Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Na Sabatini dominiraju zadarska vina

02.11.2018. 16:04
Na Sabatini  dominiraju  zadarska vina


Na ovoj Sabatini zaprimljeno je 415 uzoraka vina i jakih alkoholnih pića. Od toga je prijavljeno 137 uzoraka buteljiranih vina, 68  uzoraka jakih alkoholnih pića, 110 uzoraka otvorenih vina, te 100 uzoraka mladih vina – istaknuto je na konferenciji za medije povodom ove  manifestacije. Naime, 28. Međunarodni susret vinogradara i vinara SABATINA 2018., održat će se u suorganizaciji Zadružnog saveza Dalmacije i Hrvatske udruge vinarskih gradova, u razdoblju od 15.-18. studenog u Hotelu AURORA u Malom Lošinju.


Sabatina doprinjela zamahu
Lordan Ljubenkov, predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije za Zadarski list je izjavio da su na ovogodišnjoj Sabatini posebno aktivni bili  vinari s područja Zadarske županije, koji su dostavili 113 uzoraka, odnosno gotovo trećinu ukupnog broja uzoraka zaprimljenih na ocjenjivanje. Prisjetio se prve Sabatine održane u Zadru 2004. godine, u Hotelima Borik kada je sa zadarskog područja na ocjenjivanje pristigao tek  jedan uzorak vina, da bi posljednjih godina bilo dostavljano preko stotinu uzoraka. Istaknuo je kako raduje činjenica porasta broja uzoraka  vina, ali i njihove kvalitete, te da vjeruje kako je uz angažman lokalne i  područne samouprave, Sabatina doprinjela zamahu razvoju vinogradarstva i vinarstva zadarskog kraja. Tome svjedoči i porast broja buteljiranih vina s područja Zadarske županije kojih je ove godine prijavljeno  rekordnih 19.
– Glavna tema na raznim skupovima i sastancima svakako će biti prijedlog Zakona o vinu i o tome kakve će on učinke imati na život vinogradara i vinara. Pošto će tamo biti potpredsjednik Vlade i ministar Tolušić sa suradnicima kao i ravnatelji svih značajnijih poljoprivrednih  institucija te predstavnici dvadesetak medija vjerujem da ćemo doprinjeti kvaliteti odredbi ovog propisa te načinima njihove provedbe. Ističem kako su vinari Zadarske županije Zadružnom savezu Dalmacije u  raznim projektima uvijek bili prava podrška, ali i motiv da ne posustajemo nego da, zajedno s njima, ostvarujemo bolje uvjete za život poljoprivrednika. Zajedno se znamo i dobro proveseliti odličnim rezultatima  koje zadarska vina redovito ostvaruju. Ne zaboravimo da je Sabatina,  ipak, prije svega proslava završetka berbe, istaknuo je Ljubenkov.


Merlot i vatreni syrah – perjanice zadarskog vinarstva
O kvaliteti ovogodišnje berbe govorio je Želimir Bašić, tajnik Povjerenstava za ocjenjivanje otvorenih i mladih vina.
– Kušanje pristiglih uzoraka mladih vina potvrdilo je informacije s terena o ovogodišnjoj dobroj berbi. Naime, kvaliteta ocijenjenih mladih  vina je izuzetno dobra, uglavnom sva vina su prošla burno vrenje, te se  čak i u ovoj fazi mogu konzumirati. Iduće godine možemo očekivati  dobra vina iz ovogodišnje berbe, možda i najbolja u posljednjih desetak godina, što ovisi o daljnjem odležavanju i čuvanju vina u skladu s  pravilima struke – zaključio je Bašić.
Bašić je također istaknuo da je ove godine primijećena najveća zastupljenost introduciranih sorti, u prvom redu merlota, caberneta i  chardonnaya, te da su autohtone sorte nažalost potisnute.
Osvrnuo na vina s šireg zadarskog područja, koja se razlikuju od istoimenih sorti s drugih područja, osobito po tijelu i drugim karakteristikama, te imaju poseban i prepoznatljiv štih. Izjavio je kako merlot kao  izuzetno baršunasto vino, te vatreni syrah svakako postaju perjanice  zadarskog vinarstva.




"Bez dobre priče nema ni dobrog  vina"
Na konferenciji za medije ujedno je promovirana knjiga Želimira Bašića „Prošlost  dalmatinskog vinarstva“ u kojoj je izložio rezultate svog 40-godišnjeg istraživanja.  Knjiga ujedno obiluje dosad nepoznatim podacima i zanimljivostima iz povijesti zadarskog vinogradarstva koji se mogu iskoristiti i u promociji vina. „Bez dobre priče  nema ni dobrog vina“ – zaključio je Bašić


Vođena degustacija mladih vina
Sudionici konferencije za medije povodom Sabatine 2018. imali su priliku razgledati Izložbu svih vina u prometu te jakih alkoholnih pića koja su ove godine prijavljena na ocjenjivanje. Ujedno je održana i vođena degustacija mladih vina na kojoj su  predstavljeni i jedan merlot i chardonnay sa zadarskog područja. (Božo Novaković)