Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Afera leasing prevruća za zadarske suce?!

01.12.2011. 23:00
Afera leasing prevruća za zadarske suce?!


Nakon gotovo dvije godine čekanja na optužnicu za slučaj milijunske prijevare u leasing prodaji skupocjenih automobila i brodova, zadarski Županijski sud nema suca kojem bi se “vrući spis” mogao dodijeliti. Stoga se čeka rješenje o izuzeću te će se sedmorici optuženih suditi u drugom gradu


Županijski sud u Zadru proslijedio je “spis Kurtović” Vrhovnom sudu RH zajedno s prijedlogom za delegaciju, odnosno izuzećem zadarskih sudaca u tom predmetu, pa će se tako optuženima u “aferi leasing” najvjerojatnije suditi u nekom drugom gradu.
Naime, nakon što je Županijskom državnom odvjetništvu bilo potrebno gotovo dvije godine za podizanje optužnice u ovoj velikoj zadarskoj aferi, “vrući spis” je opet završio “na čekanju”, sada odluke Vrhovnog suda o tome kojem će se sudu povjeriti suđenje sedmorici optuženih za milijunske prijevare i pomaganje u prijevarama.
– Ja još nisam dobio optužnicu, pa je ne mogu ni komentirati, a da je zatražena delegacija čuo sam. Suci Županijskog suda izložili su svaki svoje razloge zbog čega ne mogu suditi u tom predmetu, pa je onda logično da se zatraži delegacija. U praksi je to najčešće najbliži Županijski sud, no ovdje je problem što su gotovo svi dokazi i svjedoci sa zadarskog područja, pa će to uvelike povećati troškove suđenja – rekao je Šime Pavlović, branitelj četvrtooptuženog Milana Rajlića, vlasnika Autokuće Zadar. S njim se slaže i Milan Petričić, odvjetnik trećeoptuženog Ante Kurtovića, koji je također istaknuo da još uvijek nije dobio na uvid optužnicu. Da je uopće podignuta kaže, saznao je iz medija, a na upit o delegaciji predmeta sa zadarskog suda, Petričić odgovara da to nije ključno pitanje u ovom trenutku.
– Sada bi trebalo postaviti pitanje zašto suci zadarskog Županijskog suda nisu izuzeti već u fazi istrage. Ako postoje opravdani razlozi za njihovim izuzećem sada, onda je za zaključiti kako su oni egzistirali i prije dvije godine, kada je cijeli slučaj još bio u istrazi – zaključio je Petričić, odvjetnik Ante Kurtovića.
Ispred Kurtovića u optužnom aktu, našli su se Dejan Pupovac, direktor prodaje u Autokući Zadar i njegov kolega, Niko Lisica iz tima za financiranje i prodaju audi auta. Nadalje u optužnici, kao četvrtooptuženi navodi se vlasnik Autokuće Zadar, Milan Rajlić, potom su optuženi pomorci Eleri Vukić i Marin Mišković, dok je sedmo ime na optužnici još jedan zaposlenik iz Autokuće, a riječ je o Draženu Bezinoviću, koji je bio zadužen za prodaju automobila marke volkswagen.
Slobodan Denona, zamjenik županijskog državnog odvjetnika, spis koji sadrži oko tisuću i pol stranica nakon dovršene istrage, preuzeo je 13. lipnja ove godine od istražnog suca Vladimira Mikolčevića, nakon čega je uslijedila optužnica u konačnici protiv sedam osoba za više od 50 kaznenih djela prijevare.
– Za podizanje optužnice saznala sam iz medija. Odmah sam zatražila uvid u spis nakon čega sam utvrdila da je zatražena delegacija. Ni do danas mi još ništa nije dostavljeno jer se čeka da Vrhovni sud donese rješenje – rekla je Tanja Budimir, braniteljica Nike Lisice, dok je Andrej Korljan kojeg je za svoju obranu angažirao Pupovac, kratko rekao kako ništa ne može komentirati jer još uvijek nije vidio optužnicu.