Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

[ŠIME ŠPRALJA] Potreban mir i vrijeme da sve sjedne na svoje mjesto

02.11.2018. 17:03
[ŠIME ŠPRALJA] Potreban mir i vrijeme da sve sjedne na svoje mjesto


Pred košarkašima Zadra je ponovno vikend u kojem će dva puta morati na parket. Rekli bi Amerikanci 'back to back' program kojeg su već imali priliku iskusiti prije dva tjedna kad su vezali dva gostovanja u 24 sata, u Zaboku i kod Petrol Olimpije. Sad ih očekuje još i naporniji vikend jer sutra u 19 sati gostuju u Novom Mestu kod Krke, pa ekspresni povratak iz Slovenije u Zadar gdje u nedjelju u 20 sati dočekuju Vrijednosnice Osijek u sklopu HT Premijer lige. Raspored utakmica nije nimalo milosrdan, a u svemu tome treba pronaći dobitnu formulu kako do pobjeda koje i nisu česta pojava na Višnjiku od početka sezone. Osim pozitivnog bljeska kojeg su Zadrani priredili slavljem nad Partizanom u Beogradu sve ostalo je za zaborav. Poraz od Cibone u Zagrebu brzo je splasnuo nastalu euforiju te vratio momčad pod vodstvom Ante Nazora u kolotečinu obilježenu porazima.


Neugodna Krka
Prva prava prilika za iskupljenje je u Novom Mestu gdje ih dočekuje momčad koja je dosad u obje svoje domaće utakmice uspjela slaviti. Skinula je Krka Partizana i Mornara što je signal da će i Zadar imati teško iskušenje u dvorani Leona Štukelja, no kapetana Šimu Špralju ne opterećuje toliko protivnik koliko je fokusiran na ono što treba učiniti njegova momčad.
– Očekuju nas dvije utakmice u praktički 24 sata, no fokus je sigurno na Krki i u ovakvom ritmu drugačije nije ni moguće. Cilj nam je u Novom Mestu doći do pobjede iako zamo da neće biti nimalo lagano to ostvariti. Krka je pokazala s dvije pobjede u svojoj dvorani da su čvrsta momčad koja možda nema toliko razvikane igrače, ali sigurno imaju momčad. Igra im se zasniva na tvrdoj obrani, a u napadu dosta riskiraju sa šutom za tri i ako im se uđe u mlin onda znaju biti jako neugodni. Definitivno su protivnik protiv kojeg se može, no moramo biti pravi u oba pravca ako mislimo do druge pobjede.


Istina u sredini
Za uspjeh u Novom Mestu gdje tradicionalno Zadar dobro ne prolazi trebat će vam izdanje na tragu one utakmice protiv Partizana. A kako ne smijete igrati pokazala je Cibona u ponedjeljak.
– Definitivno je igra protiv Partizana ono čemu bi trebali stremiti do kraja sezone. No, naša realnost nije ni to izdanje iz Beograda kao što nije ni blijeda partija koju smo prikazali protiv Cibone. Negdje smo u sredini i svjesni smo da nam nedostaje pravih treninga s novim trenerom kako bi dobili sigurnost i uhvatili pravi ritam. Protiv Partizana smo bili onakvi i dijelom zbog činjenice da smo bili isfrustrirani svim porazima. Toliko smo željeli tu pobjedu te smo u nju uložili sve snage. Ali tri dana kasnije Partizan nam se obio o glavu u Zagrebu. Ušli smo u utakmicu potpuno suprotno nego u Beogradu i nismo pokazali pravu snagu volje, a ni pravu energiju što se najbolje vidjelo na mršavom napadačkom učinku od 55 poena.
Navijači s ulazom u sezonu nikako ne mogu biti zadovoljni. Jedna pobjeda iz četiri utakmice u ABA ligi te dvije od četiri u domaćem prvenstvu nije donijelo previše veselja, a očekivanja su u gradu košarke uvijek visoka.
– Nismo ni mi zadovoljni, pa ne treba zamjeriti ni navijačima. Nije to ono što smo zamišljali, ali istina je da je tek početak sezone i sve se da ispraviti. Ono što je nama najpotrebnije u ovom trenutku je mir i malo vremena da sve sjedne na svoje mjesto. Novi trener je s nama tek deset dana te nam nedostaje treninga na kojima se utvrđuju postulati igre. Ovo što je bilo dosad treba staviti iza nas i podvući crtu te krenuti praktički od nule. Ne bojim se da ćemo uspjeti za tjedan-dva dokazati da možemo uhvatiti pravi ritam i u kontinuitetu s dobrim igrama ostvarivati pobjede što će siguran sam na pravi način razveseliti naše navijače – kazao je kapetan Špralja.




Nakon odlaska Pipana došlo je do relaksa
Smjena Aleša Pipana i dolazak Ante Nazora bio je stres za svlačionicu iako je momčad vidno živnula nakon dolaska Splićanina na klupu. No, da bi sjelo sve na svoje mjesto potrebna je faza prilagodbe, a negativne posljedice te prilagodbe izbile su na površinu anemičnom predstavom Zadra u Draženovom domu.
– Od početka sezona nije krenula kako treba, jer se kasnilo i s pripremama, i dolaskom Pipana te s dovođenjem igrača. Naravno da je sve to utjecalo i na kasniji slijed događanja. Stvarala se nervoza, nepotrebne tenzije što i nije doprinosilo pravoj atmosferi na treninzima. Nakon odlaska Pipana došlo je do jednog relaksa kod nas i uspjeli smo se malo mi igrači opustiti. Ali ne može jedna osoba sama toliko toga promijeniti, već je i dobar dio odgovornosti na nama igračima. Svjesni smo da mora proći neko vrijeme kako bi pohvatali sve ono što od nas trener Nazor zahtijeva te pronaći pravu kemiju u svlačionici. Nadam se da će se u ovim utakmicama što slijede pokazati da smo na pravom putu.