Bivše radnice dobile otpremnine, ostali na čekanju zbog - tehničke pogreške

Slika korisnika admin
PIXSELL

Bivše radnice riboprerađivačke tvrtke Adria s područja Benkovca i Knina koncem prošlog tjedna konačno su uspjele naplatiti dio  svojih potraživanja. Putem FINA-e radnice su namirile potraživanja koja  se odnose na  otpremnine, a još uvijek čekaju novac za neiskorišteni godišnji odmor. Iako račun Adrije nije blokiran, to im nije pošlo za rukom  jer na njemu nema 130 tisuća kuna koliko ukupno iznose radnička potraživanja. Za razliku od njih, radnici sa zadarskog područja, koji su još  uvijek u radnom odnosu, nisu dobili niti lipe još od rujna. Tad im je isplaćeno svega 40 posto plaće, a nadu da bi konačno mogli dobiti zarađeni novac polagali su u dogovor od prije dva tjedna da će se namiriti  prodajom konzervi iz zalihe posredstvom sindikata.

- Prvo smo čekali da Podravka obavi analizu uzoraka konzervi, a onda,  kad su rezultati stigli i kad su konzerve koje smo već spakirali u kutije trebale biti otpremljene za Koprivnicu iskrsnuo je novi problem. Riječ je o  čistoj aljkavosti Uprave. Jutros se pokazalo da je na ambalaži otisnuta  kriva gramaža i sad bi trebali cijeli posao odraditi ponovno, a mnogi od  nas nemaju novca ni za prijevoz do Gaženice, pojadala nam se jučer jedna radnica ističući kako je umorna od rada i neimaštine.

Novootkriveni problem za oko 160 radnika, koliko ih je još u radnom  odnosu u Adriji, znači najmanje još tjedan dana besplatna rada i desetak  do isplate. A do tada, kažu nam, treba preživjeti.

Radnice Adrije od poslodavca, većinskog vlasnika Miodraga Lacića,  potražuju 60 posto plaća za kolovoz te cijele plaće za rujan i listopad, a  za nekoliko dana trebali bi dobiti i plaću za studeni. S Lacićem su se prije  petnaestak dana dogovorile kako će im ustupiti zalihe konzervi od kojih  je dio trebala otkupiti Podravka, a dio jedna tvornica na Kosovu, no jučer  je i to "zapelo" zbog tehničkih problema s ambalažom koju sada treba  odštampati i zamijeniti.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno