Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Nađimo u srcu mjesta za druge

Autor: Marija Ćurko

01.12.2008. 23:00
Nađimo u srcu mjesta za druge

Foto: Filip BRALA



Božić je za nas uvijek ne samo jedno slavlje koje ima obiteljsko pa i sociološko značenje, nego u prvom redu značenje koje dira naše unutarnje biće, vjeru i naše stajalište kršćanina da smo pozvani prvo se duhovno pripremiti za Božić, a onda i djelovati karitativno, rekao je Prenđa
Caritas Zadarske nadbiskupije predstavio je akcije u Došašću i božićnom vremenu. O smislu karitativnog djelovanja, Nedjelji Caritasa koja se obilježava 14. prosinca pod motom “Ljubav sve podnosi”, kao i o važnosti odricanja radi dobra drugoga, ljubavi, nesebičnosti i razvijanja osjetljivosti za potrebite govorio je zadarski nadbiskup mons. Ivan Prenđa. Akcije su predstavili don Ivica Jurišić, ravnatelj zadarskog Caritasa, Mirjana Tadić, voditeljica Socijalne službe Caritasa i zamjenica ravnatelja, Mladen Klanac, voditelj Obiteljskog savjetovališta, i Ana Uranija, prof. psihologije i voditeljica različitih psihosocijalnih tretmana.
– U Adventu svi otvorenijeg srca razmišljamo o potrebama drugih, a Caritas je na svoj način simbol ili znak nečega što znači altruizam i briga za druge. Božić, odnosno utjelovljenje i rođenje Sina Božjega, za nas je uvijek ne samo jedno slavlje koje ima obiteljsko pa i sociološko značenje, nego u prvom redu značenje koje dira naše unutarnje biće, vjeru i naše stajalište kršćanina da smo pozvani prvo se duhovno pripremiti za Božić, a onda i djelovati karitativno, dobrotvorno i dobrohotno prema potrebitima, ističe u svom govoru mons. Prenđa. Izdvojio je Caritas kao važnu instituciju Zadarske nadbiskupije i područje njezina života te mjesto gdje se na svoj način očituje lice Crkve, razvijanjem osjećaja za siromahe, potrebite, beskućnike, za žene, obitelji s brojnom djecom, zatim za djecu s teškoćama u razvoju.
Nadbiskup zadarski posebno je istaknuo važnost unutarnjeg doživljaja Božića koji se ostvaruje ljubavlju prema potrebitima, a također dodaje, kako Zadar, prema okićenosti u adventskim danima i božićnim blagdanima, pruža sliku grada koji pripada kršćanskoj civilizaciji.
– Poručio bih ljudima našega grada da budu ono što slavimo, to jest Božić jedni drugima, ali i da dok obilaze razne trgovine i dok se govori o velikom potrošačkom valu, nađu malo mjesta i srca za druge, pomažući koliko tko može i kako zna onima koji su potrebiti pored nas, što će im uljepšati Božić, stoji u poruci mons. Ivana Prenđe koji je izrazio zadovoljstvo radom Caritasa.
U petak 5. prosinca obilježit će se Svjetski dan volontera, na način da će osobe iz crkvenog i javnog života podijeliti obrok korisnicima Pučke kuhinje.
– Ovom prigodom pozivam i potičem volontere u našim župnim zajednicama da nam se taj dan pridruže u Pučkoj kuhinji kako bi vidjeli s kolikim brojem volontera raspolažemo u župama, rekao je don Ivica Jurišić.
Drugo događanje je u subotu 13. prosinca, kada ćemo početi božićna akcija “Za 1.000 radosti”, koja će se održavati jednim dijelom na Narodnom trgu u Zadru, drugim u Biogradu na tržnici. Prodavat će se božićna drvca koja su posađena u kantama koja se kasnije mogu presaditi, a štandovi će ostati do četvrtka 18. prosinca, a osim borova na prodaju će biti ponuđene božićne čestitke te radovi likovne radionice korisnika psihosocijalnog tretmana pacijenata oboljelih od psihoza. Sredstva koja se skupe ovogodišnjom akcijom usmjerena su prema obiteljima koje imaju teško bolesnog člana te za pomoć u njihovu liječenju, ako obitelji nisu u mogućnosti to osigurati.
Na Badnjak 24. prosinca bit će tradicionalni blagdanski ručak korisnika Pučke kuhinje s nadbiskupom i osobama iz javnog i političkog života. Tom prigodom će se svim korisnicima Pučke kuhinje podijeliti božićni ručak.
Jurišić također potiče na prikupljanje novčanih priloga do treće nedjelje došašća kao Nedjelje Caritasa. Za tu prigodu tiskane su omotnice s motom “Ljubav sve podnosi” i plakatom, a također su izrađeni plakati s geslom “Ljubav se ne hvali” i “Ljubav sve vjeruje”.
Tvrtke se u akciju mogu uključiti uplatama na žiro račun 2340009 -1510126452 (poziv na broj 08), kupnjom prigodnih božićnih čestitaka HC-a te donacijom proizvoda i usluga. Građani se u akciju mogu uključiti uplatama na žiro račun 2340009- 1510126452 (poziv na broj 08), također kupnjom prigodnih božićnih čestitaka HC-a, pozivima na donacijski telefon 060 9010 (cijena poziva 6.10 kn) ili slanjem SMS na broj 65256 s lijepim, poticajnim mislima ili porukama koje su dobili ili sami slali drugima (cijena poruke 3,05 kn).
 


 DO SADA POMOGNUTO 19.000 OBITELJI


Već šestu godinu zaredom Hrvatski Caritas u predbožićno vrijeme, darežljivošću hrvatskih građana i tvrtki, u akciji “Za 1.000 radosti” pomaže tisućama obitelji u Hrvatskoj koje žive u siromaštvu i potrebi. U dosadašnjih pet godina prikupljen je 21 milijun kuna i pomoć upućena u više od 19.000 obitelji u Hrvatskoj. Do krajnjih korisnika pomoć je stigla putem mreže koju čini više od 2.000 župnih i biskupijskih Caritasa te osnovnih i srednjih škola diljem Hrvatske. U želji da osnaži vrijednosti sadržane u Božiću – ljubav, solidarnost, nesebičnost, požrtvovnost, mir, Hrvatski Caritas u središte pozornosti stavlja kvalitetnije komuniciranje, osobito među djecom i mladima. Stoga i Božićna akcija Hrvatskog Caritasa “Za 1.000 radosti” ide k tome da se usprkos krizi, komunicira dobro i čini dobro. Otvarajući se za potrebe, nedaće i patnje drugih, premda i sami u poteškoćama, možemo doživjeti puninu božićne radosti i osjetiti brižnu Božju ruku u svom životu. Stoga je vrijedno pronaći način kako biti bližnji obiteljima u potrebi, a ove godine osobito teško bolesnoj djeci.