Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Mons. Želimir Puljić: Svetkovina Svih svetih blagdan je budućnosti

02.11.2019. 10:27


Na svetkovinu Svih Svetih, jučer je u katedrali sv. Stošije u Zadru euharistijsko slavlje u 11 sati predvodio zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić, koji je na misi podijelio papinski blagoslov s potpunim oprostom.
– Svetkovina Svih svetih blagdan je budućnosti, koja počinje u ovoj sadašnjosti. Ona je preludij i predujam. Jer, Gospodin nam već sada daje svoga Duha i čini nas svetima i posvećenima kako bismo bili i ostali trajno usmjereni prema nebeskom svijetu, gdje je naše mjesto i naša domovina, kazao je nadbiskup.
Svetkovina Svih Svetih jest blagdan onih koji su već tamo stigli i uživaju vječnu sreću.
– Ovo je svetkovina nebeske i zemaljske crkve kada promatramo silno mnoštvo ljudi odjevenih svetošću, urešenih milošću, uzdignutih u sfere Božjega kraljevstva. Pred tim čudom vječnosti današnjega blagdana stajao i vidjelac Ivan te zapisao ono što smo čuli u prvom čitanju: »Ja, Ivan vidjeh veliko mnoštvo što ga nitko ne mogaše prebrojati iz svakog naroda, plemena, puka i jezika. Oni dođoše u nebo iz nevolje velike i opraše haljine svoje i obijeliše ih u krvi Jaganjčevoj«.


Blago onima koji krenu prema Božjem kraljevstvu
U toj plejadi hodočasnika prema vječnosti nalazimo se i mi, kaže on, generacija koja traži lice Boga Jakovljeva.
– Blago onima koji krenu prema Božjem kraljevstvu koje je pripravljeno »malenima, siromašnima, umornima i uplakanima«. Otvorimo danas srca i duše naše i poslušajmo »što Duh Gospodnji poručuje crkvi svojoj«, poručio je zadarski nadbiskup.
I jučer poslijepodne već tradicionalno na Gradskom groblju Zadar kod kapele Gospe od Sedam žalosti mons. Želimir Puljić u zajedništvu sa subraćom svećenicima predvodio je Službu riječi udijelivši pritom blagoslov i odrješenje za sve pokojne.
– Slušali smo opis iz evanđelja kako »narod sjedi na travi i sluša, prati i upija Isusov govor« u kojima je iznio istine moralnoga nauka, progovorio o molitvi, poniznosti, čistoći i milosrđu, ljubavi i praštanju. Stručnjaci za Bibliju vele kako je to bio stilom i riječima najljepši govor u povijesti ljudskoga roda, istaknuo je nadbiskup.
Pokojnici, za koje ćemo se moliti i svijeće zapaliti, kaže mons. Puljić, nagovještaj su novoga života i trajna opomena u ovom nemirnom i nesigurnom vremenu.


Svima nam je preko rijeke
Nema, naime, ovdje trajnog prebivališta. I naše će putovanje jednom završiti. Jer, putujemo u kuću Očevu. »Požurimo onima koji nas žele i čekaju« slikovito govori sveti Bernard.
– Dok im danas zahvaljujemo za taj svijetli putokaz razumljivog govora šutnje, iskoristimo ovu prigodu obnoviti svoju vjeru u život vječni. Posvijestimo činjenicu da smo prolaznici i putnici, te da je naš život koracanje žurno. »Ima jedna modra rijeka«, veli Mak Dizdar. »Svima nam je preko rijeke«. Pridružimo se onom silnom mnoštvu koje je »preplovilo modru rijeku«, pa s Ivanom iz Otkrivenja molimo i pjevajmo: »Blagoslov i slava, mudrost i zahvalnica, čast, moć i snaga Bogu našemu. U vijeke vjekova. Amen«, zaključio je mons. Želimir Puljić.
 




Zajedničko polaganje vijenaca i paljenje svijeća
Povodom obilježavanja blagdana Svih svetih i Dušnog dana upriličeno je polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod središnjeg križa na Gradskom groblju u Zadru.
Brojna izaslanstva su položila vijence i zapalila svijeće u spomena na sve poginule branitelje u Domovinskom ratu koji su dali svoj život za neovisnu i slobodnu Hrvatsku.
Marko Čulina, prvi zapovjednik 112. zadarske brigade, rekao je kako su danas ovdje kako bi se sjetili svih naših heroja koji su dali svoj život.
– To je najviše što je čovjek mogao dati, naglasio je Čulina dodajući kako su Svi sveti i Dušni dan vrijeme kada se uz branitelje sjećamo i svih naših mrtvih s kojima živimo u mislima, iako fizički više nisu s nama.
Prigodom svečanosti polaganja vijenaca, svoje stihove tematski vezane za branitelje i Domovinski rat govorio je Ivica Matešić Jeremija, koji se posebno zahvalio onima kojih više nema i koji su dali svoje živote za mir koji danas imamo.
– Danas smo se okupili da odamo počast ljudima koji su zadužili domovinu svojim životima. Ljudima su to koji su domovinu stvorili i na čijim kostima treba dalje graditi ovu državu onako kako su je oni zamišljali, kao zemlju u kojoj će svaki čovjek moći normalno živjeti od svog rada, poručio je Jeremija te je istaknuo da se sjećanjem na branitelje i sve poginule na ovaj način čuvaju od zaborava i da tako mora biti zauvijek. (N.M.)