Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Mons. Puljić: Isus poziva članove putujuće Crkve neka ne gube nadu

02.11.2020. 09:00


Na svetkovinu Svih svetih jučer je u katedrali sv. Stošije u Zadru euharistijsko slavlje u 11 sati predvodio mons. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup, koji je na misi podijelio papinski blagoslov s potpunim oprostom. Svetkovina Svih svetih jest blagdan onih koji su već tamo stigli i uživaju vječnu sreću.
– Isus govorom na Gori, koji nazivamo govorom blaženstava, misli i na obične i jednostavne obitelji koje se muče i trude uz ne male žrtve služiti Bogu rađajući i odgajajući djecu u vjeri i poštenju. On danas svima, koji su siromašni, potlačeni, žalosni, uvrijeđeni, ili pak na bilo koji način pate i trpe, upućuje riječi utjehe i blaženstva: Blago vama, naglasio je Puljić.


Pod maskama u ozračju potresa
I jučer poslijepodne već tradicionalno s početkom u 15 sati na Gradskom groblju Zadar kod kapele Gospe od Sedam žalosti, uz epidemiološke mjere zbog epidemije koronavirusa mons. Želimir Puljić u zajedništvu sa subraćom svećenicima predvodio je Službu riječi udijelivši pritom blagoslov i odrješenje za sve pokojne.
– Dok ovoga poslijepodneva obilazimo groblja i palimo svijeće dragim pokojnicima, razmišljamo i o našem budućem grobu, o kraju i svršetku našega života. Ovo je zapravo osobit dan kad o tome intenzivnije mislimo. Puno vremena, naime, provodimo ne obazirući se na to, Živimo kao da smrti nema, ili kao da ona k nama doći neće, rekao je zadarski nadbiskup, te je nastavio:
– Osjetili ste danas potres, nije svejedno biti uljuljan i na ovaj stresni način shvatiti kako je ovozemaljski život prolazan, poručio je mons. Puljić.


Velika plaća na nebesima
Nema ništa u životu, kaže on, tako snažno i jasno i pravedno kao smrt koja nas čini sve jednakima. Pred njom nema razlike ni u staležu, ni u godištu. Ona ne poznaje privilegije i razlike. Nije izvan nas, već u nama. Sa sobom je nosimo. Svaki naš trenutak, sve što činimo i radimo, smrtno je, nestalno, propadljivo i prolazno. Jer, »nad svime se nadvija sjena smrtna«.
– Zbog toga nam dobro dođu ove Jobove riječi »ja znam dobro: moj Izbavitelj živi. A kad se i ja probudim, k sebi će me dići, pa ću Boga svojega gledati«. Posebice su utješne su riječi psalmiste koje se pretvaraju u žarku molitvu »da živim u Domu Gospodnjem sve dane života svoga; i da uživam milinu Gospodnju i Dom njegov gledam dovijeka«, istaknuo je Puljić,
Uz svetkovinu Svih Svetih i spomendanom vjernih mrtvih Isus, kaže on, poziva članove putujuće Crkve neka ne gube nadu.
– Dapače, upućuje riječi ohrabrenja: »Blago vama kad ste ožalošćeni, kad vas pogrde i prognaju. Radujte se i kličite: velika je plaća vaša na nebesima«. Blago svima koji pođu za Isusom i uđu u to novo kraljevstvo koje je Otac nebeski pripravio malenima, siromašnima, umornima i uplakanima. Blago svima koji ove Isusove riječi shvate i prihvate, naglasio je Puljić.




Nebeski grad Jeruzalem
Slušajmo, braćo i sestre, kaže on, pažljivo što nam Isus govori i poručuje. Pridružimo se u duhu onom mnoštvu koje ga sluša i upija njegove riječi.
– Jer, slavimo svoju domovinu, nebeski grad Jeruzalem, gdje ga hvale preobraženi udovi Crkve naša braća i sestre. Pred čudom današnjeg blagdana stajao je i vidjelac apostol Ivan te zapisao u knjizi Otkrivenja: »Ja, Ivan vidjeh veliko mnoštvo što ga nitko ne mogaše prebrojati iz svakog naroda, plemena, puka i jezika«.
Blago nama ako nas je Ivan vidio u tom silnom mnoštvu spašenih koji se klanjaju pred prijestoljem Jaganjca i govore: »Blagoslov i slava, mudrost i zahvalnica, čast i moć, i snaga Bogu našemu, u vijeke vjekova. Amen«, zaključio je mons. Želimir Puljić.
 


Svima nam je preko rijeke


Uz svetkovinu Svih svetih Crkva se 2. studenoga spominje i svim vjernih mrtvih koji nas, kako napisa pjesnik, »ukočenom vlati na istu stazu tišine spaja«. A u tišini beskraja »teče jedna modra rijeka.. svima nam je preko rijeke«, u vječnu domovinu za koju Isus reče da »uho ljudsko nije čulo, niti oko vidjelo što je Bog pripravio onima koji ga ljube«. Uzdignuti križevi na grobovima naših pokojnika govore da su oni živjeli za takvu vječnost. Doista ako vjerujemo da je Isus umro i uskrsnuo, onda će Bog i one koji usnuše u Isusu, privesti zajedno. Priključimo se u duhu onom silnom mnoštvu spašenih, pozvao je mons. Puljić.