Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Očekujemo konkretne dogovore za investicije u Zadarskoj županiji

02.11.2018. 09:14
Očekujemo  konkretne  dogovore za  investicije u  Zadarskoj  županiji


Izaslanstvo Vlade RH predvođeno premijerom Plenkovićem  od danas će boraviti u višednevnom službenom posjetu Narodnoj Republici Kini. Hrvatsko izaslanstvo održat će više radnih sastanaka na najvišoj razini, a u njezinu sastavu će biti i župan Zadarske županije Božidar  Longin.
– Moram iskazati zadovoljstvo što je hrvatska Vlada prepoznala kvalitetan rad Zadarske županije na privlačenju investicija. To je za nas jedno  veliko priznanje. Očekujemo dodatan iskorak u odnosima s Narodnom  Republikom Kinom, a nadam se i nekim konkretnim dogovorima, pogotovo oko infrastrukturnih projekata, kaže nam župan Longin koji podsjeća da je Nova luka Zadar od ove godine i službeno postala dio Pomorskog puta svile, što je potvrđeno završnom deklaracijom skupa „Suradnja u kruzerskom turizmu na Pomorskom putu svile 21. stoljeća“, koji se  održao na poslovnom summitu ASEAN u Boaou u travnju 2018. u kineskoj regiji Hainan. Tada je izaslanstvo Zadarske županije predvođeno  županom Longinom potpisalo i Pismo namjere o uspostavljanju prijateljskih odnosa s Provincijom Hainan.


Gospodarski Boao Forum
– Zadarska županija je tom prigodom sudjelovala i na Boao Forum for  Asia, najvećem gospodarskom forumu azijskog kontinenta, koji se često  naziva i azijskim Davosom. U dijelu foruma koji se odnosio na suradnju  s regijama od Europljana bili su zastupljeni samo Zadarska županija i regija Sjeverna Finska, a suradnja s Hainanom je potvrđena u rujnu kada  su nam bili u uzvratnom posjetu predvođeni zamjenikom guvernera  Wang Luom.
Prije desetak dana Zadarska županija je na sastanku u bugarskoj  Sofiji  primljena u punopravno članstvo Udruge lokalnih čelnika zemalja srednje i istočne Europe i Kine (CEEC 16+1).
– To je još jedna potvrda da nas i na međunarodnom planu doživljavaju kao ozbiljne partnere. Očekujem da će ovo biti još jedna prilika našoj  županiji za dodatan iskorak u ostvarivanju suradnje s kineskim, ali i europskim regijama. Zadarska županija je prepoznata kao lokacija koja  ima velike potencijale. Prikupili smo velike simpatije sudionika konferencije koja je okupila čelnike regionalnih i lokalnih samouprava 16 zemalja srednje i istočne Europe te predstavnike regija iz NR Kine i prezentirali Hrvatsku na vrlo pozitivan način.
Kinezi su se posljednjih godina prometnuli u jednog od najvećih investitora u Europi. Koji su im projekti posebno zanimljivi na području  Zadarske županije?
– Naša je velika prednost odličan prometni položaj. Poznato je da je  Zadar i kroz povijest bio sjecište putova od sjevera prema jugu i istoka  prema zapadu, a taj strateški značaj mu namjeravamo vratiti. Kinezi su  to prepoznali i kod nas prvenstveno žele razvijati teretni promet, s obzirom da im je put brodovima do Jadrana kroz Sueski kanal kraći za više od  deset dana u odnosu na luke na sjeveru Europe. Uz teretni promet vezuje se i razvoj željeznice, kao i prateće infrastrukture poput gospodarskih  zona. Tijekom službenih posjeta kineskih izaslanstva Zadarskoj županiji  izražen je i interes za ulaganje u projekte korištenja obnovljivih izvora  energije, zdravstvenog turizma, kao i za suradnju u području sportske  infrastrukture. Svakako da tu vidimo priliku za dodatan iskorak našeg  gospodarstva tako da se nadamo konkretnim oblicima suradnje s kineskim investitorima.
Možemo li očekivati iskorak po pitanju dolazaka kineskih turista?


Turisti iz Kine
– Naravno, na godišnjoj bazi otprilike 150 milijuna Kineza putuje u  inozemne destinacije i tu imamo značajan prostor za napredak. S tim ciljem smo, između ostalog, i ostvarili prijateljske odnose s regijom Hainan koja je njihova najsnažnija turistička regija. S upravom njihove  zračne kompanije Hainan Airlinesa smo više puta razgovarali o  uvođenju izravne zračne linije sa Zadrom. Njima je posebno zanimljiva  činjenica da Zadar uskoro postaje polazna luka za kruzere, a upravo je i  plovidba Mediteranom s polaskom iz Zadra jedna od mogućnosti koje  možemo ponuditi turistima iz Kine. U proteklih nekoliko godina kineski  turisti su se prometnuli u jedne od najboljih potrošača, a obzirom da im  ljetna sezona nije ključna, to nam je dobra prigoda za popunjavanje kapaciteta u pred i post sezoni.
Zadarska županija tijekom ove godine bilježi najveći porast turističkih noćenja od svih primorskih županija. O rastu kvalitete usluge  svjedoče i brojna stručna priznanja koja su dodijeljena turističkim  djelatnicima u našoj županiji. Gdje još imamo prostora za napredak?
– Brojke nas mogu zadovoljiti, a mi prvenstveno u budućnosti moramo poraditi na dodatnoj kvaliteti. Kako bi se turizam i dalje razvijao, svakako je potrebno i dalje ulagati u poboljšanje ponude te je u tom dijelu  važno strateško promišljanje svih turističkih djelatnika, ali i javnog sektora. Nama su za kvalitativan iskorak u turizmu potrebni hoteli s pet  zvjezdica, jer će budući 'home port' u Gaženici dovoditi kruzerske goste  koji upravo traže smještaj visoke kategorije. Značajan prostor za napredak, pogotovo izvan ljetne sezone, očekujemo i u agroturizmu jer na tom  području imamo također snažne adute u našoj županiji.
Zadarska županija bilježi sve bolje gospodarske pokazatelje, a posebno se ističe skok od čak sedam mjesta na ljestvici najuspješnijih  županija. Prema podacima FINA-e Zadarska županija je u 2017. godini bila četvrta u Hrvatskoj po iskazanoj dobiti, a na trećem smo mjestu u Hrvatskoj u razvoju poslovnog okruženja.




Porast zaposlenosti
– Zadovoljan sam gospodarskim pokazateljima koji pokazuju značajan  rast na svim poljima. Tijekom cijele ove godine kontinuirano bilježimo  rast zaposlenost od pet posto, a u srpnju smo dohvatili i brojku od 60 tisuća zaposlenih, prvi puta od osnutka naše županije. Važno je istaknuti  da je broj zaposlenih rastao i u zimskim mjesecima, u prosjeku 2500 tisuće mjesečno u odnosu na prethodnu godinu, što pokazuje da nova radna mjesta nisu nužno vezana uz turizam. Za daljnji iskorak i privlačenje  novih investicija moramo nastaviti stvarati pozitivnu gospodarsku klimu. Imamo sve više upita renomiranih tvrtki iz inozemstva koje žele ulagati u turističke sadržaje u našoj županiji, što svjedoči da su i drugi prepoznali naše potencijale o kojima već godinama govorimo.
Zadarska županija vodeća je u Hrvatskoj i po investicijama u obnovljive izvore energije.
– To je jedan važan dio gospodarskih aktivnosti koji u javnosti možda i  nije toliko poznat. Za sada je u našoj županiji uloženo više od 150 milijuna eura u vjetroelektrane i solarnu energiju što zahvaljujemo, između  ostalog, pravodobnoj izradi Atlasa vjetra i Atlasa dozračene sunčeve  energije, koje je naručila Zadarska županija. Novi veliki projekt koji će  nam u budućnosti donijeti dodatne benefite je 20 milijuna eura vrijedna  energana na biomasu u Benkovcu koja je napokon dovršena i uskoro će  biti i službeno otvorena.
Tijekom ove godine dovršena su dva kapitalna projekta – Nova luka  Zadar u Gaženici te Poliklinika Opće bolnice Zadar. Što nam konkretno donose ta dva projekta?
– Nova Poliklinika će učvrstiti status zadarskog javnog zdravstva i bolnice kao jednog snažnog, regionalnog zdravstvenog centra. Objedinili  smo zdravstvene ustanove na jednom mjestu, što je jedinstveni primjer  u široj regiji. Dodatni iskorak ostvarit ćemo završetkom projekta izgradnje dnevnih bolnica za koje su osigurana sredstva iz europskih fondova.  Sa zgradom putničkog terminala Luke Gaženica gospodarstvo naše  županije dobit će 'točku na i'. S njim neće profitirati samo turizam, već i  brojne druge grane poput poljoprivrede, raznih obrta i trgovine, pogotovo kada Zadar postane polazna luka za kruzere koji će ploviti diljem Mediterana. Dakle, imamo odlično riješeno pitanje cestovne i pomorske infrastrukture, a sada nam slijede investicije u modernizaciju željeznice i  proširenje kapaciteta Zračne luke Zadar. Sve u svemu, mogu reći da sam  optimist, jer je sve u našim rukama. Moramo biti mudri, nastaviti vrijedno raditi i uspjeh neće izostati.


Europska sredstva za pametni razvoj
Zadarska županija je jedna od aktivnijih u Republici Hrvatskoj što se tiče korištenja EU sredstava o čemu govore i posljednje statistike. Svi projekti su usklađeni  s mjerama Županijske razvojne strategije Zadarske županije do 2020. godine.   Možete li izdvojiti najznačajnije projekte koji se sufinanciraju iz EU fondova i koji su  trenutačno u provedbi?
Zadarska je županija kao ključan alat u ostvarenja svojih strateških projekta prepoznala i EU fondove te je među najboljima u povlačenju europskih sredstava na razini Republike Hrvatske. Tri stupa razvoja Zadarske županije su gospodarska konkurentnost i inovativnost, resursna učinkovitost i visoki društveni standard, koji su u  potpunosti usklađeni s prioritetima Europske strategije 2020 – pametan, održiv i  uključiv rast. Za svaki od ovih segmenata imamo strateške i značajne projekte koji  su u visokoj fazi pripremljenosti ili su već u realizaciji. U segmentu razvoja gospodarske konkurentnosti i inovativnosti Zadarska županija je posljednjih nekoliko godina  intenzivno radila na pripremi projekata centara kompetencija, tj. specijaliziranih inkubatora koji nam uz pomoć EU-a trebaju omogućiti dodatnu specijalizaciju i  snažnije povezivanje gospodarstva sa znanstvenim sektorom i inovacijama. Već su  nam odobrena sredstva i potpisani su ugovori za dva takva centra – Centar novih tehnologija u Gospodarskoj zoni Murvica Jug (projekt vrijedan 38 milijuna kuna) i Centar za kreativne industrije u Zadru vrijedan 24 milijuna kuna. Izgradnja 25 milijuna  kuna vrijednog Centra za razvoj i edukaciju koji će biti smješten u poslovnoj zoni  Grabi i službeno je započela prije nekoliko tjedana. U tom projektu županija je partner, a nositelj je Općina Poličnik. Centar je zamišljen kao moderna poduzetničko- poslovna infrastruktura koja će služiti kao središte za unaprjeđenje poslovanja unutar industrija koje kao sirovine koriste pčelinje proizvode. Očekujemo i europska  sredstva za projekt Plavo-zelenog centra za preradu ribe i voća, koji ćemo realizirati  u Poslovnoj zoni Lonići u Bibinjama (45 milijuna kuna). Krajnji cilj nam je potaknuti  razvoj inovacija, edukacije i digitalnog društva, kao i rast konkurentnosti, te potaknuti zapošljavanje, a što sve znači i stvaranje uvjeta za bolje investicijsko okruženje.  Konstantno radimo na razvoju poduzetničke infrastrukture s ciljem podizanja razine  kvalitete našeg gospodarstva.


Cilj nam je ravnomjerni razvoj cijele  županije
Prije nekoliko mjeseci imenovani ste članom uprave Hrvatskih voda. S obzirom da  i sami često naglašavate važnost izgradnje vodovoda i odvodnje, možete li s te pozicije dodatno pomoći da se ubrzaju ti projekti u našoj županiji?
– Nama je u županiji cilj ravnomjeran razvoj svih naših krajeva, jer bit ćemo snažni  i napredni koliko je razvijen najudaljeniji dio naše županije. Rješavanje problematike  odvodnje i vodovoda u najvećem dijelu naše županije nam je prioritet. Već je potpisan 400 milijuna kuna vrijedan ugovor za aglomeraciju koja će povezati grad Nin te  općine Privlaka, Vrsi i Vir. U završnoj su fazi još tri velika projekta – biogradska aglomeracija koja uključuje susjedne općine i otok Pašman, Aglomeracija Bibinje – Sukošan i Aglomeracija Preko – Kali. Pokrenuli smo izradu preostale projektne dokumentacije za vodovod prema Dugom otoku, a što se tiče kontinentalnog dijela županije, održali smo više radnih sastanaka na kojem su sudjelovali predstavnici gradova  i općina koje bi ušle u aglomeraciju radnog naziva Novigradsko more – Podvelebitski  kanal. Izradili smo Projektni zadatak i u ovom trenutku ga usklađujemo s Hrvatskim  vodama kako bi krenuli s izradom potrebnih studija i projektne dokumentacije. U tu  veliku aglomeraciju ušli bi gradovi Benkovac i Obrovac te općine Starigrad, Posedarje, Novigrad, Gračac, Ražanac, Stankovci, Jasenice, Lišane Ostrovačke, Polača, Galovac, Škabrnja, Zemunik Donji i Poličnik.