Piloti kanadera sletjeli na Zemunik

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Akcija gašenja požara na sjeveru Italije
Kroz četiri dana aktivnog sudjelovanja u gašenju požara u susjednoj Italiji posade su provele oko 50 sati sati u zraku
Povratak kući

 Dva protupožarna aviona kanader CL-415 s ukupno 14 pilota i zrakoplovnih tehničara Protupožarne eskadrile 93. zrakoplovne baze Zemunik vratili su se jučer iz Italije. Hrvatski piloti i tehničari sudjelovali su u gašenju velikih požara na sjeveru Italije. Nakon povratka u matičnu bazu voditelj hrvatskog tima u Italiji i načelnik stožera 93. ZB pukovnik Davor Turković istaknuo je kako se radilo o velikim požarima na više lokacija.

- Gasili smo u područjima visokih nadmorskih visina u okolici Torina. Nakon poziva talijanske Civilne zaštite letjeli smo zajedno s talijanskim posadama koje su bile u ulozi vođa dok su naše posade bile pratioci. Misija je uspješno provedena, a suradnja s Talijanima je bila odlična, istaknuo je pukovnik Turković.

Kopilot kanadera CL-415 natporučnik Ivan Dukić kazao je kako je ovo za njega bila jedinstvena prilika gasiti požare u Alpama.

- Niti slutio nisam kako ću praktički gasiti požare u blizini Mont Blanca. No najvažnije je da smo napravili dobar posao i stekli jedno novo iskustvo, rekao je natporučnik Dukić.

Kroz četiri dana aktivnog sudjelovanja u gašenju požara u susjednoj Italiji posade su provele oko 50 sati sati u zraku u zajedničkim djelovanjima s talijanskim kolegama, a ukupno su izbacili oko 800 tona vode na požarišta.

Ovo je prvi angažman hrvatskih protupožanih snaga u Italiji, a uz Italiju Hrvatska je pružala pomoć u gašenju požara u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Grčkoj, Izraelu, Makedoniji i Portugalu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno