Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Ninsko Kulturno ljeto program je koji će mi uvijek biti u srcu

02.11.2021. 13:11


Mirjana Knežević, dugogodišnja djelatnica Grada Nina, zaslužna za organizaciju Kulturnog ljeta Grada Nina te mnoge socijalne programe, odlazi u mirovinu.
Kako se prisjetila za Zadarski list, prvi posao joj je bio u turističkoj agenciji Santourist Zadar gdje je deset sezona odradila kao turistički vodič za hrvatsko, njemačko i talijansko govorno područje.
– Tri godine sam bila stalna suradnica u Slobodnoj Dalmaciji, a u gradskoj upravi Nina radim od njezinog osnutka 1993. godine, kad sam bila izabrana za tajnicu tada Općine Nin. To se mjesto ugasilo i resoru društvenih djelatnosti kojeg još kratko vodim bila je povjerena briga o socijalnoj skrbi, radu s udrugama, predškolstvu, zdravstvu i školstvu te o planiranju, organizaciji i realizaciji programa Kulturnog ljeta Grada Nina, govori Knežević.


Nin je više od spomeničkog grada
Kulturnim ljetom su, kako je rekla, oživjeli kulturnu scenu spomeničkog grada i ugostili eminentne umjetnike – od Pere Kvrgića sa Stilskim vježbama, do klapa Intrade, Cambi Split, Sveti Juraj, Maslina, Condura Nin, Puntamika, Sandre Bagarić i Đanija Stipaničeva. Osim kazališnih predstava i koncerata te etno-modne revije dizajnerice Mine Petre Petričec, bilo je i vrhunskog folklora – SKUD Ivan Goran Kovačić iz Zagreba te posebno dojmljiva suradnja s ansmblom Lado.
– Puno je ljudi bilo u pogonu i iskreno se nadam da je trud svih nas bio prepoznat. Ulaz je uvijek bio slobodan za sve kulturne događaje. To je davalo višu dimenziju boravku turista na ovom području, ali i domaćem stanovništvu. Govorimo o manifestacijama iz 2019. i ranijih godina. Zbog COVIDA-19 ovih godina program je storniran, a pitanje je i što će biti dalje s njim, ovisno o zdravstvenoj situaciji kod nas i u svijetu, rekla je Knežević.
Knežević je istaknula kako je Nin bio prva jedinica lokalne samouprave koja je počela isplaćivati novčane naknade za novorođenu djecu. Izrazila je zadovoljstvo što je vrtić Morska vila krenuo s radom u novim prostorima, a širi se i dalje na područni objekt u Poljica Brigu.


Našu lijepu domovinu rado prezentira gostima
– Trenutačno stipendiramo 12 studenata i 8 učenika, Grad Nin sufinancira troškove prijevoza za 91 učenika srednjih škola u Zadru. Također smo sufinancirali troškove terenske nastave za učenike osnovnih škola, sve do pandemije. Njihove potrebe po tom pitanju će se pratiti i dalje, kazala je Knežević.
Istaknula je kako Geronto tim pruža socijalne usluge za starije osobe, a u suradnji s Crvenim križem uključeni su u podjelu paketa za potrebite sugrađane.
– Sufinanciramo posebne programe Dječjeg Vrtića Latica u Zadru. U Programe javnih potreba u športu, kulturi i socijalnoj skrbi uvršten je i rad s udrugama s područja Grada Nina s kojima imamo jako dobru suradnju, rekla je Knežević.
Za kraj je istaknula kako u mirovini i dalje planira raditi kao turistički vodič. Knežević je članica Udruge turističkih vodiča Donat.
– U poslu turističkog vodiča najviše volim ljude, ali i ovu našu lijepu domovinu i rado je prezentiram našim gostima. Ako me pitate bih li nešto napravila drugačije, rekla bih samo da svaki svetac ima grješnu prošlost i svaki grješnik ima svijetlu budućnost. Mislim da se u tim relacijama možemo svi naći. Svi očekuju više od nas, samo je pitanje jesmo li u datim okolnostima mogli dati više i drugačije. Hvala svim ljudima dobre volje koji su mi pomogli biti boljom osobom, zaključila je Knežević.




Stotine sjedalica pune nošnji
Mirjani je u posebnom sjećanju ostala suradnja s ansamblom Lado.
– Lado je ‘institucija’ koja u svom fundusu ima preko 1500 originalnih narodnih nošnji iz svih djelova Hrvatske, što je prilagođeno njihovom programu. Godinu dana prije njihovog prvog nastupa, u Nin je došao njihov tehnički direktor koji je odredio lokaciju za ljetnu pozornicu, njezine gabarite i način izvedbe. Između ostalog odredili su u dvorištu Barokne kuće postavljanje stotinu sjedalica, u paru po dvije, i obrnuto okrenute, za potrebe vanjske improvizirane garderobe. Na te sjedalice bile su postavljene narodne nošnje za plesače. Ansambl se pripremao za nastup u tišini, a taj prizor silnih nošnji na tim sjedalicama je bio toliko lijep da ga i dans nosim u duši, rekla je Knežević.