Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Protiv Hrvatske samo euroskeptici

01.12.2011. 23:00
Protiv Hrvatske samo euroskeptici


Kada u ponedjeljak stavi zeleno svjetlo na ugovor o pristupanju, Europsko vijeće prvi će put zasjedati s 28 zemalja, od kojih će jedna, Hrvatska, imati status promatrača


Zastupnici Europskog parlamenta velikom su većinom glasova odobrili jučer na plenarnoj sjednici u Bruxellesu Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji čime se otvara put za njegovo potpisivanje sljedeći tjedan. Preostao je još formalni pristanak Vijeća EU-a koje će u ponedjeljak dati zeleno svjetlo na Ugovor o pristupanju koji će potom biti potpisan 9. prosinca, neposredno prije početka sastanka Europskog vijeća. Europsko vijeće tada će prvi put zasjedati s 28 zemalja, od kojih će jedna, Hrvatska, imati status promatrača.
Zadovoljni i ponosni
 Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor, koja je na početku službene kampanje objavila da će izbornu pobjedu posvetiti Franji Tuđmanu i hrvatskim braniteljima, i jučerašnje prihvaćanje pristupnog ugovora u Europskom parlamentu posvetila je upravo njima. To je izjavila u prostorijama Hrvatskog novinarskog društva u kojima je HDZ za izabrano članstvo i vodstvo stranke organizirao izravno praćenje glasovanja u Bruxellesu. Prvo su na velikom platnu emitirane snimke rasprave europarlamentaraca, a onda je uslijedilo uključivanje u glasovanje. Rezultat 564 za i 38 protiv uz 32 suzdržana glasa popraćen je pljeskom HDZ-ovaca. Zatim je Jadranka Kosor održala predizborni govor.
– Zadovoljni smo i ponosni. HDZ je bio na čelu hrvatskog naroda u svim povijesnim trenutcima. Najzaslužniji što će Hrvatska biti 28. članica Euroopske unije je Vlada koju je vodio HDZ. Obavili smo težak posao kad malo tko vjerovao da to možemo učiniti, čak su nas ponižavali sa svih strana, hvalila je Jadranka Kosor samu sebe, a ujedno se je i žalila. Pričala je i o potpori Pape arbitražnom sporazumu sa Slovenijom koji je deblokirao pregovore i nalivperom što ga joj je Benedikt XVI darovao i s kojim će 9. prosinca u 9 i 30 sati potpisati pristupni ugovor.
Bez veterana HDZ-a
– Bit ću prvi hrvatski premijer koji će sudjelovati u radu Europskog vijeća. To nam nitko ne može oduzeti, iako će mediji to sigurno pokušati zatajiti, prognozirala je premijerka. Osim s medijima ona je nezadovoljna i s opozicijom koja joj je “odmagala, omalovažavala i željela skršiti”.- Da su uspjeli, ne bismo postali članica EU. Ali, imali smo hrabrosti i znanja i zato ovaj trenutak pripada nama. Živjela Hrvatska, zaključila je Jadranka Kosor. U njezinoj pratnji bili su Gordan Jandroković, Davor Božinović, Đuro Popijač, Andrej Planković, Davor Stier i drugi takozvani novi HDZ-ovci. Stranačkih veterana nije bilo niti od korova.
Zanimljivo je da su protiv  Ugovora o pristupanju Hrvatske EU jučer u Bruxellesu  glasovali uglavnom članovi euroskeptičnih političkih skupina. Na njih otpada 29 od ukupno 38 glasova protiv. Prema podatacima koje je objavio EU parlament, iz triju najvećih političkih skupina protiv je glasovalo samo šest zastupnika. Od 264 članova najveće političke skupine Europske pučke stranke samo je jedan zastupnik glasovao protiv – i to iz njemačkih demokršćana. Od 183 članova socijalističke skupine, četiri ih je bilo protiv. Iz liberalne skupine, koja broji 84 zastupnika, protiv je glasovao samo Nizozemac. Najviše onih koji su glasovali protiv dolaze iz dvije euroskeptične skupine – EFD i ECR, uglavnom zastupnici britanske stranke za neovisnost (UKIP) i talijanske Sjeverne lige, te samostalnih zastupnika, koji nemaju zastupničkih klubova u Parlamentu.


Važan dan za Hrvatsku




Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je da je sretan, ponosan i zadovoljan što je Europski parlament prihvatio Ugovor o pristupanju Hrvatske EU. Rekao je da nas čeka “formalni dio potpisivanja ugovora”, ali i najvažniji dio – referendum. “Volio bih da uspije s barem 70 posto”, istaknuo je Josipović.
 Predsjednik SDP-a Zoran Milanović izjavio je da je ovo važan dan za Hrvatsku. “Čekali smo godinama, na ovom smo radili godinama, usvojili smo puno europskih zakona, ali prave nas reforme tek čekaju”, komentirao je Milanović.


 


Pack: Europska kultura bit će obogaćena


Njemačka demokršćanka Doris Pack izrazila je iznimno zadovoljstvo zbog toga što je Hrvatska došla na prag članstva u EU-u. “Ovo je krasan dan, dugo sam se za ovo pripremala i radila na tome s mnogima, a ovo je danas i plod rada u Hrvatskoj. Nikada u povijesti nije primljena u članstvo zemlja koja je tako dobro pripremljena kao Hrvatska i to treba zapisati i poručiti svima koji još uvijek imaju sumnje u Hrvatsku”, rekla je.
Na pitanje kako će proći referendum u Hrvatskoj, Pack je rekla: “Ako mi u EU glasujemo za Hrvatsku, tada bi i Hrvati trebali glasovati za EU. Trenutačno je potpora oko 61 posto u Hrvatskoj. Svi znamo da pripadamo jedni drugima, te da je Hrvatska divna nova članica Unije. Europska kultura bit će obogaćena, a isto tako nam je i potreban novi – hrvatski jezik”, rekla je.