Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

“Projekt svih projekata” – kupatilo u svih 105 soba Đačkog doma

02.11.2018. 12:15
“Projekt  svih  projekata” –  kupatilo u  svih 105  soba Đačkog doma


Rijetko koja zgrada odnosno, ustanova može se pohvaliti činjenicom da, iako je "dama u zrelijoj životnoj dobi" jer je  građena 1962. godine, još uvijek čvrsto odoljeva vremenu i ne da  se…
A, ima i dvostruku ulogu. Riječ o zgradi zadarskog srednjoškolskog Đačkog doma koji se ljeti, kad njegovi "pravi" stanari odu na  zasluženi odmor od 15. srpnja, pa do 20. kolovoza pretvara u hostel  te i na taj način zarađuje za svoje potrebe.


Prošlu školsku godinu Dom završio četvorkom
 Potrebe su naravno, uvijek velike jer svaku novu generaciju  učenika i studenata treba dočekati s što ljepšim i ugodnijim prostorom za život, učenje i rad. Tako je bilo i ove godine. Nakon ljetne  sezone, zadarski srednjoškolski Đački dom je dio novca zarađenog  od turizma uložio u "šminkanje" prostora za ukupno 228 stanara  među kojima je nešto više od 50 studenata.
– Jako sam ponosan i zadovoljan strukturom naših učenika i studenata. Kao prvo, moram najprije naglasiti činjenicu kako do sada,  sve ove godine, nije bilo učenika neprimjerenog i problematičnog  ponašanja. Osim toga, prošlu školsku godinu naš je Dom prošao sa  solidnom četvorkom. Od 213 učenika čak njih 53 bila su odlična, 84  vrlo dobra, 67 dobrih, pet dovoljnih. Nažalost, četvero njih je i izgubilo godinu, ali doista mislim da je to sjajan uspjeh i mi smo zadovoljni. Većina djece su s područja zadarskog zaleđa i otoka, ali ih  ima i nekolicina iz drugih dijelova Hrvatske koji su došli u Zadar,  ciljano – zbog izabrane strukovne škole koje u njihovu kraju nema –  objasnio je ravnatelj zadarskog srednjoškolskog Đačkog doma Ivan  Đula.
Osim što u Domu imaju osigurana tri obroka dnevno, prostore za  učenje, ali i zabavu te druženje, svima kojima je to potrebno omogućuju se i besplatne instrukcije iz pojednih predmeta, pa je tako i  jednom tjedno osiguran i blok-sat instrukcija iz matematike za što  uvijek postoji najveći interes.
Tako je dakle, i Đački dom uplovio spreman u još jednu nastavnu  godinu. Međutim, puno je još planova i projekata koji čekaju na  svoju realizaciju, a koji će kad se ostvare, zasigurno svrstati ovu ustanovu među najsuvremenije u Hrvatskoj.


Puno planova 
– Imamo doista puno projekta koji su spremni za realizaciju. No,  "projekt svih projekata" je dograđnja i uređenje toaleta odnosno,  sanitarnog čvora u svih 105 soba. Na taj bi način svaka soba imala  kupatilo, a to je investicija teška oko 12 milijuna kuna. Za tu namjenu imamo i svojih sredstava koja štedimo, ali sve radimo u dogovoru sa Zadarskom županijom koja nam je osnivač i koja nam u  svemu pomaže. To je velika investicija, pa ćemo još vidjeti hoćemo  li je početi realizirati po etapama, kako i na koji način. Imamo i pripremljen projekt termo izolacije cijele zgrade, potom obnovu plinske stanice…-  nabrojio je ravnatelj Đula, podsjećajući još kako je u  posljednje tri godine promijenjen kompletan namještaj. Uz pomoć  Zadarske županije, učinjena je i potpuna hidroizolacija krova i restorana te su promijenjene zavjese, posteljina, uveden je wi-fi te  kartice za restoran za učenike.
Što se pak, cijene Doma tiče, ona se nije mijenjala posljednjih  petnaestak godina i iznosi 630 kuna po učeniku. Iz te cijene financiraju se prehrana, svi režijski troškovi i održavanje zgrade.