Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Nadareni osnovci stjecat će nova znanja usred povijesnog zdanja

02.11.2019. 20:15


U obnovljenom turskom konačištu, hanu Jusufa Maškovića u Vrani, najzapadnijoj islamskoj svjetovnoj spomeničkoj građevini u Europi, prigodnim programom svečano je otvorena treća petodnevna Zimska škola tehničke kulture Zadarske županije.
U suradnji sa Zadarskom županijom, Javnom ustanovom Agencija Han-Vrana i Općinom Pakoštane organizatori su županijska Zajednica tehničke kulture i Grad Zadar.
– Sudionici Zimske škole će u moderno uređenom baštinskom hotelu Heritage Maškovića biti dio srednjovjekovne priče. Tu će spavati i hraniti se, educirati se, učiti i sudjelovati na svakodnevnim radionicama te odlaziti na izlete, rekao je domaćin Antoni Rudić, voditelj marketinga Agencije Han Vrana.


Tri zimske, sedam ljetnih škola
Kako bi usavršili i razvili svoje vještine pozvano je 12 učenika osnovnih škola Zadarske županije koji su ostvarili uspjehe na školskim natjecanjima iz prirodoslovno-matematičkog i tehničko-informatičkog područja tijekom školske godine 2018./2019.
– Zajednica tehničke kulture Zadar na ovaj način želi učenicima iskazati zahvalnost i priznanje za njihov rad i značajan doprinos te vjerujemo da će ova nagrada biti i motivacija za učenje i daljnje sudjelovanje u školskim, izvanškolskim aktivnostima, kazao je Željko Vidović, predsjednik županijske Zajednice tehničke kulture, istaknuvši kako je dosad u Parku prirode Telaščica održano sedam županijskih Ljetnih škola tehničke kulture.
Na prvoj i trećoj Zimskoj školi su bili učenici osnovnih, a na drugoj srednjoškolci. Prve dvije zimske škole održale su se u siječnju 2018. i 2019. godine, a ova petodnevna na samom kraju listopada i početkom studenoga što se poklopilo s blagdanima Svih svetih i Dušnim danom.
– Zahvaljujući poticaju Zajednice tehničke kulture, ovi mladi ljudi odabrali su provesti slobodno vrijeme u stjecanju novih znanja i vještina, ali i druženju sa svojim vršnjacima koji dijele iste interese. Kaže se da je znanje najveće bogatstvo jer vam ga nitko nikada ne može oteti, poručio je Ivan Šimunić, županijski pročelnik za društvene djelatnosti, koji je otvorio Zimsku školu.


Viteške borbe, rakete, radionice, izložbe
Program i način rada u Zimskoj školi razvijaju kreativnost, motoriku, razvoj kritičkog mišljenja i promatranja, lakše pamćenje, lakšu primjenu naučenog te samostalnost u istraživanju i zaključivanju.
– Spretnost i kreativnost primjenjuju u raznim radionicama, od obrađivanja drveta, do izrade modela raketa. Uče osnove ronjenja, aeronautike i astronomije, a imat će i radionice s članovima radio klubova, planinarima i HGSS-ovcima. Radionicama se priključilo i desetak učenika OŠ Pakoštane, kazala je Marija Živković, tajnica županijske Zajednice tehničke kulture.
Voditeljice su Zadranke, Branka Čatlak i Petra Kraljev. Na svečanosti, koju su svojim spektakularnim borbenim vještinama uveličali članovi Udruge Vitezovi vranski te Udruga Faust Vrančić (Mate Biloglav, Marko Dobrić) fascinantnim ispaljivanjem rakete, a Foto-kino-video klub Zadar (Petar Sikirić, Slavko Blasić) otvorenjem izložbe 36 fotografija, nazočio je i Danijel Katičin, ravnatelj Parka prirode Vransko i dr.




Sudionici Zimske škole Tehničke kulture
Od 12 sudionika Zimske škole dvojica su izvan Zadra: Luka Bralić, 8. raz. OŠ Stjepana Radića – Bibinje (matematika) i Marin Mlinarić, 5. raz. OŠ Pakoštane (matematika).
Učenici iz Zadra: Martina Čulina, 8. raz. OŠ Š. K. Benje (informatika); Pera Doljanin i Kate Kukuljica, obje 8. raz. OŠ Šime Budinića (biologija); Marta Golem, 6. raz. OŠ Zadarski otoci (geografija); Lana Markulin, 7. raz. OŠ Š. K. Benje (astronomija); Anita Odžaković, 8. raz. OŠ Smiljevac (geografija); Antonija Perin, 8. raz. OŠ Petra Preradovića (biologija); Jakov Peroš, 6. raz. OŠ Š. K. Benje (matematika); Ivan Tudorović, 7. raz. OŠ Smiljevac (geografija); Niko Vedrić, 7. raz. OŠ Š. K. Benje (informatika).


Tko je uključen u program?
Od 17 udruga, članica Zajednice tehničke kulture Zadarske županije, u program su uključeni: Društvo informatičara Zadar, Udruga Tehničke kulture Faust Vrančić iz Obrovca, Foto-kino-video klub Zadar, Ronilačko društvo Sveti Roko iz Bibinja, Klub podvodnih aktivnosti Zadar, Aeroklub Zadar, Astronomsko astronautičko društvo Zadar, Planinarski klub Sveti Bernard iz Zadra, CB radio klub Donat iz Zadra i Radio klub Zadar te Astronomsko astronautičko društvo Rijeka i HGSS – Stanica Zadar.