Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Stiže novac za radionice tradicijskih vještina

01.12.2011. 23:00
Stiže novac za radionice tradicijskih vještina


Bespovratna sredstva su za provedbu radionica, kojima će se pomoći očuvati tradicijske vještine kroz njihovu primjenu u suvremenim proizvodima


Unutar projekta Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva “Razvoj tradicijskih i umjetničkih obrta” Udruženju obrtnika Zadar odobrena su bespovratna sredstva za provedbu radionica, kojima će se pomoći očuvati tradicijske vještine kroz njihovu primjenu u suvremenim proizvodima. Tijekom prošlog mjeseca u organizaciji Udruženja obrtnika i u suradnji s Narodnim muzejom Zadar i tvrtkom Maraska održane su dvije radionice na temu izrade četverokuke – šarenog veza na čohi sjeverne Dalmacije i pletenja boca zadarskog Maraschina. Interes za radionice nadmašio je očekivanja, a mogućnost sudjelovanja pružena je prije svega vlasnicama i članicama obiteljskih obrta, od kojih se očekuje da će najlakše primijeniti naučeno u vlastitim proizvodima. Na radionicama je sudjelovalo ukupno 20 sudionica.
Po završetku ovih edukacija partneri i sudionice u projektu predstavili su svoje rezultate, odnosno svoje proizvode i brošuru koja je izrađena unutar projekta pod nazivom “Radionica izrade četverokuke”, a u kojoj su zabilježene najvažnije aktivnosti i daljnje mogućnosti. Dogovoreno je zajedničko predstavljanje rezultata radionica na nadolazećem sajmu “Naši mali gušti” koji će se održati 16. i 17. prosinca u Arsenalu u organizaciji Hrvatske gospodarske komore.
Na predstavljanju brošure okupile su se sve sudionice i partneri u projektu, a uime nositelja projekta predsjednik Udruženja obrtnika Zadar Mladen Malta uručio im je potvrde o sudjelovanju. Predsjednik Obrtničke komore i potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore Stjepan Knežević također je pozdravio ovu aktivnost i istaknuo da će ovakve projekte uvijek prepoznati i podržati sve obrtničke institucije. Ravnateljica Narodnog muzeja Renata Peroš pohvalila je ovu suradnju i napomenula da će se i u budućnosti nastaviti slični projekti. Sve sudionice i edukatorice izrazile su zadovoljstvo i želju za nastavkom ovih i sličnih edukacija.
Osim ovog projekta Udruženju obrtnika Zadar su unutar projekta “Obrazovanje u obrtništvu” ove godine odobrena i sredstva za daljnju provedbu informatičkih edukacija. Ove edukacije Udruženje provodi s Pučkim otvorenim učilištem Algebra, a kroz ovogodišnji ciklus prošla su 32 nova obrtnika.
– Svi ovi edukacijski programi dio su cjelovitog programa obrazovanja obrtnika koji se kroz Obrtnički edukacijski centar provode u Udruženju kroz godinu. U tijeku je priprema programa rada za 2012. godinu i osmišljavanje daljnjih obrazovnih programa, naglašava predsjednik Udruženja obrtnika Zadar Mladen Malta.