Anti Kolegi Bagi i Željku Katuši priznanja za životni doprinos unaprjeđenju vinarstva i vinogradarstva

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
SABATINA 2017.
Podjeli priznanja prethodilo je svečano obilježavanje 110 godina Zadružnog saveza Dalmacije (1907. - 2017.), organizatora Sabatine
Arif SITNICA
Profesoru Anti Kolegi Bagi priznanje "Stanko Ožanić" dodijelio je pomoćnik ministra poljoprivrede Krešimir Ivančić

Prvi dan trodnevne Međunarodne smotre vinogradara i vinara Sabatina 2017., koja je u četvrtak  započela u Primoštenu, protekao je u znaku predstavnika zadarske regije. Dvije glavne godišnje nagrade uručene su zaslužnicima iz Zadra i Benkovca.

Priznanja za životni doprinos unaprjeđenju vinarstva i vinogradarstva dobili su prof. dr. sc. Ante Kolega Bage i diplomirani agronom Željko Katuša.

Bage odgojio plejadu stručnjaka

Priznanje "Stanko Ožanić" pripalo je sveučilišnom profesoru u trajnom zvanju prof. dr. sc. Anti Kolegi Bagi.

U obrazloženju je istaknuto da je prof. Kolega do umirovljenja bio dugogodišnji profesor na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. Odgojio je plejadu uspješnih poljoprivrednih i drugih stručnjaka posebno iz ekonomike poljodjelstva. Autor je ili koautor mnogih stručnih knjiga iz marketinga poljoprivrednih proizvoda od kojih posebno treba istaknuti "Marketing vina", značajno djelo u ovom području. Na mnogim Sabatinama održao je predavanja o marketingu i ekonomičnosti vinske proizvodnje, osobito o ulozi vina u suvremenoj turističkoj ponudi, istaknuto je u obrazloženju priznanja prof. dr. sc. Anti Kolegi Bagi, koji je bio i dugogodišnji kolumnist u našim Plodovima zemlje i mora.

Katuša ponosan na ravnokotarske vinogradare

Priznanje "Stjepan Bulić" za životni doprinos unaprjeđenju vinogradarstva pripalo je Željku Katuši koji je cijeli svoj radni vijek posvetio vinogradarstvu i vinarstvu, bilo kao dugogodišnji direktor vinarije Benkovac, pročelnik za poljoprivredu Zadarske županije ili kao pročelnik u upravi grada Benkovca. Dao je značajni doprinos naglom razvoju vinogradarstva na području Ravnih kotara. Jedan je od organizatora vinske manifestacije Vinfest u Benkovcu, rečeno je u obrazloženju priznanja Željku Katuši, aktualnom pročelniku Upravnog odjela za gospodarstvo, društvene i komunalne djelatnosti Grada Benkovca.

- Ovo priznanje posvećujem i dijelim sa svim vinogradarima i vinarima Ravnih kotara koji su nas svojim uspjesima sve učinili ponosnim, rekao je Katuša, primajući priznanje iz ruku Gorana Pauka, župana Šibensko-kninske županije.

Navedimo i ostale dobitnike osobnih i kolektivnih priznanja Sabatina 2017.

Priznanje "Mate Bobanović" za višegodišnji samoprijegoran rad u vinogradarstvu i vinarstvu dobio je Jozo Rabušić iz Putnikovića. Priznanje uzornom vinogradaru, koje dodjeljuje Udruga vinogradara i vinara Dalmacije, pripalo je Anti Gracinu iz Primoštena. Povelja "Zlatan Plenković" mladom vinogradaru/vinaru uručena je Radoslavu Županoviću iz Kruševa kod Primoštena.

Povelja hrvatskoj vinarskoj zadruzi, koju dodjeljuje Hrvatski centar za zadružno poduzetništvo, pripala je PZ Vis iz Visa, a Zlatno pero Sabatine za afirmaciju vinogradarstva, vinarstva, zadrugarstva i Sabatine kroz medije Jozi Vrdoljaku, dugogodišnjem novinaru Privrednog vjesnika. Zlatna amfora Sabatine, za doprinos izuzetnom razvoju vinogradarstva na svom području koju dodjeljuje Hrvatska udruga vinarskih gradova pripala je Općini Ston u kojoj većina stanovnika živi od vinove loze.

Nestalo 30.000 hektara vinograda

Podjeli priznanja prethodilo je svečano obilježavanje 110 godina Zadružnog saveza Dalmacije (1907. - 2017.), organizatora Sabatine. Očekujemo više od 1000 sudionika, rekao je Lordan Ljubenkov, predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije. Ovu, 27. po redu Sabatinu otvorio je Krešimir Ivančić, pomoćnik ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića i izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića.

- S 50.000 hektara u posljednjih 20-ak godina pali smo na 20.000 hektara vinograda prema katastru. Skoncentrirali smo se na kvalitetu, ali nema nikakvih zapreka da sadimo nove vinograde kroz program ruralnog razvoja, rekao je Ivančić i najavio novi ciklus Vinske omotnice kako bi potencijalni korisnici što prije dobili novac.

Rekordan broj uzoraka

Inače, ove godine je na Sabatinu pristigao rekordan broj i to čak 420 uzoraka vina i proizvoda od vina. Gotovo trećinu, točnije ukupno 110 uzoraka od čega 16 uzoraka buteljiranih vina, 12 uzoraka jakih alkoholnih pića i 123 uzorka otvorenih vina, od čega 70 mladih, dostavili su na ocjenjivanje vinari iz Zadarske županije. Zbog velikog broja uzoraka dodjela priznanja upriličit će se u dva dana - petak i subotu. U petak će proglasiti najbolja otvorena i mlada vina, a u subotu priznanja za kvalitetu i izgled buteljiranih proizvoda uz proglašenje šampiona Sabatine 2017. Najveći skup vinogradara i vinara nastavlja se  brojnim stručnim skupovima, radionicama, znanstvenim edukacijama, panelima od kojih će jedan održati i Marijana Petir, parlamentarna EU zastupnica koja će govoriti o budućnosti zajedničke poljoprivredne politike EU i o izazovima za Hrvatsku.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno