Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Gligora ponosan na svoje sireve

01.12.2011. 23:00
Gligora ponosan na svoje sireve


Sretan sam zbog velike nagrade jer sam sir Žigljen napravio još dok sam radio u Paškoj sirani. Kada sam krenuo u samostalni posao, prvu godinu sam radio samo taj sir jer nisam imao novaca za nabavu ovčjeg mlijeka s otoka. Sir Žigljen je moj rad i radostan sam zbog najvećeg priznanja koje sir može dobiti, rekao je Ivan Gligora


S velikim je zadovoljstvom mljekarski tehnolog Ivan Gligora, vlasnik Sirane Gligora iz Kolana primio vijest kako je na „World Cheese Awardsu” održanom u Birminghamu u Engleskoj sir Žigljen proizveden u Sirani “Gligora” dobio prestižnu nagradu Supergold, zahvaljujući kojoj je uvršten na listu „The World’s Best 50 cheeses” na kojoj se nalaze poznati sirevi iz Italije, Engleske, Francuske, SAD, Australije i drugih zemalja. Ivan Gligora ima razloga za zadovoljstvo jer je sir Žigljen u cijelosti sam osmislio.
– Sretan sam zbog velike nagrade jer sam sir Žigljen napravio još dok sam radio u Paškoj sirani. Kada sam krenuo u samostalni posao, prvu godinu sam radio samo taj sir jer nisam imao novaca za nabavu ovčjeg mlijeka s otoka. Sir Žigljen je moj rad i radostan sam zbog najvećeg priznanja koje sir može dobiti, rekao je Ivan Gligora.
Sir Žigljen se radi od ovčjeg i kravljeg mlijeka s kontinenta i može se proizvoditi cijelu godinu.
– Mlijeko za sir Žigljen nabavljamo u Ravnim kotarima. Uvijek radimo s domaćom sirovinom, dakle s domaćim mlijekom po tehnologiji koja slijedi staru tradiciju izrade sira na otoku, navodi Gligora.
Naziv sira nije slučajno odabran.
– Žigljen je kamenita uvala, to je pravi otočni krajolik, a u toj je uvali prije dvadeset godina izgrađena luka koja otok Pag povezuje s kopnom. Sir Žigljen sam radio s puno ljubavi i želio sam mu dati naziv karakterističan za ovo naše područje, navodi Gligora.
Ivan Gligora je prije petnaest godina uz velika odricanja pokrenuo vlastitu proizvodnju sireva. Utemeljio je Sirenu-Malu siranu koja je 2002. godine dobila prvu zlatnu medalju za Paški sir. Od tada je Gligora na domaćim i međunarodnim natjecanjima za svoje sireve dobivao najviša priznanja. Prije dvije godine je uz pomoć sredstava iz SAPARD programa izgradio veliku siranu koja je danas jedno od najbolje opremljenih prehrambenih pogona u Hrvatskoj. Sirana Gligora je obiteljski posao u koji su uključeni svi članovi obitelji. Šime Gligora, sin Ivana Gligore je nakon završetka Agronomskog fakulteta postao izvršni direktor sirane.
Uz Paški sir i Žigljen Sirana “Gligora” proizvodi i sireve Kolan, Kozlar i Figurica.