Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Darivanje ispunjava srca

Autor: Katarina Belić

01.12.2008. 23:00
Darivanje ispunjava srca

Foto: Vedran SITNICA



Predstavljanje programa za “Advent u Zadru 2008” završila je Silvija Plazonić, pozivajući sve na doprinos i sudjelovanje u nadolazećim humanitarnim akcijama, istaknuvši kako primajući darove punimo svoje ruke, a kada ih dajemo, punimo svoja srca te je lijepo upravo tom idejom i mišlju zakoračiti u novu godinu


Jučer je u Udruženju obrtnika Zadar predstavljen program udruge Eko Zadar i Šigureca kao i niz humanitarnih akcija koje će se održati u sklopu manifestacije “Advent u Zadru 2008”.
– Kao što smo najavili, i ovaj tjedan se nastavlja u duhu darivanja i pomoći i to u prvom redu nizom humanitarnih akcija, među kojima je prva već održana u subotu i to “Savijača Krševan” zahvaljujući kojoj smo, unatoč lošem vremenu, uspjeli prikupiti oko 1.000 kuna kao dobrovoljni prilog za Udrugu slijepih Zadarske županije, kazao je Stjepan Felber iz TZ grada Zadra koja je uz Udruženje obrtnika glavni organizator ovih događanja.
Prilozi za slijepe
Nakon ove subote prikupljanje priloga za Udrugu slijepih “Imaš siće za vodiče” se i dalje nastavlja i to postavljanjem kasica u svim poslovnim prostorima na Poluotoku kao i prilogom od prodaje fritula koje će se održati u subotu 20. prosinca na Narodnom trgu.
– Umjesto prvotne namjere da se novac utroši za kupnju psa vodiča, kako govori naziv akcije, ipak smo se odlučili da sav prilog koji dobijemo prenamijenimo za kupnju govornih jedinica za naše članove koje su im daleko potrebnije, ali i nedostupnije upravo zbog njihove visoke cijene, kazao je Marinko Vidaić, predsjednik Udruge slijepih Zadarske županije.
U petak 5. prosinca obilježit će se Svjetski dan volontera u sklopu projekta “Volontiram” koji organizira Studentski zbor Sveučilišta u Zadru u suradnji s Udrugom socijalnih radnika. Program će započeti posjetom studenta “volontera” Udruzi “Svjetlo” i Domu Sv. Frane radi druženja, zabave i darivanja, a nastavit će se na Narodnom trgu podjelom promotivnih materijala kao i u Arsenalu gdje će i završiti glazbeno-plesnim programom učenika srednjih škola, kao i nastupom studentske klape Kondura te plesnih skupina Zalet i Pozkok.
U subotu 6. prosinca održat će se humanitarna akcija “Vukovaru za dar” u organizaciji Županijske koordinacije za ljudska prava Zadarske županije u suradnji s Franjevačkim samostanom u Vukovaru, a za tu priliku održat će se prigodni kulturno-zabavni program na Narodnom trgu.
Uskoro “Dani sunca”
– Iako imamo mnogo humanitarnih akcija kroz godinu smatram da je ova akcija za naš grad heroj jedna od važnijih. Stoga želimo potaknuti svih da sudjeluju, od onih najmlađih iz vrtića i škola pa do svakoga građanina koji može dati doprinos svojim prilogom, kazala je s. Melhiora, jedna od članica organizacijskog odbora i predsjednica katoličke Udruge medicinskih sestara i tehničara.
Tog istoga dana, u subotu, održat će se i dvanaesti po redu Sajam zdrave hrane i tradicijskih proizvoda “Dani sunca” u organizaciji udruge Eko-Zadar.
U subotu 13. prosinca Udruga roditelja djece s Down sindromom organizirat će štand na kojemu će se predstaviti ekološki proizvodi koje će napraviti djeca i osobe s DS te ih time predstaviti široj društvenoj zajednici.
Također toga dana, u subotu, održat će se koncert te glazbena radionica, koja će, kako smatraju organizatori, doprinijeti formiranju glazbene scene u Zadru. Riječ je o svojevrsnom promotivnom koncertu koji će u suradnji s tvrtkom Zadar Film realizirati udruga “Šigureca” i “MaCro management”, udruženi u zajednički projekt “Made in Zadar”, dok će se u potprogramu “Cool Tura za sve” održati glazbena radionica u suradnji s Arsenalom.
Plemenita Kalelarga
U četvrtak 18. prosinca Udruga dobrovoljnih davatelja krvi “Kalelarga” Zadar u Hrvatskoj kazališnoj kući obilježit će 15 godina uspješnog postojanja i djelovanja, zahvaljujući kojoj se do sada sakupilo oko 6.800 doza krvi, odnosno preko 2.500 litara krvi, a to će proslaviti na način da će se provesti, sada već tradicionalna i najveća akcija darivanja krvi pod nazivom “Božić 2008”.
U srijedu 24. prosinca provest će se akcija “100 božićnih ručkova za starije Zadrane” u organizaciji Doma za odrasle osobe Sv. Frane u suradnji s Udrugom socijalnih radnika.
– I prošle godine je uspješno organizirana ovakva akcija u kojoj je sudjelovalo 40 donatora i prilikom koje smo uspjeli pripremiti čak 300 ručkova, stoga se nadamo da će i ove godine akcija proći jednako uspješno i da ćemo uspjeti razveseliti starije u božićno vrijeme kada je usamljenost, posebno kod starijih osoba glavna poteškoća, kazala je Marija Pletikosa, ravnateljica Doma za odrasle osobe Sv. Frane.
Predstavljanje programa za “Advent u Zadru 2008” završila je Silvija Plazonić, koordinatorica programa i voditeljica marketinga na portalu E-Zadar, pozivajući sve na svoj doprinos i sudjelovanje u nadolazećim humanitarnim akcijama uz riječi: “Primajući darove punimo svoje ruke, no kada ih dajemo punimo svoja srca, stoga se nadam da ćemo upravo tom idejom i mišlju zakoračiti u novu godinu.”