Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Tišina i grudi, Cyber Hell i The Crook u borbi za naslov

01.11.2013. 23:00
Tišina i grudi, Cyber Hell i The Crook u borbi za naslov


U subotu će svoje snage odmjeriti finalisti Tišina i Grudi koji su se za svoje mjesto izborili na gitarijadi Rocky 13, Cyber Hell, pobjednici metal gitarijade i The Crook, inače drugoplasirani u Mixofoniji, koji su na finale pristigli nakon što su pobjednici Mustafikos prestali s radom


Tišina i grudi, Cyber Hell i The Crook ovogodišnji su finalisti Zadarske gitarijade 2013. koja će se u organizaciji udruge Šigureca održati 15. i 16. studenog u starom Kazalištu lutaka. Dakako biti će održan i poseban dodatan program u vidu različitih glazbenih i izložbenih sadržaja.
Kako se prošle dvije godine se finale zadarske gitarijade održavalo u sklopu JUMF festivala kojeg nažalost više nema u Šigureci su program odlučili proširiti na dva dana. Prva večer biti će svojevrsna retrospektiva ovog projekta na kojoj će nastupiti pobjednici prošlogodišnjih gitarijada, dok je za drugu večer zakazano veliko finale rezervirano za pobjednike ovogodišnjih kvalifikacija.
U petak nastupaju bendovi-pobjednici prošlogodišnjih gitarijada. Misterscorn, pioniri zadarskom hard corea, pobjednici prvog izdanja zadarske gitarijade okupiti će se još jednom samo za ovu prigodu i rasplesati sve okupljenje. Tu su i Mortus Delict, hardcore metal bend, Lice Mista, preteća grupa sastava Brižno Grilo koji više ne postoji i art punk trio Gatos del Mundo.
Gosti večeri biti će zagrebački alter-rockeri S3ngs, kojima će to biti prvo gostovanje u Zadru, a za kraj posjetitelje očekuje teški after party, zadarski DJ dvojac Shtemanje d.o.o. s Industrial/EBM/Powernoise programom.
Bendove očekuju nagrade sponzora, a pobjednik u finalu osvaja snimanje singlice u zadarskom studiju Digital Media Lab.
U subotu će svoje snage odmjeriti finalisti Tišina i Grudi koji su se za svoje mjesto izborili na gitarijadi Rocky 13, zatim Cyber Hell, pobjednici metal gitarijade i The Crook, inače drugoplasirani u Mixofoniji, koji su na finale pristigli nakon što su pobjednici Mustafikos prestali s radom.
Nažalost, punk predstavnika ove godine neće biti.
– Raspadom Oi punk benda Harald Blixen, potvrđuje se da je era slavnog zadarskog punka koja je od sredine devedesetih pisala stranice povijesti punka na ovim prostorima definitivno došla kraju. Nadamo se da će iduće godine punk gitarijada dobiti neke nove predstavnike i da će Jeza Irokeza ponovo zavladati gradom, poručili su iz Šigurece, koji su se ipak odlučili dodatno potruditi pa tako zadarskom bendu Crasso De Odio uručili pozivnicu za nastup van konkurencije kako bi zadarskim alternativcima omogućili barem malo punka, i to u obliku materijala sa njihovog nadolazećeg novog albuma.
Kao i svake godine u finalu, o pobjedniku će odlučivati tročlani žiri i to u sastavu: Boško Colić ( bubnjar legendarne Rive, pobjednika Eurosong- a davne 1989., danas aktivan u zadarskom bendu Differo), Stjepan Juras ( manager predvodnika zadarske metal scene Rising Dream, organizator mnogih koncerata i festivala – Underwall, Metalfest, pisac knjiga pop kulture od kojih najpoznatija biografija o Steve Harrisu, basistu legendarnih Iron Maiden), te publika čiji će zbroj glasova činiti dio ukupne ocjene. Publika će za svoje favorite moći glasovati putem kupljene ulaznice, ubacivanjem iste sa ispisanim imenom benda za kojeg glasuju na poleđini, u za to predviđenu kutiju koja će se nalaziti u predvorju ispred dvorane.
Glavni gosti ovogodišnjeg finala su svjetski poznati Bambi Molesters, surf-rockeri iz Siska koji još jednom pristižu u Zadar, a za zatvaranje ovogodišnje sezone zadužena fotografkinja Mare Milin, no koja to neće obaviti u s izložbom ili foto seansom već za DJ pultom. Uz glazbeni program, u predvorju starog Kazališta lutaka biti će postavljena i izložba plakata svih dosadašnjih gitarijada uz koje će se posjetitelji prisjetiti svih bendova koji su nastupili, a neke od njih moći će ponijeti sa sobom kući kao uspomenu.
Cijena ulaznice za svaki dan iznosi 20 kuna, a početak koncerata zakazan je za 20 sati.