Osobni pomoćnik u praćenju nastave

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
kolegij_nekic
Adam VIDAS
Joso Nekić, pročelnik gradskog Upravnog odjela za školstvo

Nakon što je nedavno osnovano Povjerenstvo za uvođenje osobnog pomoćnika u nastavi, u suradnji s osnovnim školama očekuje se daljnja razrada programa osobnog asistenta, odnosno osobnog pomoćnika.

Riječ je, naime, o programu kojemu je cilj olakšati integraciju učenika s teškoćama u razvoju i povećati njihove mogućnosti u svladavanju školskog gradiva. Pomoćnik bi djetetu s obzirom na potrebe koje ima, prije svega trebao pružiti tehničku pomoć olakšavajući mu praćenje nastave, kako u pomaganju pri pisanju, čitanju i objašnjavanju, tako i pri fizičkim radnjama kao što su mobilnost ili, na primjer, spremanje torbe. U udruzi "Nebo" koja okuplja roditelje djece s posebnim potrebama, nadaju se da bi se s provedbom programa moglo krenuti već u drugom polugodištu.

- Djeca s posebnim potrebama trebaju određenu pomoć u nastavi, a koja je individualna s obzirom na različite poteškoće koje svatko od njih ima. Osobni pomoćnik za učenika bi stoga bio "desna ruka". Ako dijete ima problem s koncentracijom, zadaća asistenta bila bi da ga fiksira na ono što se tog trenutka radi ili ako je u kolicima, da mu pomogne oko vađenja knjiga. Angažiranje osobe koja bi djetetu pomogla u praćenju školskog programa, stoga je od posebne važnosti, kaže dopredsjednica Udruge "Nebo" i jedna od članica Povjerenstva Margareta Badžoka, napominjući da se o potrebama za asistentom trenutačno prikuplja dokumentacija iz škola. Nakon toga stručni tim bi trebao napraviti selekciju, a onda slijedi i edukacija pomoćnika od strane stručnih osoba.

Prema riječima Jose Nekića, pročelnika gradskog Odjela za školstvo, izbor asistenata napravit će se u suradnji sa školama te Udrugom "Nebo" i Udrugom za Down sindrom Zadarske županije. U očekivanju dokumentacije iz škola, kaže Nekić, potrebno je prethodno razraditi cijeli program, odnosno utvrditi zaduženja svakog pomoćnika i vrijeme koje će provoditi s učenikom, kako bi se mogla utvrditi i financijska planiranja.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno