Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Besplatno zemljište ili građevinski materijal za ostanak mladih obitelji na otocima

02.11.2018. 16:40
Besplatno zemljište ili  građevinski materijal  za ostanak mladih  obitelji na otocima


Sa stupanjem Novog Zakona o otocima na snagu, novom  indeksacijom i kategorizacijom otoka, većina otoka ući će u potpomognuta područja. Time će prema Zakonu o regionalnom razvoju imati  povlastice na Porez na dohodak, prihode i sl.
Pozitivne promjene koje će uslijediti potaknule su predsjednika  Otočnog sabora, Denisa Barića, na novu inicijativu povezanu s povratkom mladih na otoke. Mladi odlaze s otoka jer nemaju perspektive, nema posla,… Razlozi zbog kojih bi na otocima trebali ostati gotovo pa  više i ne postoje.
Sjetivši se kako je nekada bilo kada se, Zakonom o područjima posebne državne skrbi, mladima (ali i svima ostalima) na područjima posebne državne skrbi besplatno davalo zemljište i građevinski materijal,  Barić je došao na ideju za hvalevrijednom inicijativom.
-Činjenica da se ljudima nekada davalo zemljište ili građevinski materijal potaknulo nas je da to predložimo kao jednu od mogućih primjera za ostanak i povratak mladih obitelji na otoke. Riječ je o tome da bi  im država dala na korištenje nekretnine koje ima vlasništvu ili zemljište  za izgradnju i pomoć u građevinskom materijalu za izgradnju stambenog objekta na određen broj godina, nakon kojih im se to ne bi smjelo  otuđiti, objasnio je Barić dodavši kako bi to sigurno pomoglo mladima  da se vrate, ili, da barem oni koji još uvijek žive na otocima, tu i ostanu.
-To je tek jedan naš prijedlog, ali smatramo ga jednom od mogućih  mjera za mlade na otocima. Predložit ćemo ga Otočnoj skupštini, vjerujemo da će biti prihvaćena te da ćemo uskoro i službeno krenuti s  inicijativom, kazao je Barić.