Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Dr. sc. Radomir Jurić dobitnik je nagrade za životno djelo Hrvatskog muzejskog društva

02.11.2018. 08:59
Dr. sc. Radomir Jurić dobitnik je  nagrade za životno djelo Hrvatskog  muzejskog društva


Dugogodišnji djelatnik i ravnatelj Arheološkog muzeja Zadar, muzejski savjetnik u mirovini, dr. sc. Radomir Jurić dobitnik je Nagrade za životno djelo Hrvatskog muzejskog društva. Nagrada koja  predstavlja najveće priznanje struke dr. sc. Juriću dodijeljena je za izniman trajni doprinos muzejskoj struci, a uručena mu je u utorak  na  svečanoj dodjeli nagrada Hrvatskog muzejskog društva koja je održana  u Muzeju Mimara.
Kao predlagatelj i ustanova u kojoj je dr. sc. Radomir Jurić proveo  svoj radni vijek i čiji je bio dugogodišnji ravnatelj, Arheološki muzej Zadar iznimno je ponosan na svog djelatnika i ovo veliko priznanje, ističu  u Muzeju.
U govoru održanom neposredno nakon dodjele nagrade dr. sc. Jurić  je između ostalog kazao:
-Iznimno sam radostan koliko je vrijednih pojedinaca i muzejskih  projekata nagrađeno. Za takvo nešto potrebno je mnogo znanja, rada i  odricanja. Nikada nam poradi toga nije bilo teško. Radost je bila nagrada ostvarenog projekta i dodatni motiv traganju za novim. Samozatajan  rad je naša odlika glede sakupljanja, čuvanja, istraživanja, obrade, konzervacije, dokumentacije i prezentacije raznovrsne muzejske građe, te  pedagoške djelatnosti, kao i drugih muzejskih poslova, kazao je Jurić te  nastavio:
-Nagradu primamo sa zahvalnošću svima onima koji su prepoznali  naš rad, onima koji su nas predložili, a napose Hrvatskom muzejskom  društvu i Ocjenivačkom sudu. Nagrađenima je ovo svakako poticaj za  daljnji predani rad, ali zasigurno i našim mlađim kolegicama i kolegama, istknuo je dr. sc. Jurić te dodao:
-Sigurno je ovo i nagrada Arheološkom muzeju Zadar.  Svima djelatnicima na čelu s ravnateljem dr. sc. Jakovom Vučićem se zahvaljujem  na dugogodišnjoj suradnji i potpori, kao i nominaciji za ovo Priznanje.  Smatram da su mnogi hrvatski muzealci mogli biti na ovom mjestu.  Nagradu mi dodjeluje muzejska struka na što sam iznimno ponosan.  Vjerojatno sam rano nagrađen, zapravo premlad sam, za nagradu za  životno djelo. Ako još poživim, bit će značajnih muzejskih projektata  kao i drugih stručnih i znanstvenih postignuća na polju ranohrvatske  arheologije, ali i kulture, poručio je dr. sc. Radomir Jurić.(zl)


Radomir Jurić, kratki životopis
Radomir (Miro) Jurić (1951.) je 1974. na Filozofskom fakultetu u Zadru diplomirao povijest umjetnosti, a 1975. arheologiju. Već od studentskih dana uključen je u razne poslove i projekte koje je vodio Arheološki muzej Zadar. U toj poznatoj kulturnoj ustanovi prošao je sva  muzejska zvanja od kustosa, višeg kustosa do muzejskoga savjetnika.  Od 1987. do 2005. bio je i ravnatelj.
Doktor je humanističkih znanosti, grana arheologija, polje srednjovjekovna arheologija. Više godina je bio voditelj Srednjovjekovnog odjela  Arheološkoga muzeja Zadar.
Samostalno je vodio više desetaka arheoloških istraživanja u Zadru,  na širem zadarskom području, te u Udbini.
Sudionik je preko šezdeset domaćih i međunarodnih simpozija,  znanstvenih skupova, kolokvija i kongresa (sve s referatom). Autor je ili  suautor više domaćih i međunarodnih arheoloških i kulturoloških  izložbi.
Godinama je bio odgovorni urednik  „Diadore“, glasila Arheološkoga  muzeja, a uredio je više monografija, kataloga i drugih publikacija Arheološkoga muzeja.
Član je nekoliko kulturnih i stručnih udruga u Zadru i izvan njega.
Dugo godina je predavao razne predmete na Odjelu za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru, a bio je i suradnik na Odjelu  za arheologiju istoga Sveučilišta. Autor je brojnih znanstvenih, preglednih i stručnih radova. Od početka lipnja 2018. je predsjednik Ogranka  Matice hrvatske u Zadru.