Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Otočani ne vjeruju dok ne vide

Autor: Ivana Burica

01.12.2009. 23:00
Otočani ne vjeruju dok ne vide

Foto: Adam VIDAS



Prečani i Saljani, a i svi koji su posljednjih nekoliko godina imali priliku čuti popriličan broj različitih datuma početka rada ovih ustanova, skeptični su da će se najavljeno i dogoditi. Za to ih ne treba kriviti. Naime, otvorenje podružnica Doma za starije i nemoćne u Preku i Salima najavljuje se još od 2006. godine


Prema najnovijim najavajama podružnica Doma za starije i nemoćne u Preku bit će otvorena već tijekom ovog mjeseca, a ona u Salima početkom 2010. godine.
No, Prečani i Saljani, a i svi koji su posljednjih nekoliko godina imali priliku čuti popriličan broj različitih datuma početka rada ovih ustanova, skeptični su da će se najavljeno i dogoditi. Za to ih ne treba kriviti.
Naime, otvorenje podružnica Doma za starije i nemoćne u Preku i Salima najavljuje se još od 2006. godine. Koji su se sve problemi i zavrzlame u međuvremenu dogodili sad nećemo nabrajati.
 Sali počinje u siječnju
No građevinski radovi na Domu u Preku već su dulje vrijeme završeni, a u međuvremenu je opremljena i unutrašnjost ovog objekta. Dom u Salima bi pak, prema riječima županijskog pročelnika za zdravstvo i socijalnu skrb dr. Josipa Kraljića sa zadnjeg županova kolegija, potpuno opremljen trebao biti do 10. prosinca.
Ako je suditi po tomu, ovog bi se puta moglo dogoditi da se otočne podružnice Doma za starije i nemoćne zaista i otvore.
Načelnik Općine Sali Zoran Morović ističe da se otvorenje saljske podružnice očekuje na samom početku 2010. godine. Dakle, u siječnju.
– Svi su radovi završeni, a iz Doma za starije i nemoćne osobe u Zadru dobio sam informaciju da će ovih dana biti raspisan natječaj za prijem u radni odnos, kazao je Morović koji potvrđuje da na Dugom otoku interesa za radom u domu za starije ima, ali on nije ni približno toliko velik kao u Preku. Za zaposlenje u preškoj podružnici je, naime, pristiglo čak 300 molbi.
Podsjetimo da se i Saljanima i Prečanima obećavalo da će otvorenjem podružnica otočna mjesta dobiti po petnaestak novih radnih mjesta te se kao jedan od najvažnijih pozitivnih učinaka, koji otvorenje ustanova donosi otočanima, stalno isticao izvor egzistencije za mlade obitelji te zaustavljanje iseljavanja s otoka.
 Uskoro odluka o radnim mjestima
No, Prečani se u zadnje vrijeme pribojavaju da su radna mjesta u njihovoj podružnici već rezervirana za neke s dobrim vezama koji ne moraju nužno biti s otoka. Opet ništa čudno, jer opečeni i na hladno pušu. Kad se u obzir uzme da ima otočnih obitelji koje godinama nestrpljivo iščekuju otvorenje doma nadajući se da će neki njihov član upravo u novoj ustanovi naći posao, a da na 13 radnih mjesta odjednom pretendira preko 300 ljudi, ne treba se previše čuditi skepsi i rezignaciji otočana.
– Natječaj za prijem na radna mjesta u preškoj podružnici Doma za starije i nemoćne je zaključen te se ovih dana očekuje otvaranje ponuda. Svečano otvorenje podružnice bit će organizirano tijekom prosinca, informirao nas je načelnik Općine Preko Ante Jerolimov.
 Podsjetimo da će oba otočna doma za stare i nemoćne skrbiti za 20 unutarnjih te za stotinjak vanjskih korisnika, kojima će se dostavljati topli obroci te prati rublje. Domovi su opremljeni suvremenom medicinskom opremom te će funkcionirati poput minibolnica.
Dom u Preku uređen je adaptacijom stare preške škole u jednu od ljepših zgrada u Preku. Preobrazba ruševne zgrade u suvremeni objekt je umjesto prvotno iskalkuliranih 3,2 milijuna kuna u konačnici koštala gotovo 7 milijuna kuna.
Dom u Salima izgrađen je pak iz temelja na starom mjesnom pijacalu, a ova investicija iznosi oko 10 milijuna kuna.