Policija i ODO nisu provjerili istinitost Grgasova iskaza

Slika korisnika admin

Svjedočenjem sudskog vještaka psihijatrijske struke Denisa Sabljara jučer je nastavljeno suđenje Oliveru Begoviću (34), optuženom da je naručio paljevinu audija A6 u vlasništvu benkovačkog ugostitelja, te Toniju Grgasu (24), optuženom da je tu narudžbu i realizirao.

Odmah na početku pokazalo se kako sud nije od vještaka zatražio da utvrdi ono što je Begovićeva obrana predložila.

- S optuženim sam razgovarao 20. studenog 2013. godine. Tada nije bilo psihičkih odstupanja od realiteta, razgovarao je sasvim normalno. Moguće je da se kasnije razvila ovisnost jer je on emocionalno nezrela osoba, rekao je Sabljar te na upit Milana Petričića, Begovićeva odvjetnika, odgovorio kako psiholog nije bio uključen u vještačenje Tonija Grgasa kako bi se utvrdila njegova vjerodostojnost u davanju iskaza policiji i Općinskom državnom odvjetniku u vrijeme kad je uhićen zbog sumnje da je podmetnuo požar pod audi A6 koji se potom proširio na još sedam okolnih automobila u centru Benkovca.

- Emocionalno nezrele osobe često su manipulativne, odgovorio je Sabljar Petričiću, a na njegov daljnji upit jesu li takve osobe sklone preuzeti krivnju na sebe te optužiti druge, Sabljar je decidirano ustvrdio kako su takve osobe sklone optužiti druge, ali s ciljem da sebe poštede kazne. Petričiću je taj podatak bio bitan, a posebice stoga što je jučer pročitan i dopis iz Policijske postaje Benkovac iz kojeg proizlazi kako su i Općinsko državno odvjetništvo, a i policija, napravuili propust u istrazi i prikupljanju dokaza.

- Nisu pribavljeni zapisi od teleoperatera o komunikaciji Tonija Grgasa putem njegova mobitela, a niti za telefon na ime njegove bake u kući u Perušiću, a nisu pribavljeni ni dokazi s benzinske crpke u Biogradu, stajalo je u dopisu iz PP Benkovac i optužbu dovelo u nezgodan položaj. Grgas je, naime, paljevinu priznao policiji te optužio Begovića da je on to od njega naručio uz obećanje da će mu uslugu platiti. Policiji je kazao kako je s Begovićem komunicirao s bakina fiksnog telefona u kužći u Perušiću, a ODO-u prilikom ispitivanja koje je snimljeno da se za komunikaciju služio svojim mobitelom. Što se, pak, goriva tiče, policiji je kazao da ga je upronašao u bakinoj garaži, a tužitelju kako ga je ulio na crpki u Biogradu.

Petričić je već u uvodnom govoru prije godinu dana upozorio da se cijela optužba bazira na obrani Grgasa, tobožnjem priznanju, samoterećenju i terećenju Begovića, a kazao je i kako je obrana uzeta na nezakonit način - nezakonitim ispitivanjem s obzirom da je državnom odvjetniku on kazao kako je uzeo lijekove prije i nakon događaja, a on mu nije osigurao odvjetnika.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno