Od sljedeće godine čipirane kante

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Manji računi onima koji odvajaju otpad
Do 1. veljače 2018. godine bi se trebao donijeti novi cjenik naših usluga, a naš je cilj da u budućnosti oni građani koji budu odvajali otpad dobivaju manje račune. Trenutno se na području Zadra odvaja samo 12 posto otpada za recikliranje, kaže Zubčić
Cijena provođenja projekta čipiranja kanti za smeće još uvijek nije poznata

Za godinu dana bi gradsko poduzeće Ćistoća trebalo uvesti novi sustav naplate odvoza smeća za sva domaćinstva na području grada Zadra. Prema riječima Pere Zubčića, tehničkog direktora Čistoće, projekt čipiranja kanti koji će se postupno uvoditi po zadarskim kvartovima nastavak je procesa u kojima ova tvrtka razvija odgovoran odnos prema svim raspoloživim resursima, a sve kako bi se postigao cilj od 50 posto otpada spremnog za recikliranje.

- Do 1. veljače 2018. godine bi se trebao donijeti novi cjenik naših usluga, a naš je cilj da u budućnosti oni građani koji budu odvajali otpad dobivaju manje račune. Trenutno se na području Zadra odvaja samo 12 posto otpada za recikliranje, a s mobilnim reciklažnim dvorištima ovaj postotak će sigurno do 2020. godine, što nam i jeste cilj, biti i 50 posto. Novim cjenikom će se svakako stimulirati građane na veću odgovornost kada je u pitanju otpad koji odlažu u svoje kante, naglasio je Zubčić.

Tehnički direktor Čistiće ističe jedan loš primjer divljeg odlagališta koji je nastao na potezu od Bokanjca do Mazije što pokazuje koliko još treba raditi na podizanju ekološke svijesti Zadrana. Kako je Zadar specifičan grad i po činjenici da u nekim kvartovima i nije tako jednostavno realizirati neke zamisli kojih u Čistoći uvijek ima Zubčić najavljuje da će se i o tome voditi računa kod realizacije projekta čipiranja kanti.

- Poluotok je svakako specifičan dio grada i on sam je jedna obračunska jedinica gdje će se otpad proizveden u kućanstvima odvajati od onog proizvedenog od strane pravnih osoba. Činjenica je kako u turističkoj sezoni na Poluotoku imamo više posla u noćnim satima, nego tijekom dana jer je nemoguće u gužvi turista odvoziti otpad. Stanari će se svako morati organizirati i voditi računa o tome gdje će odlagati kante za smeće, a Komunalno redarstvo će reagirati u situacijama kada budu imali saznanja da otpad u kante bacaju osobe koji nisu njihovi vlasnici, naglasio je Zubčić. Cijena provođenja projekta čipiranja kanti za smeće još uvijek nije poznata jer se još treba dovršiti proces javne nabave, a nakon čega će po kvartovima građanima biti omogućeno da uđu u ovaj novi sustav naplate usluga zadarske Čistoće.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno