Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Promocija knjige »Isti ćaća« Benjamina Edgarda i Juliena Renaulta

02.11.2021. 13:14


Gradska knjižnica Biograd na Moru poziva na promociju knjige »Isti ćaća« Benjamina Edgarda i Juliena Renaulta u srijedu, 3.11. 2021. u 18 sati.
Naime, ovi svestrani Francuzi, došavši u Hrvatsku, željeli su se asimilirati i biti što bolje prihvaćeni. A i sve ih je zanimalo. Osim što su učili roniti dagnje, loviti ribu, pjevati hrvatske pjesme i još štošta, ono najvažnije je bilo učenje hrvatskog jezika.
Ali jezične barijere nisu ih spriječile u naumu da napišu knjigu, dokazujući još jednom da su granice samo u našim glavama. Naime, objavljen je njihov roman na hrvatskom jeziku naziva »Isti ćaća«, u nakladi Jesenski i Turk.
– Sve što smo naučili o Hrvatskoj, sve ljude koje smo upoznali, odnos između mlade i stare generacije, nekako smo željeli staviti na jedno mjesto. Mi smo, kao ljudi iz vana, ovdje upoznali i starog čovjeka i mladog. I shvatili smo da su zapravo jako povezani, iako oni misle da nisu. Jer o tome šute. Mladi misle da stari samo pričaju o prošlosti i o ratu, a stari da je mladima samo do igrica i mobitela. Ustvari to nije tako, govori Benjamin.
Roman je pisan u formi dopisivanja. Mlađi čovjek Luka, koji je preselio u Njemačku, vratio se u Zagreb radi smrti oca, dopisuje se s očevim najboljim prijateljem, starijim čovjekom Miljenkom koji je u Novigradu.
– Luka razmišlja o tome zašto se uopće odselio, razmišlja ostati u Hrvatskoj gdje ga uspomene vežu za roditelje. On i Miljenko se u pismima vraćaju u prošlost pa se dotiču ratnih zbivanja, izbjeglištva, starog načina života, tunolova u Novigradu, brodogradnje, nogometa, iseljavanja mladih… Sve do načina zabavljanja i samog zaljubljivanja. Dok pričaju o sve većoj otuđenosti među ljudima, zapravo grade most između generacija, pojašnjava Julien.