Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Počeli radovi na pristaništu u Preku

Autor: Ivana Burica

01.12.2008. 23:00
Počeli radovi na pristaništu u Preku

Foto: Adam VIDAS



Simboličnim činom bacanja lopate betona u jamu na gradilištu uz trajektno pristanište u Preku župan zadarski Stipe Zrilić službeno je otvorio radove na prvoj fazi proširenja trajektne luke Preko. Treba reći da je otvorenje kasnilo sat vremena i to zbog orkanskog juga koje je nekoliko trajektnih linija za Preko.
Otvorenju radova prethodilo je nekoliko pozdravnih govora, koji su zbog jakog vjetra i kiše bili iznimno kratki.
Načelnik Preka Ante Jerolimov je nakon što je podravio uzvanike, saborske zastupnike Ivu Grbića i Nevenku Marinović, županijsko izaslanstvo na čelu sa županom Stipom Zrilićem i dožupanom Josipom Miletićem, ravnatelja Županijske lučke uprave Marinka Slavića, ravnateljicu Doma zdravlja Zadar Renatu Bek te načelnike susjednih općina, kazao da mu je djelomično drago što se otvorenje događa po iznimno teškim vremenskim uvjetima.
– Svjedoci smo kako izgleda trajektna luka Preko po jakom jugu, a nerijetko se događa da smo po ovakvom vremenu i odsječeni od Zadra. Tim više do izražaja dolazi potreba za ovakvim zahvatom na najfrekventnijom trajektnoj luci na Jadranu, rekao je Jerolimov te se zahvalio svima koji su dali doprinos da se ovaj projekt dogodi – Vladi RH na čelu s premijerom Sanaderom, ministru mora Kalmeti i Zadarskoj županiji.
Nekoliko riječi o projektu kazao je Marinko Slavić, ravnatelj Županijske lučke uprave, koja je nositelj prve faze radova na preškom trajektnom pristaništu. Ova faza radova obuhvaća produženje operativne obale za još 150 metara, proširenje parkirališta za oko 200 mjesta te izgradnju prve faze lukobrana u dužini od 40 metara. No, i to će, istaknuo je Slavić, biti dovoljno da izloženu luku zaštiti od udara juga.
Župan Stipe Zrilić istaknuo je važnost ulaganja u projekte poput ovog te važnost zalaganja da sve jedinice lokalne samouprave u Zadarskoj županiji imaju dobru povezanost s matičnim gradom. Župan je velik dio zasluga pripisao agilnosti i aktivnosti načelnika Ante Jerolimova te se zahvalio ministarstvu mora, bez čije pomoći ne bi bilo moguće ući u realizaciju projekta ovakvih razmjera. Zahvala je svakako upućena i ministru mora, čiji je dolazak inače bio očekivan, ali se ministar Kalmeta ispričao zbog drugih obveza. 
Spomenimo da je izvođač radova na trajketnom pristaništu u Preku splitski Pomgrad, a financijsku konstrukciju od 17 milijuna kuna plus PDV (oko 21 milijun) zatvaraju Županijska lučka uprava Zadarske županije i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.