Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Izbor arheoloških istraživanja u posljednjih pet godina

01.12.2010. 23:00
Izbor arheoloških istraživanja u posljednjih pet godina


Arheološki muzej Zadar izložbom je koja pokazuje presjek njihovih petogodišnjih istraživanja proslavio svoj 178. rođendan. Izložba “Novija istraživanja 2005. – 2010.” svečano je otvorena na katu Arhološkog muzeja Zadar u utorak navečer.
– Izložbu smo priredili povodom 178. obljetnice utemeljenja Arheološkog muzeja Zadar. Naime, Muzej je osnovan 30. studenog 1832. godine kada je tadašnji austrijski namjesnik u Dalmaciji general Vetter Vjenceslav von Lilienberg izdao proglas da se građa iz cijele Dalmacije prikuplja u Zadru kao sjedištu pokrajine. Izložbom smo predstavili izbor arheoloških istraživanja u koja je bio uključen Arheološki muzej Zadar u posljednjih pet godina. Cilj nam je da izložbama ovog karaktera svake godine predstavimo rad naših djelatnika, kazao nam je povodom otvaranja izložbe dr. sc. Smiljan Gluščević, ravnatelj Arheološkog muzeja Zadar.
Autori su izložbe “Novija istraživanja 2005. – 2010.” Timka Alihodžić, Natalija Čondić, Kornelija A. Giunio, Smiljan Gluščević, Radomir Jurić, Mate Radović, Cvita Raspović i Jakov Vučić, dok su kao suradnici navedeni Ivana Juras, Dušanka Romanović, Jelena Vekić i Ivan Čondić.
Na izložbenim su panoima s nekoliko reprezentativnih fotografija i tekstom o nalazištu i tijeku arheoloških istraživanja prikazani: Zaštitna arheološka istraživanja u dijelu južnog krila smostana sv. Nikole, Zaštitna arheološka istraživanja na Poljani pape Ivana Pavla II, istraživanja na Kličevici – Velika pećina, na Cvijinoj gradini, istraživanja i rekognisciranja zadarskog akvatorija, istraživanja antičke luke u Zatonu, novovjekovnog brodoloma na grebenima kod Silbe, antičkog brodoloma na grebenima kod Silbe, istraživanja Nina – Kneževa palača, Nina – Banovac, u Zadru – ulica R. Boškovića, sv. Dominika, na Relji, u Glagoljaškoj ulici, istraživanja crkve sv. Jure u Kruševu, sv. Viktora u Telaščici, sv. Georgija u Smokoviću, istraživanja u Korlatu, Povljani, Bibinju, istraživanja ranohrvatskog groblja u Vlimu kod Stankovaca, ranohrvatskog groblja u Radašinovcima kod Benkovca, istraživanja u Biogradu na Moru, u Caski -sv. Juraj, u Udbini – katedrala sv. Jakova Starijeg, u Pagu – Stari Grad, u Starigradu Paklenici – sv. Petar.