Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Toliko izmotavanja odavno nije viđeno

02.11.2019. 12:04


PLAĆE SINDIKALISTA – TOP SECRET


PLAĆA MOJA – JAVNO DOBRO
Najbolji su mi ovi na funkcijama koji su toliko neoprezni da se idu kačiti sa Šprajcom. Poznato je kako je ovaj novinar vrlo britka jezika i kako nema straha ni pred kakvim autoritetima, kako onima koji su pozitivni (manjina), tako i prema negativnim (većina). Ovaj put se radi o plaćama sindikalista koje su ovakve i onakve, ali ova je posebno zanimljiva. Ustvari, nije zanimljiva plaća, već način na koji se njen primaoc obraća javnosti kao da smo baš svi onako malo… spori, i kako će nam njegov istup zadovoljiti radoznalost. Iskreno, ja ni ne znam tko je taj Ribić, ni što radi, jer imam vrlo decidirano mišljenje o sindikatima, komorama (o komorama pogotovo), udrugama raznim, ali nećemo sada o tome jer bi otišli predaleko, ali ovaj istup je stvarno zanimljiv.
Šprajc je izgleda potegnuo pitanje njegove plaće, a ovaj je išao odgovoriti na način da je svoju plaću uspoređivao s plaćom urednika u privatnim medijima. Iskreno, baš me briga kolika je plaća nekog urednika dok mu tu plaću ne isplaćuju iz moga džepa. A ovaj… Toliko izmotavanja dugo nisam vidio na malom ekranu, a na malom ekranu ima toliko izmotavanja da je tu konkurencija strašna. I govori on o tome kako se svugdje mogu naći podaci o njegovoj plaći, kako ovo kako ono, govori o svemu, ali plaću ne govori. Općenito, na plaću su svi nekako osjetljivi, ne samo političari. Te je to privatna stvar pojedinca, te se na kulturnom zapadu to nikada ne pita, te ovo te ono… Zašto se sramiti svoje plaće? Evo da krenem od sebe. Od firme 5.400 za prošli mjesec s radom u smjenama, tridesetogodišnjim iskustvom i nekakvom jadnom školom za koju sam se ipak godinama mučio i trošio jer sam se sam školovao. Od muzike više nema zarade, o piskaranju ni lipe… Sve u svemu to je to. I, je li to bilo teško? Zašto bi se sramio svoga osobnog dohotka ili kako se to sada već zove? Nije to puno, ali to i nije moja sramota već…


STRAŠNI POŽAR BJESNI U AMERICI
Opet su se razbuktali požari u Kaliforniji. Kumovi mi tamo žive pa znam što i kako. Vrućine sve žešće, topli vjetar iz pustinje puše, ljudi neoprezni… Dobro da nije i gore. Ali, slušajući ove vijesti odmah se sjetim kako se to u javnosti percipira. Ako se u Europi slupa autobus i pogine nekoliko putnika, o tome se danima govori. Ako se negdje u Indiji survao autobus u kome pogine 47 putnika, možda se spomene negdje na kraju, ako ima mjesta za takvu vijest. Ako nestane jedrilica s troje putnika u Egejskom moru, to je onda opet u medijima nekoliko dana, a kada potone trajekt sa Filipina s 367 putnika, to se poprati s par rečenica negdje na dnu stranice. Moram priznati da mi to nije jasno.
Ali, vratimo se mi požarima u Kaliforniji. Ako sam dobro razumio, središnji dio te vijesti je bio o tome kako je izgorjelo nekoliko kuća višemilijunske vrijednosti i kako su se neki poznati likovi morali evakuirati. Ustvari, evakuirano je nekoliko stotina tisuća ljudi, ali najvažnije je to da su među njima Arnold Švarceneger i neki košarkaš kojem ne znam ni ime jer me košarka više uopće ne zanima, a pogotovo domaća. Čak se prikazuje i izjava toga košarkaša kojem naravno nije lako, jer kuća gori pobogu, ali ipak…




RUŽAN PRIMJER
Evo, kada smo kod ove teme, navesti ću vam jedan primjer. Napravite anketu i pitajte ljude, koja je najveća pomorska nesreća u povijesti, s najviše žrtava. Velika većina će vam kao iz topa odgovoriti »Titanik«. A nije Titanik. »Wilhelm Gustloff« je brod koji je odveo u smrt najviše ljudi, njih oko deset tisuća, a od toga više od pola djece. To nitko ne spominje jer je to bilo 1945. i jer je to bio brod s njemačkim izbjeglicama koji su potopili saveznici. Ali, da ne bi stalo na tome, odmah do te tragedije uz bok stoji i potonuće broda »Cap Arcona« kojeg su maloprije spomenuti Nijemci pet dana prije kapitulacije napunili logorašima koji su trebali biti popslani u Švedsku. Brod je ipak potopio RAF jer nisu znali tko je u njemu.
Eto. Ali, mi svi znamo samo za Leonarda i onu njegovu koji stoje na pramcu Titanika i raširenih ruku hvataju svježi morski uzduh. Bljak.