Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Nadaju se boljim uvjetima rada u Centru za mlade

02.11.2021. 11:08


Udruga »Eko – Zadar«, koja organizira Sajam zdrave hrane, tradicijskih proizvoda i rukotvorina »Dani sunca«, u sklopu sajmenih aktivnosti održala je dva druženja s predstavnicima drugih lokalnih udruga – Društva istraživača mora 20000 milja, Volonterskog centra Zadar, Društva oboljelih od multiple skleroze Zadarske županije, Udruge mladih Prizma i Udruge slijepih Zadarske županije.


Problem prostora
Željka Jurlina iz udruge »Eko – Zadar« istaknula je kako su uz kavu razgovarali o projektima na kojima rade i problemima s kojima se susreću.
– Iskoristili smo priliku i kako bismo građanima prezentirali rad triju zadarskih udruga koje se svaka na svojem polju i na specifičan način bore za bolju svakodnevicu. Druženju se odazvala Sanja Stipić iz Društva istraživača mora 20000 milja, Marija Juravić Vulić iz Društva oboljelih od multiple skleroze Zadarske županije i Ivana Marinović iz Volonterskog centra Zadar, kazala je Jurlina te istaknula kako su ponijele i prigodne edukativne i promotivne materijale koji su bili dostupni na štandu udruge »Eko – Zadar« na Narodnom trgu.
– Pobliže smo se upoznali i predstavili aktivnosti. Na druženju smo razmijenili znanja, informacije i prijedloge, koji će, nadam se, postati temeljem buduće suradnje i partnerstva. U razgovoru smo se konkretno fokusirali na problem primjerenih kapaciteta za uspješan rad udruga civilnog društva s kojim godinama muku muče mnoge zadarske udruge, istaknula je Jurlina, izrazivš nadu kako će se situacija promijeniti nabolje kada se otvori Centar za mlade, gdje će dijelu zadarskih udruga biti osiguran ured. Sve će udruge, naravno, moći koristiti prostorije Centra za razne aktivnosti i druženja.
– Naša udruga, kao i mnoge druge koje urede imaju na Poluotoku, imaju velikih problema s osiguranjem primjerenih uvjeta za svakodnevni rad i veća druženja. Taj je problem najočitiji kada pripremamo veća predavanja i radionice te kada moramo ipribjeći alternativnim rješenjima da bismo realizirali svoje zamisli. Članovi udruge »Eko – Zadar« aktivno su uključeni u tribinu o upravljanju javnim prostorima na Poluotoku, za koju se nadam da će uroditi dobrim idejama i rješenjima, istaknula je Jurlina i zaključila kako im u goste trebaju doći i predstavnici još dviju zadarskih udruga.


Prizma za pohvalu
Drugog dana »Kave s udrugama«, s predstavnicima udruge »Eko – Zadar« družili su se predstavnici iz Udruge mladih Prizma te Udruge slijepih Zadarske županije.
– Silvestar i Filip iz udruge Prizma upoznali su nas sa svojim mnogobrojnim aktivnostima i projektima na kojima njihov tim radi. Ugodno sam iznenađena njihovom marljivošću jer su pravi primjer udruge koja osim civilnog aktivizma djeluje i u području društvenog poduzetništva, kazala je Jurlina i dodala kako Prizma, građanima i udrugama nudi prostor za održavanje aktivnosti, ali ima i svoj grafički studio, gdje tiskaju razne materijale.
– Prizmaši su svakako udruga za pohvalu. Bave se raznim temama i projektima, kao što su razvoj društvenog poduzetništva, zaštita ljudskih prava i rad s mladima, kazala je Jurlina i istaknula kako je razgovor s predstavnicima iz Udruge slijepih Zadarske županije imao naglasak na problemima s kojima se slijepe i slabovidne osobe susreću svaki dan.
– Predstavnici Udruge slijepih donijeli su prigodne materijale o projektima i aktivnostima. Razgovarali smo o problemima koji muče slijepe i slabovidne osobe, kao što su arhitektonske barijere i problemi u interakciji sa širom zajednicom, zaključila je Jurlina.