Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

[POZIV ZA POMOĆ] Obitelj Krajnc u Rtini strepi od sve bliže zime

02.11.2018. 12:48
[POZIV ZA POMOĆ] Obitelj Krajnc u Rtini strepi  od sve bliže zime


Hladniji dani, učestale kiše i skori početak zime noćna su  mora 24-godišnjem Bojanu Krajncu iz Rtine. On s ocem, majkom i devet godina mlađom sestrom živi u staroj, trošnoj kući kojoj krov već godinama prokišnjava.
– Mislio sam da će mi se lani za Božić ostvariti moja najveća želja –  da imam suhu sobu, da mi ne prokišnjava krov i da ne moram stalno  vaditi svu robu iz ormara zbog vlage. Moja obitelj nema novca. Mi smo  siromašni. Otkada znam za sebe, oduvijek nam je tako. Lani se pokrenulo nekoliko humanitarnih akcija tako da sam se ponadao da ćemo  konačno i moja obitelj i ja imati kuću kao i svi drugi – suhu, bez plijesni  i toplu. Ali nije se prikupilo dovoljno, a zima je na vratima, s primjetnom tugom u glasu govori nam Bojan prisjećajući se djetinjstva, neimaštine zbog koje su ga čak izbjegavala druga djeca u selu.


Plijesan guta prostorije
– Dosta mi je ovakva života. Trudim se koliko god mogu. Nisam lijen.  Svake sezone radim kao pomoćni konobar, stalni posao ne mogu naći,  a to što uspijevam zaraditi premalo je da bi mogao kupovati građevinski materijal i obnavljati kuću. Ja sam završio trogodišnju školu za pomoćnog konobara i imam želju završiti i taj četvrti razred. Imao bih  veće šanse za zaposlenje, a i bolju plaću, ali i to se plaća. Od novca koji  se prikupio u zadnjih godinu dana riješili smo priključak za vodu koju  nismo imali i promijenili prozore i vrata. Ali krov…. To je najveći izdatak  i najveći problem, govori Bojan ne krijući tugu što u istim tim uvjetima  živi i njegova sestrica koja boluje od epilepsije te su joj potrebni i neki  lijekovi koje HZZO ne podmiruje. Uz to, žalosti ga i što je prisiljena spavati s majkom u sobi, jer su im dvije prostorije u kući zbog plijesni i  vlage neupotrebljive.
– I moji majka i otac su bolesni. Nisu sposobni raditi pa živimo od  socijalne pomoći. Majka je jedno vrijeme čuvala jednu stariju, nepokretnu susjedu i tako zarađivala pokoju kunu, ali nakon što je ona preminula ne može naći ništa, a bolest joj se pogoršava. Isto je i s ocem.
On je još u Domovinskom ratu nastradao. Ima geler blizu kičme koji  mu nisu mogli izvaditi što mu s godinama pravi sve veći problem. Nije  uspio ostvariti pravo na mirovinu jer je slovenski državljanin. Boji se  odreći državljanstva da bi uzeo hrvatsko, a nema novca za ispis i kasnije upis da bi imao dvojno. U začaranom smo krugu, a evo, kiša i danas lije, jada nam se ovaj 24-godišnjak koji spava u sobi na katu kuće,  odvojene daskama od prizemlja, pričvršćenim čavlima za drvene grede.  Za svake kiše on je prisiljen podno kreveta stavljati posude kako voda  ne bi kroz drveni pod probijala u prizemlje, a strah u kosti utire mu i  brojilo za struju na zidu ispod njegove sobe u koju on inače ulazi vanjskim stubištem.


Nada u dobre ljude
– Krov nam je od "trnite" koja ima azbesta. Trebalo bi ga promijeniti  i zbog štetnosti, a kamoli što je ispucao. Tata je to pokušavao zakrpati  betonom, ali stalno voda negdje izbija, nađe put, govori Bojan napominjući i da su im wc i kupaonica u malom betonskom zdanju nekoliko  metara udaljenom od kuće, a što za zimskih dana za njih znači pretrčavanje dvorišta po hladnoći i mraku i ulazak u hladnu prostoriju.
– Znam da ima puno ljudi koji trebaju pomoć, ali molim dobre ljude  da nam pomognu. Bez pomoći nikada nećemo zamijeniti krov koji je  sve lošiji. Razbolit ćemo se svi još više od vlage i plijesni. To nisu uvjeti  ni za koga. Kad bi se našao netko tko bi nam donirao građevinski materijal to bi nas spasilo. Lako bi mi onda našli tko će odraditi posao. Nadam se i uzdam u dobre ljude. I sam pomažem kad god mogu i volontiram. Kažu da se dobro dobrim vraća i zato se ne predajem i ne gubim  nadu, poručuje Bojan Krajnc.  




Podaci za pomoć
Obitelji Krajnc može se pomoći donacijom građevinskog materijala  ili uplatom na račun u Hrvatskoj poštanskoj banci: Dajana Krajnc IBAN  HR5823900013210524809. Bojana se može dobiti na broj:  091/5483393.