Mons. Želimir Puljić: Svetkovina Svih svetih blagdan je budućnosti

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika martinazd
Diljem županije brojni građani pohodili grobove svojih najmilijih
Pokojnici, za koje molimo i svijeće palimo, nagovještaj su novoga života i trajna opomena u ovom nemirnom i nesigurnom vremenu. Nema, naime, ovdje trajnog prebivališta. I naše će putovanje jednom završiti. Jer, putujemo u kuću Očevu, kazao je zadarski nadbiskup Želimir
Arif Sitnica, Vedran Sitnica
Predstavnici Udruge roditelja poginulih branitelja položili su vijence i zapalili svijeće

Na svetkovinu Svih Svetih, jučer je u katedrali sv. Stošije u Zadru euharistijsko slavlje u 11 sati predvodio zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić, koji je na misi podijelio papinski blagoslov s potpunim oprostom.

- Svetkovina Svih svetih blagdan je budućnosti, koja počinje u ovoj sadašnjosti. Ona je preludij i predujam. Jer, Gospodin nam već sada daje svoga Duha i čini nas svetima i posvećenima kako bismo bili i ostali trajno usmjereni prema nebeskom svijetu, gdje je naše mjesto i naša domovina, kazao je nadbiskup.

Svetkovina Svih Svetih jest blagdan onih koji su već tamo stigli i uživaju vječnu sreću.

- Ovo je svetkovina nebeske i zemaljske crkve kada promatramo silno mnoštvo ljudi odjevenih svetošću, urešenih milošću, uzdignutih u sfere Božjega kraljevstva. Pred tim čudom vječnosti današnjega blagdana stajao i vidjelac Ivan te zapisao ono što smo čuli u prvom čitanju: »Ja, Ivan vidjeh veliko mnoštvo što ga nitko ne mogaše prebrojati iz svakog naroda, plemena, puka i jezika. Oni dođoše u nebo iz nevolje velike i opraše haljine svoje i obijeliše ih u krvi Jaganjčevoj«.

Blago onima koji krenu prema Božjem kraljevstvu

U toj plejadi hodočasnika prema vječnosti nalazimo se i mi, kaže on, generacija koja traži lice Boga Jakovljeva.

- Blago onima koji krenu prema Božjem kraljevstvu koje je pripravljeno »malenima, siromašnima, umornima i uplakanima«. Otvorimo danas srca i duše naše i poslušajmo »što Duh Gospodnji poručuje crkvi svojoj«, poručio je zadarski nadbiskup.

I jučer poslijepodne već tradicionalno na Gradskom groblju Zadar kod kapele Gospe od Sedam žalosti mons. Želimir Puljić u zajedništvu sa subraćom svećenicima predvodio je Službu riječi udijelivši pritom blagoslov i odrješenje za sve pokojne.

- Slušali smo opis iz evanđelja kako »narod sjedi na travi i sluša, prati i upija Isusov govor« u kojima je iznio istine moralnoga nauka, progovorio o molitvi, poniznosti, čistoći i milosrđu, ljubavi i praštanju. Stručnjaci za Bibliju vele kako je to bio stilom i riječima najljepši govor u povijesti ljudskoga roda, istaknuo je nadbiskup.

Pokojnici, za koje ćemo se moliti i svijeće zapaliti, kaže mons. Puljić, nagovještaj su novoga života i trajna opomena u ovom nemirnom i nesigurnom vremenu.

Svima nam je preko rijeke

Nema, naime, ovdje trajnog prebivališta. I naše će putovanje jednom završiti. Jer, putujemo u kuću Očevu. »Požurimo onima koji nas žele i čekaju« slikovito govori sveti Bernard.

- Dok im danas zahvaljujemo za taj svijetli putokaz razumljivog govora šutnje, iskoristimo ovu prigodu obnoviti svoju vjeru u život vječni. Posvijestimo činjenicu da smo prolaznici i putnici, te da je naš život koracanje žurno. »Ima jedna modra rijeka«, veli Mak Dizdar. »Svima nam je preko rijeke«. Pridružimo se onom silnom mnoštvu koje je »preplovilo modru rijeku«, pa s Ivanom iz Otkrivenja molimo i pjevajmo: »Blagoslov i slava, mudrost i zahvalnica, čast, moć i snaga Bogu našemu. U vijeke vjekova. Amen«, zaključio je mons. Želimir Puljić.

 

Zajedničko polaganje vijenaca i paljenje svijeća

Povodom obilježavanja blagdana Svih svetih i Dušnog dana upriličeno je polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod središnjeg križa na Gradskom groblju u Zadru.

Brojna izaslanstva su položila vijence i zapalila svijeće u spomena na sve poginule branitelje u Domovinskom ratu koji su dali svoj život za neovisnu i slobodnu Hrvatsku.

Marko Čulina, prvi zapovjednik 112. zadarske brigade, rekao je kako su danas ovdje kako bi se sjetili svih naših heroja koji su dali svoj život.

- To je najviše što je čovjek mogao dati, naglasio je Čulina dodajući kako su Svi sveti i Dušni dan vrijeme kada se uz branitelje sjećamo i svih naših mrtvih s kojima živimo u mislima, iako fizički više nisu s nama.

Prigodom svečanosti polaganja vijenaca, svoje stihove tematski vezane za branitelje i Domovinski rat govorio je Ivica Matešić Jeremija, koji se posebno zahvalio onima kojih više nema i koji su dali svoje živote za mir koji danas imamo.

- Danas smo se okupili da odamo počast ljudima koji su zadužili domovinu svojim životima. Ljudima su to koji su domovinu stvorili i na čijim kostima treba dalje graditi ovu državu onako kako su je oni zamišljali, kao zemlju u kojoj će svaki čovjek moći normalno živjeti od svog rada, poručio je Jeremija te je istaknuo da se sjećanjem na branitelje i sve poginule na ovaj način čuvaju od zaborava i da tako mora biti zauvijek. (N.M.)

 

 

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)