Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Za nezaposlenost je kriv nemoral i elitizam

01.12.2011. 23:00
Za nezaposlenost je kriv nemoral i elitizam


Dalmatinski skupštinari u jednom mandatu uprihode stotinu milijuna kuna iako im je jedina dužnost nekoliko sati mjesečno biti u lokalnom parlamentu i dizati ruke po napucima stranke, kaže Rubeša


Članovi Akcije mladih reagirali su na govor gradonačelnika Zvonimira Vrančića kojeg je održao prilikom obilježavanja Dana grada Zadra.
– Kazao je kako oporavak od nezaposlenosti slijedi u idućih pet godina, a mi mislimo da je taj rok predug i da se po tom pitanju nešto hitno treba učiniti. Ovogodišnje stope nezaposlenosti veće su nego lanjske, preklanjske i one iz 2008. godine, što znači da smo opet na putu prema dolje. Glavne uzroke nezaposlenosti pronalazimo u nemoralu osoba, elita i lobija, a ne u ratu ili globalnoj krizi, kazao je predsjednik MO Brodarica Ante Rubeša.
Akcija mladih i dalje inzistira na regionalizaciji Hrvatske, a Zadar u njoj vide kao centar jedne od deset regija. Prema njihovoj podjeli, jadranska Hrvatska imala bi tri regije – riječku, zadarsku i splitsku.
– Zadarska regija bi imala oko 330.000, splitska oko 580.000, a riječka oko 500.000 stanovnika. Ova tri grada jedina imaju funkcionalno, odnosno gravitacijsko značenje koje seže izvan županijskih okvira, kazao je Rubeša i istaknuo kako bi se ukidanjem županija i uvođenjem upola manjeg broja regija znatno oporavio državni proračun. U svom programu uštede u Akciji mladih spominju i veliki broj jedinica lokalne samouprave.
– Iako u Zakonu i statutima lokalnih jedinica stoji da članovi vijeća dužnost obavljaju počasno i za to ne primaju plaću, svi koriste zakonsku mogućnost po kojoj mogu primati naknade koje se za općinske, gradske i županijske vijećnike kreće od 1.000 do čak 7.000 kuna. Dalmatinski skupštinari tako u jednom mandatu uprihode stotinu milijuna kuna iako im je jedina dužnost nekoliko sati mjesečno biti u lokalnom parlamentu i dizati ruke po napucima stranke. Za te novce možemo izgraditi deset staračkih domova i osnovnih škola, dvanaest vrtića i tri bolnice, kazao je Rubeša i zaključio kako elementarna logika nalaže to da mladi imaju predstavnika u parlamentu.