Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Tri godine Dragon teatra na zadarskoj sceni

01.12.2013. 23:00
Tri godine Dragon teatra na zadarskoj sceni


Današnjom proslavom Dragon teatar slavi tri godine postojanja u kojima je izvedeno šest dramskih projekta, pokrenute su tri dramske škole te su se kroz suradnju izmijenili brojni glumci, profesionalci i amateri, kao i drugi umjetnici


Zadarski “Dragon teatar” slavi treći rođendan. Tim povodom danas će u staroj zgradi Kazališta lutaka u Jazinama odigrati jednu od svojih uspješnica “Bužu” (20 sati), nakon čega slijedi prigodni ceremonijal.
Iza Dragon teatra u ove tri godine je čak šest dramskih projekata te pokretanje nekoliko dramskih škola za djecu različitih uzrasta,  kao i brojna gostovanja, posebice u ljetnim i zimskim mjesecima, podsjećaju iz ove organizacije.
Sve je počelo s “Anđelima Babilona”
Dragon teatar nosi naziv umjetničke organizacije, a osnovan je  od strane umjetničke voditeljice i redateljice Maje Šimić te akademske glumice Csille Barath Bastaić. Svoj prvi službeni projekt, predstavu “Anđeli Babilona”, prema rustikalnoj travestiji suvremenog hrvatskog autora Mate Matišića, široj su publici predstavili u  ljeto 2011. godine. Prije te predstave veoma su uspješno i s ogromnim odjekom na scenu postavili predstavu “Buža”, farsu koja im je  na neki način i otvorila vrata kazališnoga svijeta. Taj je komad  nešto starijeg suvremenog hrvatskog pisca Živka Jeličića naišao na  izuzetno veliko odobravanje od strane publike, stoga je do sada odigran preko trideset puta, što je itekako hvalevrijedan uspjeh za jedno malo, nezavisno kazalište. Potom je konačno uslijedilo postavljanje na scenu jedne šarene, lepršave i razigrane priče za one najmlađe i najmilije. Dragonci su posegnuli za provjereno dobrim materijalom i dramatizirali te uprizorili ulomke iz kultnog romana “Pipi Duga Čarapa” švedske književnice Astrid Lindgren. Premijera je odigrana u svibnju 2012.godine, a sva su prikupljena novčana sredstva darovana zadarskoj udruzi za pomoć djeci oboljeloj od Downovog sindroma. I “Pipi” je doživjela veliki broj izvedbi, a bila je sjajno prihvaćena gdje god da je gostovala, od Vrgorca, pa sve do  Bjelovara. Nakon “Pipi” slijedi prigodna blagdanska “Božićna  pričica” iste godine, a 2013. teatar je ambiciozno započeo rad na dva do sada najveća i najzahtjevnija projekta: “Sireni Marioli”, bajkovitom, dalmatinski obojenom mjuziklu s ekološkom porukom  koji su u cijelosti napisali i izveli vlastitim snagama i “Kralju Ubuu” Alfreda Jarryja, profesionalnoj predstavi koja je zaživjela na daskama zahvaljujući troje akademskih glumaca, od toga čak dvoje  rođenih Zadrana, koji su s njom doživjeli i svoj osobni glumački debi na zadarskoj dramskoj sceni.
Prve premijere kazališnih škola
Redateljica i producentica svih navedenih predstava jest Maja Šimić, koja uz sve navedeno vodi i kazališne škole, za djecu, mlade i odrasle. 2013.godine uobličene su i izvedene predstave kazališnih škola Dragon teatra: “Posljednja Nova godina” u Zadru, “Zemlja čudesa” u Ugljanu, te “Četiri godišnja doba” u Salima.
Dragon teatar afirmirao je  mnoga, ne samo zadarska glumačka  imena, kao što su Mimi Zadarski, Vinko Radovčić, Miro Pucar, Jelena Karoglan, Milan Stošić Miočić, Mia Zara Burčul, Ivana Begović, Tamara Sukalić, Sanja Zalović, Silvio Mumelaš, Ivana Saraga, Tomislav Kvartuč, Ivan Grčić, Ivan Genda, Ivana Jenjić, Matija Kezele, Marija Kolb, Zvonimir Ivić, Martin Majcenović i Dinko Habuš.
Pored glumaca, s Dragon teatrom povremeno surađuju i razni  suradnici i umjetnici: Marija Jevtić, Anita Goreta, Mišo Kamber,  Barbara Punoš- Kostović, Maja Radman, Ivana Sorić, Ivana Peranić, Marta Kosić.