantnim jurišnim brodom ranjenici i vojnici prebačeni u Privlaku, odnosno Zadar. U međuvremenu su Nijemci svoje «vojništvo» na Viru demonstrirali korištenjem civila za živi zid i nakon kratkog oružanog sukoba na mrtvo kundacima isprebijali nedužnog starca.
Danas, nedaleko od virskog svjetionika na morskom dnu leži potopljen njemački tenkonosac kao podsjetnik na dane kada se hrvatsko priobalje oslobađalo od nacističke okupacije. On je samo jedan komadić bogati povijesti, priča i događaja koje čuva podmorje zadarskog akvatorija. Svi ti povijesni događaji čekaju da se ispričaju na površini na isti način kako je na površinu izvukao i predstavio bitku kod Vira Vučetić.