Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Bogati siromasima

01.12.2011. 23:00


Iako statistika nerijetko daje jednu sliku, a život drugu, to nije slučaj sa pokazateljima stope rizika od siromaštva, jer stvarnost potvrđuje poražavajuću činjenicu da je Hrvatska bogata siromasima.
 Naime, prema novom istraživanju usklađenom s uredbama EU, stopa siromaštva u Hrvatskoj u prošloj godini je 20,6 posto.
Starije osobe, samci, nezaposleni i umirovljenici te obitelji s više djece i samohrani roditelji ugroženi su siromaštvom i više ne mogu skrivati da su na egzistencijalnom rubu.
Siromaštvo nije njihova osobna sramota, nego sramota društva u cjelini koje je, izgleda, krenulo putem trasiranim upravo za stope siromaha.
Starijoj generaciji koja je nakon radnog vijeka prisiljena živjeti s mirovinom dalekom od jamstva za dostojanstven život, pridružuje se cijela vojska onih koji, čini se, neće lako dobiti priliku za dugogodišnji radni vijek nego će nezaposleni dugo ostajati dio prijeteće statistike koja priča i o suvremenom potrošačkom društvu, krizi gospodarstva i morala.
Dok su propadale tvrtke i školovao se kadar za nepostojeća radna mjesta kao da nitko nije mislio kamo će to dovesti. Bezglavo se i kupovalo, kralo, dizalo kredite, a onda se dovaljala i globalna kriza pa sad siromaštvo u Hrvatskoj više nitko ne može zataškati kao žalosnu posljedicu nebrige društva bez vizije.
Postalo je, nažalost, sasvim normalno susretati sakupljače boca koji prevrćući po smeću preživljavaju kao i one kojima je bogatstvo „palo s neba”.
Hrvatska puna prirodnih bogatstava i neiskorištenih potencijala koji bi mogli jamčiti dobar život i pozitivniju statistiku ne može više skriti svoje siromašno lice. Previše je starijih osoba koje proživljavaju pravu dramu u zadnjem činu svoga života, kao i onih koji sa završenim fakultetima tumaraju oko Zavoda za zapošljavanje jer za njih nema mjesta u svijetu rada. U naponu snage moraju čekati da oni kojima je produktivnost u padu odrade svoj produljeni radni vijek. Nelogičnostima koje nisu samo Hrvatska realnost, nego su postale i inicijatori prosvjeda u europskim zemljama, kao da nema kraja.
Po stopi rizika od siromaštva Hrvatska je pretekla Europu i kao da je zapala u neko čudno stanje iščekivanja da nešto samo od sebe krene na bolje.
Objava ovog istraživanja o siromaštvu čija se vjerodostojnost potvrđuje na svakom koraku, pala je u predblagdansko vrijeme koje se kao po navici, posebno bavi siromašnima, bolesnima, osamljenima.
Humanitarnih akcija bit će na sve strane, svi su spremni u duhu Božića pokazati suosjećanje i velikodušnost koju u svojoj nemoći i bezizlaznosti prihvaćaju ugroženi, a samo ponekad ispod glasa prozbore i upozore da su siromašni, jadni i bolesni i drugih dana u godini.
Iako je ipak najviše prigodnih, iskrenih gesta zasigurno ima i onih kojima se nastoji pred Božić umiriti i oprati savjest.
Kao da je postalo važno i moderno svog siromaha za Božić bogato darivati, a sve ostale dane nek nosi – statistika!