Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Zadar ima srce za dar Vukovarcima

Autor: Dragana Glavočić

01.12.2008. 23:00
Zadar ima srce za dar Vukovarcima

Foto: Vedran SITNICA



Prošlogodišnjom akcijom pokazali smo da Zadar ima srce za dar koje se pokaže u svako vrijeme kroz godinu. Upravo u ovo vrijeme Adventa, iščekivanja rođenja spasitelja, želimo da Vukovar vidi da se Bog brine o njima. Nemojmo samo na riječima biti kršćani, nego i na djelima, poručila je časna sestra Melhiora


U Maloj vijećnici Doma Zadarske županije održala se konferencija za novinare na kojoj je najavljena humanitarna akcija “Vukovar Zadar”. Konferenciji su nazočili dogradonačelnik Dražen Grgurović, Davorka Krnčević, predsjednica Županijske koordinacije za ljudska prava Zadarske županije, Anita Gržan Martinović iz Grada Zadra, Jasminka Bašić i časna sestra Melhiora Biošić.
Prikupljanje darova
Humanitarna akcija u kojoj će se prikupljati darovi s prehrambenim porizvodima, higijenskim potrepštinama, školskim priborom i slatkišima te novčana sredstva, organizira se pod pokroviteljstvom Županijske koordinacije za ljudska prava, a u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava. Ovogodišnja akcija “Vukovar Zadar” provodi se u suradnji s franjevačkim samostanom u Vukovaru. Partneri akcije su: Zadarska županija, Grad Zadar, Hrvatska katolička udruga medicinskih sestara i tehničara Zadar, Sirovina odlagalište d.o.o. Zadar, OŠ “Šimuna Kožičića Benje”, Škola za primijenjenu umjetnost i dizajn, Prirodoslovno-grafička škola, Vesna Krnčević i Vinko Pavlović. Ovogodišnji plakat humanitarne akcije grafički je obradio Tomislav Grbin. U povodu obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava 8. prosinca s početkom u 11 sati održat će se okrugli stol u Domu županije na temu “Korupcija – što je to?”.
Aktivnosti akcije započet će 5. prosinca u petak prikupljanjem darova u OŠ Šimuna Kožičića Benje u vremenu od 9 do 16 sati.
Svake prve subote u mjesecu prosincu organizira se prikupljanje darova na Narodnom trgu.
– Kao što smo protekle godine prikupljali darove na glavnom gradskom trgu, tako ćemo i ove. U subotu 6. prosinca u razdoblju od 9 do 13 sati uz prigodan program Zadrani će moći donijeti hranu, novo donje rublje, higijenski pribor i slatkiše namijenjene Vukovarcima, kazala je Krnčević.
Hrana i higijenske potrepštine
U zabavnom dijelu sudjelovat će glumaci Kazališta lutaka, osnovaca iz Biograda, Katedralnog zbora i zadarskih pjevača.
Tijekom ovogodišnje humanitarne akcije prikupljat će se uglavnom hrana i higijenske potrepštine, jer, kako je istaknula časna Melhiora, u brojnim vukovarskim obiteljima nijedan član ne radi.
– Odjeća se može nositi više sezona, no hrana i higijenske potrepštine ipak najviše nedostaju. Prošlogodišnjom akcijom pokazali smo da Zadar ima srce za dar koje se pokaže u svako vrijeme kroz godinu. Upravo u ovo vrijeme Adventa, iščekivanja rođenja spasitelja, želimo da Vukovar vidi da se Bog brine o njima. Nemojmo samo na riječima biti kršćani, nego i na djelima, poručila je časna Melhiora. Za vrijeme prošlogodišnje humanitarne akcije Djeca Zadra – djeci Vukovara stigla su dva prepuna šlepera darova.
– Dolaskom u Vukovar dočekalo nas je potpuno prazno skladište, a dobro se zna u kolikoj je materijalnoj potrebi Vukovar. No, istovremeno bili smo radosni jer smo mogli prazno skladište ispuniti paketima i pomoći brojnim potrebitim obiteljima, prisjeća se časna sestra Melhiora.
Prikupljena hrana i odjevni predmeti krenut će prema Vukovaru 9. prosinca u 9 sati. Za sve sudionike akcije bit će organiziran autobusni prijevoz u Vukovar, gdje će moći razgledati grad.
Novčana sredstva mogu se uplatiti na žiro račun franjevačkog samostana 2484008-1100747984.