Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

ABA LIGA I treći poraz na domaćem terenu, veliki bodovi otišli put Gripa

02.11.2020. 09:18


Zadar je ponovno napravio krivi korak u regionalnoj ligi porazom od Splita u Krešinom domu. Nije momčad Veljka Mršića bila na visini zadatka i može se kazati potpuno zasluženo ostala bez velika dva boda jer se Split postavio i odigrao baš onako kako se jedna momčad mora ponašati u gostima. Vodili su žuti veći dio utakmice, izdržali sve pokušaje domaćeg sastava za povratkom u egal i upisali drugu pobjedu u ABA ligi dok se Zadar mora dobro zamisliti kuda ide njihov brod s blijedim izdanjem u utakmici koja bi ih mogla itekako koštati u raspletu ove sezone.


Plus 13 Splita
Prvi dalmatinski derbi u ABA ligi nakon sedam godina kao da je više nedostajao Splićanima koji su potpuno nadigrali domaćina u prvoj četvrtini. Igrači Veljka Mršića gledali su u leđa žutima praktički od prvih minuta, a prvo veće odvajanje zbilo se nakon trice Čampare za 4:9. Odgovor Zadrana uslijedio je preko Cartera koji dvicom i tricom postavlja na 9:9, no u narednih pet minuta su demonstrirali katastrofalno izdanje ubacivši tek jedan koš iz igre, dok je Split sve više bježao. Najprije na osam viška (9:17) kojih su iskreirali Luković i Perasović, a onda u smiraj prve dionice i do 13 plusa (13:26) nakon serije Mesičeka. Ništa nije štimalo u domaćem sastavu u tih prvih 10 minuta, dok su gosti djelovali kao momčad željna krvi što su i pokazivali od samog početka proslavljajući svaki koš kao da im se radi o životu ili smrti. Taj ratnički pristup svakako je nedostajao u domaćim redovima, što se na sreću promijenilo ulaskom u drugu četvrtinu. Očito je proradio dišpet i kod njih pa su u ekspresnom roku uspjeli anulirati veliki zaostatak. Svjetla pozornice konačno je zaslužio i Aleksandar Bursać čijih je osam poena u nizu, od čega su dvije trice, poništio sav trud Splićana iz prve četvrtine. Potvrdio je povratak na nulu (28:28), Worku tricom, ali ni žuti nisu ispali prenaivni. Uspio je Ivica Skelin stabilizirati svoje igrače te je ubacio veterana Kedžu koji mu je uzvratio s četiri poena, pridružili su mu se Vranković i Luković te je u završnoj minuti prvog poluvremena Split ponovno napravio odmak (31:39), dok je Carter tek uspio ublažiti zaostatak ubačajem izvan 6.75 m (34:39). Problem Mršićevoj momčadi je bio što su tek Carter i Bursać pokazali nešto više dok su ostali podbacili, prije svih je izostao učinak kapetana Mavre koji je u 13 i pol minuta promašio sve što je uputio prema košu, a nestao je i Gilbert nakon četiri uvodna poena. Slično se moglo reći i za Vukovića kojeg je također obrana žutih uspješno zaustavila kao što je i Onuaku djelovao potpuno beskorisno.


Prvo vodstvo
Zato je bila dobra vijest na otvaranju treće četvrtine što su se pojavili na utakmici Gilbert i Onuaku čijom zaslugom se Zadar vraća u egal (42:43), a na prvo njihovo vodstvo u utakmici trebalo je čekati 27 dugih minuta. Mavra je svojim prvim ubačajem nakon trice Gilberta donio 49:47, ali žuti ponovno pokazuju nevjerojatno čvrst karakter i kvalitetu. Taman kad je izgledalo da Zadar pronalazi pravu nit, Split radi seriju 12:1 i bježi na velikih devet razlike 50:59. Četiri različita strijelca žutih u toj seriji potvrdillo je da imaju kolektivnu igru što se nije moglo kazati za Mršićevu momčad koja je opasno visjela na rubu pred zaključnih 10 minuta. Logičan potez u tom trenutku bilo je podizanje intenziteta obrane i zaista su Mršićevi igrači stisli Splićane u pokušaju stizanja zaostatka, no prve četiri minute nisu donijele ploda jer je na obje strane pao tek jedan koš i ostalo je vrijediti devet razlike (52:61). Ulazak žutih u bonus uz Mavrinu tricu i koš Vukovića za 58:62 odškrinuo je vrata pred završnih pet minuta. Uslijedila je dvominutna igra koš na koš, a umjesto očekivanog ulaska u pravu rezultatsku dramu Split se ponovno pokazao spremnijim i drskijim. Luković i Perković preveslali su zadarsku obranu i donijeli osam viška (63:71) na tri minute do kraja. Pokušavao se Zadar preko Mavre i Workua vratiti blizu, no nije išlo i žuti su uspjeli očuvati stečevinu i tako odnijeti važne bodove s Višnjika. Kod Zadra je Gilbert ubacio 13 poena, Carter je ubacio 11 dok se u gostujućim redovima iskazao Luković sa 18 ubačaja.




 


ZADAR 66
SPLIT 72


(15:26, 19:13, 16:20, 16:13)
ZADAR – Dvorana Krešimira Ćosića. Bez gledatelja. Suci: Saša Pukl, Sašo Petak i Bojan Kruljac.
ZADAR: Carter 11, Paponja, Palokaj, Brala, Vuković 6, Bursać 10, Junaković, Worku 5, Mavra 10, Onuaku 8, Planinić 3, Gilbert 13. Trener: Veljko Mršić.
SPLIT: Perković 6, Rebić, Gizdavčić, Perasović 3, Kedžo 6, Marčinković 7, Perkušić, Bajo 4, Čampara 10, Vranković 8, Luković 18, Mesiček 10. Trener: Ivica Skelin.